- Det kan ikke bli verre nå, så det spiller ingen rolle hva som skjer

Joshua French til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble han tiltalt for å ha drept vennen Tjostolv Moland. Å bli uskyldig tiltalt for å ha drept sin beste venn ville revet bort grunnen under beina til de fleste. Men Joshua French er allerede dømt til døden en rekke ganger og har levd fire og et halvt år i kongolesisk fengsel. Derfor sier han til Dagbladet i dag:

-   Det kan ikke bli verre nå, så det spiller ingen rolle hva som skjer.

I august fant han Tjostolv Moland død på badet utenfor cella de delte. Han følte raskt at han ble mistenkt av kongolesiske påtalemyndigheter for å stå bak dødsfallet. For å sikre en uavhengig etterforsking fikk norske Kripos-etterforskere reise ned å bistå i etterforskingsarbeidet. Deres konklusjon er helt klar: Det ligger ikke noe kriminelt bak dødsfallet til Moland. Denne konklusjonen presenterte også de kongolesiske etterforskerne på en pressekonferanse.

- Jeg vet ikke helt hva som skjer her nå. Det er det ingen som forstår, bortsett fra de kongoleserne som står bak dette. De vet godt at det de prøver på er ulovlig og en forfalsking av beviser, sier French.

Han vil ikke begi seg ut på noen offentlige spekulasjoner om hva som kan være motivet for noe slikt.

- Det er mennesker her som ikke ønsker seg en løsning, og som er villig til å gå ekstraordinært langt for å forhindre at jeg blir sendt til Norge.

Gamle spørsmål Dagbladet fortalte 7. november at påtaleansvarlig Tim Mukuntu ønsket nye avhør av French etter at de hadde fått den endelige obduksjonsrapporten på bordet. Han mente det var funnet stoffer i blodet til Moland som gjorde dem usikre på den første konklusjonen. Dette nye avhøret ble gjennomført 13. november.

- Det var bare gamle spørsmål som ble gjentatt. De hadde ikke noe nytt å komme med, sier French.

Siden har det ikke vært flere avhør.

- Det har vært noe i gjære her en stund, men det var først i går jeg ble presentert for tiltalen.

I dag sier generalmajor Tim Mukuntu til Dagbladet at Moland ble dopet ned og kvalt av French. Han mener at Moland sov da han ble drept.

Amøber og malaria Når Dagbladet tidligere har besøkt French i fengselet har det flere ganger blitt gjennomført rettssaker i skyggen av et telttak ute i luftegården. French tror at rettssaken mot ham kan bli ført på samme måte.

- Jeg har ikke i det hele tatt fått noe signal om når det kan bli en rettssak. Det kan skje neste uke og det kan skje om tre måneder, sier han.

Helsa har også vært et problem de siste ukene. Han har slitt med å komme i kontakt med lege, og fått hjelp av den britiske ambassaden for å få arrangert et legebesøk. Så langt har de ikke lykkes med det.

- Jeg har vært overraskende mye syk siden midten av oktober. Det har vært tre ørebetennelser, orm, amøber, malaria og forkjølelse, sier han.

Siden dødsfallet til Moland har han vært plassert på en 10-mannscelle.

- Jeg ville helst hatt egen celle, men det får jeg aldri nå. Jeg har også blitt ganske vant til den store cella. De jeg deler den med er vennene mine, som jeg har kjent i mange år.

Takker UD Både britisk og norsk UD jobber nå for å hjelpe French ut av den vanskelige situasjonen. Norsk UD avviser også at det er noe grunnlag for å tiltale French:

- Grunnen til at vi stiller oss uforstående til dette, er at Kripos deltok i etterforskningen av Tjostolv Molands dødsfall sammen med kongolesiske myndigheter. Sammen kom de til en konklusjon om at det ikke lå noe kriminelt bak Molands død, sier Michelsen.

Mandag kom en spesialutsending fra UD til Kinshasa. Han jobber nå for å skaffe seg oversikt over hvilke krefter som står bak tiltalen.

- Jeg setter stor pris på UDs håndtering av saken nå, sier French.

Også Tjostolv Molands familie opplyser til Dagbladet at de støtter Joshua French. De understreker at de har lest den endelige obduksjonsrapporten til Kripos og at de ikke har noen mistanker mot Molands venn og medfange.

Til tross for alt han og Moland har stått overfor har French alltid vært optimistisk med tanke på å få til en overføring til Norge. For noen måneder siden var han særlig optimistisk.

- Jeg må jo tenke nå at dette nå vil ta lenger tid enn det så ut til i høst, sier han.

Påtalesjef: Generalmajor og påtaleansvarlig Tim Mukuntu ankommer Ndolo fengselet i august for nye undersøkelser og avhør av Joshua French. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Påtalesjef: Generalmajor og påtaleansvarlig Tim Mukuntu ankommer Ndolo fengselet i august for nye undersøkelser og avhør av Joshua French. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer