- Det kan godt være at Russland velger å gi hele Nato skylda for å ha skutt det russiske flyet

Ekspert om forholdet mellom de to landene nå - og framover.

 FELLES FIENDE:  Tyrkia er direkte truet av IS. Russland har blitt utsatt for IS-terror. Nå er de i ordkrig med hverandre etter at Tyrkia skjøt ned et russisk jagerfly i grenseområdene mellom Tyrkia og Syria. Her Russlands president Vladimir Putin (t.v.) og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: NTB Scanpix
FELLES FIENDE: Tyrkia er direkte truet av IS. Russland har blitt utsatt for IS-terror. Nå er de i ordkrig med hverandre etter at Tyrkia skjøt ned et russisk jagerfly i grenseområdene mellom Tyrkia og Syria. Her Russlands president Vladimir Putin (t.v.) og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag skjøt Tyrkia ned et russisk jagerfly. Tyrkia hevder det russiske flyet hadde krysset grensen over i tyrkisk luftrom. Russland hevder på sin side at flyet var i Syrias luftrom.

Uavhengig av hvem som måtte ha rett, er faktum at Russland og Tyrkia er to særdeles viktige aktører i kampen mot IS.

Råd til uvennskap? Har de to landene virkelig råd til å være uvenner i kampen mot terrororganisasjonen?

- Det er et interessant og problematisk spørsmål. Rollespillet i Syria har så mange dimensjoner at det er vanskelig å gi noe klart svar på det, sier Russland-ekspert og NUPI-forsker Julie Wilhelmsen til Dagbladet.

Hun mener det nå blir interessant å se på hvem Russland kommer til å bebreide for å ha skutt ned det russiske jagerflyet.

- Tyrkia er en del av Nato. Det kan godt være at Russland velger å gi hele Nato skylda for å ha skutt det russiske flyet, sier Wilhelmsen.

Frykter stedfortreder-krig Hun tror imidlertid at Russland, som følge av de mange store investeringene de har gjort i det siste i kampen mot IS, vil være tilbøyelig til å peke på Tyrkia framfor Nato.

- Men denne hendelsen bringer opp igjen ideen om en stedfortreder-krig i Syria. De siste ukene hadde vi ikke sett for oss det.

- Siden Paris-terroren ble det mindre aktuelt. Da virket det som om man var enige om at IS var den største fienden, og forsøkte å få på plass en koordinering, sier NUPI-forskeren.

Det er også det skumleste scenario forskeren kan se for seg.

- At stormakter som Tyrkia, Russland eller USA kjemper mot hverandre i andre land og gjennom andre grupper, er en frykt.

Enighet Men om det som virket å være en enighet mellom land som Tyrkia, Russland og USA virkelig var det, kan også bli tydeligere den neste uka.

- Man kan spørre seg om Tyrkia var med i den konsensusen. Som en regional makt i midt-østen har de andre interesser enn andre Nato-land, sier Wilhelmsen.

En annen NUPI-forsker, Jakub M. Godzimirski som har arbeidet med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk i over 20 år, tror det er sannsynlig at nedskytningen av det russiske flyet vil forbli et anliggende mellom de to landene.

- Dette er først og fremst et tyrkisk/russisk-anliggende, som jeg i utgangspunktet ikke tror vil eskalere, sa Godzimirski til Dagbladet tidligere i dag.

Risiko - Men jeg tror hendelsen vil kunne resultere i mer samkjøring, og at russerne vil unngå områder tett mot den tyrkiske grensa, sa Godzimirski og tilføyde:

- For russerne er det som i dag har skjedd en kostnad de må regne med. Når man setter i gang en militær operasjon, risikerer man at noe kan gå skeis.

For Tyrkia har lenge vært tydelige på at de ikke ønsker at noen skal krysse deres luftrom - og at det vil få konsekvenser for dem som gjør dette uten tillatelse.

- Tyrkia er supersensitive når det gjelder suverenitet og grenser, og det er viktig for landets myndigheter å vise at de ikke lar seg kue og ikke tillater at luftrommet deres krenkes. Det ønsker de å ha kontroll over, sier Godzimirski.