Det kan hende her

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Dette har vi vært med på før,» sa en eldre brite på vei til veteranmøte. Han tenkte på blitzen under den andre verdenskrigen. Han kunne ha tenkt på IRAs bomber, som stålsatte londonere for et kvart århundre siden. Terrorangrepene mot undergrunnsbanene og en buss lammet verdensbyen. Brått gikk den fra å være en pulserende trafikkmaskin til en fotgjengerby. Dagen etter angrepet er det slående hvor gjennomorganisert krisehåndteringen var. Scotland Yards kommandosentral tok ledelsen. Sykehusene gikk over i akuttberedskap. Veltrente lag av røykdykkere fant fram til passasjerer som var strandet i undergrunnen, og førte dem ut. Det oppsto lite panikk. De sårete fikk rask hjelp og ble fraktet til sykehus som sto klar til å ta imot.

De hadde sine ord i behold, talsmennene for Londons politi og kollektivtransport, da de forsikret om at det forelå planer for den situasjonen som var oppstått, og at mannskapene var trent til å utføre de oppgavene de fikk. London er i dag en velkjent by for svært mange nordmenn. Billige flybilletter har gjort den til en slags naboby. Terroren har rammet et sted mange føler nærhet og tilknytning til. Spørsmålet melder seg om noe liknende kan skje her, for eksempel i Oslo? Ved to anledninger er Norge nevnt blant fiendene når talsmenn for al-Qaida har sendt budskap til verden. Det norske flagget henger i flaggborgen som markerer den såkalte koalisjonen av villige i Bagdad. Svaret på spørsmålet er at visst kan det skje her. Like brått og uten forvarsel som på undergrunnen i London.

Er vi like godt forberedt? Er det gjennomført realistiske øvelser, sånn at mannskapene vet nøyaktig hva de har å gjøre og hvordan de skal gjøre jobben? Vi håper det, men føler oss ikke sikre. Terroristene klarte å gjennomføre angrepet til tross for alle sikkerhetstiltakene i tilknytning til G8-møtet. Det forteller at ingen er garantert å slippe unna. Men skal vi klare å beholde roen og fatningen under et angrep slik londonerne gjorde, trenger vi å vite mer om at alt er gjort som kan gjøres for å håndtere et angrep, dersom det kommer.