- Det kan ha vært en utro tjener i systemet

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide innrømmer svikt i flere ledd foran stortingshøringen om Nigeria-båtene.

INNRØMMER SVIKT:  Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide  og forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen på Oscarsborg i forbindelse med markering av 9 april og 75 år siden Norge ble okkupert. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.
INNRØMMER SVIKT: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide og forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen på Oscarsborg i forbindelse med markering av 9 april og 75 år siden Norge ble okkupert. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(NTB/Dagbladet): Mangelfulle rutiner, sviktende kontroll og svak dokumentasjon.

Torsdag avholder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité høring om saksforholdet om Nigeria-båtene som Økokrim nå er inne i og som ga Dagbladets Kristoffer Egeberg Skup-pris tidligere i år.

Høringen skulle egentlig ha funnet sted i januar, men ble utsatt. Den gang formulerte komitéleder Martin Kolberg (Ap) hovedspørsmålet slik:

- Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet hevder regelverket er fulgt, men hvordan kan det stemme når vi ser hvor fartøyene har havnet hen?

Innrømmer Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) vil ikke svare direkte på Kolbergs spørsmål før hun møter komiteen.

- Jeg kommer tilbake til dette i høringen på torsdag, sier Søreide. I brev til komiteen har hun påpekt at saksbehandlingen i Forsvaret var mangelfull og kritikkverdig.

Den karakteristikken holder hun fast ved.

- Saken er alvorlig. Rutinene og kontrollen har ikke vært gode nok. Det har Forsvaret også vært tydelig på. I tillegg har Økokrim startet etterforskning av en enkeltperson. Det innebærer at det kan ha vært en utro tjener i systemet, sier Søreide til NTB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.