Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det kan gå på akkord med verdiene vi var stolte av i tiden etter 22. juli

Hadia Tajik (Ap) advarer mot skjerping av terrorforherligelseslover.

ADVARER: Ubaydullah Hussain ble i dag frikjent for oppfordring til terror. Umiddelbart etter frifinnelsen ba toneangivende justispolitikere om at man måtte diskutere en lovendring. En slik lovendring ønsker ikke lederen for justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ADVARER: Ubaydullah Hussain ble i dag frikjent for oppfordring til terror. Umiddelbart etter frifinnelsen ba toneangivende justispolitikere om at man måtte diskutere en lovendring. En slik lovendring ønsker ikke lederen for justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ubaydullah Hussain ble i dag frikjent for oppfordring til terror. Umiddelbart etter frifinnelsen ba toneangivende justispolitikere om at man måtte diskutere en lovendring.

En slik lovendring er ikke lederen for justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), en tilhenger av.

Meningsmartyrer - Jeg uttaler meg ikke om enkeltsaker i rettssystemet. Men på prinsipielt grunnlag er det ingen tvil om at forherligelse av terror er uakseptabelt. Det det er tvil om, er om vi bekjemper denne type ytringer best med straff og dom, eller om det bare har motsatt effekt ved å gjøre dem til meningsmartyrer, sier Tajik til Dagbladet.

- Trusler om, oppfordring til og psykisk medvirkning til terror er allerede straffbart. Spørsmålet som gjenstår er om ekstreme politiske ytringer skal være forbudt eller ikke, påpeker hun.

- Jeg vil mane til varsomhet, et slik forbud vil trolig ikke ha den effekten vi ønsker på de miljøene vi vil kvitte oss med. Det kan også gå på akkord med verdiene vi vil at landet vårt skal være bygget på, og som vi var stolte av i tiden etter 22. juli.

Vil ha diskusjon Hårek Elvenes (H), som sitter i komiteen som ledes av Tajik, vil ha en slik diskusjon.

- Jeg leser dommen med stor interesse. Den er ikke rettskraftig, men dette kommer til å sette i gang en debatt om hvor grensene går mellom ytringsfrihet og hat og vold, sier Elvenes til Dagbladet.

- Det må den gjøre, i lys av det vi har sett med nordmenn som reiser til Syria. Jeg er åpen for å diskutere en skjerping av lovverket, men vil ikke hoppe rett på den konklusjonen. Men at det må vurderes - ja, det må vi være forberedt på. Den typen ytringer fremmer ikke fred og fordragerlig mellom folk, og det trenger vi. Et sivilisert, humant samfunn bygger ikke på denne typen meningsytringer, det bygger på et annet verdigrunnlag.

VIL HA DISKUSJON: Hårek Elvenes (H). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL HA DISKUSJON: Hårek Elvenes (H). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media