BEKYMRET:  FNs visegeneralsekretær uttryker bekymring for at vi kan gå mot en situasjon lik den kalde krigen. Foto:AP Photo/Anders Wiklund/NTB Scanpix
BEKYMRET: FNs visegeneralsekretær uttryker bekymring for at vi kan gå mot en situasjon lik den kalde krigen. Foto:AP Photo/Anders Wiklund/NTB ScanpixVis mer

- Det kan gå mot en ny kald krig

FNs visegeneralsekretær advarer. I dag er det skjebnemøte om krisa i Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag møtes Ukraina, Russland, USA og EU til firemaktsmøte i Genève.

Ukrainas utenriksminister Andrij Desjtsjytsja og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skal delta i samtalene sammen med USAs utenriksminister John Kerry og utsendinger fra EU.

Vesten anklager Russland for å ha støttet de prorussiske aktivistene den østlige delen av Ukraina. Russland nekter for at de er innblandet i uroen i øst, og mener Vesten må ta ansvar for å hindre en ny borgerkrig i Ukraina.

Kald krig FNs visegeneralsekretær Jan Eliasson sier til Svenska Dagbladet at han er bekymret for at krisa skal føre til liknende tilstander som under den kalde krigen.

- Etter den kalde krigen har det vært en stadig utvikling med å ha en åpen dialog mellom det vi tidligere kaldte øst og vest. Om vi går inn i et mønster hvor vi stopper denne dialogen og alle forsøk på en global løsning, og i stedet gjør dette i en form for kald krig-konstellasjon, så vil vi få store problemer, sier Eliasson til avisa.

Han mener firemaktsmøtet som skal foregå i dag er den beste løsningen for øyeblikket.

- Møtet i Genève er et viktig møte, ettersom det er en mulighet for å endelig skape en dialog mellom Moskva og Kiev. USA og EU skal jo også delta, noe som gir en tyngde til denne prosessen, sier Eliasson, og sier han er en «bekymret optimist».

Venter ingen gjennombrudd Men signalene fra Washington er ikke like opmitistiske. Kilder i president Barack Obamas adminstrasjon sier nyhetsbyrået Reuters at USA ikke forventer noen store gjennombrudd under dagens møte.

Ifølge kildene i Obamas administrasjon er det rimelig å anta at det vil bli innført nye sanksjoner mot Russland hvis det ikke blir gjort framskritt under møtet.

Kildene, som uttaler seg anonymt, tilføyer at Russlands president Vladimir Putin ser ut til å ha satt seg som mål å få innført føderalisme i Ukraina.