- Det kan ha vært sabotasje

Feil etterretning, feil taktikk, feil utstyr - her er alt som gikk galt da israelerne skulle stanse hjelpekonvoien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Israel har kommet med sterke indikasjoner på at de i all hemmelighet saboterte noen av skipene, som skulle delta i den såkalte «Frihetsflåten» på vei til Gaza.

Også hovedfartøyet «Mavi Marmara» skulle utsettes for sabotasje, slik at det aldri truet den israelske blokaden. I stedet endte det med et blodbad, der ni aktivister ble drept og de israelske soldatene nærmest ble tatt i bakhold.

Nå er det kommet nye detaljer og innrømmelser fra israelsk side, som bidrar til å kaste lys over hvorfor bordingen gikk galt.

Feil etterretnings-informasjon, feil utstyr, feil taktikk og feil instans beordret angrepet er noen av stikkordene.

To havarier - Alle alternativer ble vurdert. Faktum er imidlertid at det var færre enn 10 skip som skulle være med i flåten, sa viseforsvarsminister Matan Vilnai til israelsk radio, da han ble spurt om det ikke fantes bedre måter å gjennomføre angrepet på.

Hans kommentarer er blitt tolket i favør av spekulasjonene om at to av fartøyene i «Frihetsflåten» ble utsatt for sabotasje, skriver britiske The Guardian.

Både «Challenger I» og «Challenger II» med 36 aktivister om bord, ble tvunget til havn på Kypros fredag. Begge båtene hadde da samme mekaniske feil.

«Challenger II» begynte også å ta inn vann, og en inspeksjon av fartøyet avslørte «veldig mistenkelige feil», sier Greta Berlin, talskvinne for Free Gaza.

Under en orientering i Knessets utenriks- og forsvarskomité, kom en ikke navngitt israelsk forsvarskilde med sterk kritikk av mandagens aksjon. Den israelske forsvarskilden snakket også om «hemmelige operasjoner» rettet mot «Frihetsflåten».

Også tyrkiske NTV rapporterer om sabotasje-spekulasjonene. De siterer en israelsk offiser som sier at det ble diskutert hvorvidt de skulle forsøke å stanse «Mavi Marmara» framfor å borde det.

Det ble bestemt at man ikke skulle forsøke å stanse det, fordi det tyrkiske fartøyet var for stort og hadde for høy hastighet.

Overrasket Det israelske militæret har siden angrepet skjedde tegnet et bilde av at deres soldater ble tatt i bakhold da de stormet «Mavi Marmara».

- Vi forventet ikke en sånn motstand fra aktivistene. Dette er jo snakk om en humanitær hjelpegruppe, sier lederen av bording-gruppen, en ikke navngitt løytnant til hærens radio.

- Utfallet ble ikke som vi trodde, men jeg må si at det primært skyldes den upassende oppførselen fra motstanderne vi møtte, sier han, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Flere eksperter har satt spørsmålstegn ved hvorfor soldatene var utstyrt med paintball-ammunisjon. Den ikke-dødelige ammunisjonen viste seg å være ubrukelige i møte med aktivister som hadde iført seg skuddsikre vester og gassmasker. Og hvorfor var soldatene, som var forberedt på å møte en viss motstand, utstyrt med paintball-ammunisjon i første omgang, spør tyske Der Spiegel.

- Det er klart at utstyret var for dårlig. De hadde ikke utstyr for å spre demonstrantene på en effektiv måte, sier sjefen for den israelske hæren, generalløytnanten Gabi Ashkenazi.

Det er også stilt spørsmål ved om gruppen av marinejegere som utførte angrepet var for uerfaren for et slikt oppdrag, og at blodsutgytelsene kunne vært unngått dersom noen andre hadde tatt hånd om pågripelsene.

Ifølge israelske medier ble den endelige beslutningen om å angripe tatt klokka 04.20 natt til mandag.

Da skal de israelske styrkene angivelig ha observert at det ikke var noen aktivitet på dekk. Soldatene trodde derfor at aktivistene lå og sov, hevdes det. I stedet ble soldatene møtt av aktivister bevæpnet med balltre og andre våpen, ifølge det israelske forsvaret.

Feil instans Et døgn etter det kontroversielle angrepet holdt en hjemvendt statsminister Benjamin Netanyahu et krisemøte med sine ministre.

Der forsvarte Netanyahu avgjørelsen om å beskytte blokaden av Gaza. Samtidig kom det krav om at det blir nedsatt et utvalg som gransker beslutningsprosessen som ledet til angrepet.

Ifølge den israelske avisa Haaretz ble avgjørelsen om å angripe tatt av en instans som kun har en rådgivende funksjon, mens det kun er en indre krets i regjeringen som har myndighet til å godkjenne denne type militæroperasjoner.

Zvi Hauser, Netanyahus regjeringssekretær, skal ha argumentert imot angrepet. Han gikk inn for at «Frihetsflåten» skulle få legge til kai i Gaza, for å unngå diplomatisk krise.