- MISTENKELIGE UNDERSKRIFTER: Det statlige Fordelingsutvalget har fattet mistanke ved flere punkter i medlemsregistrene til SOS Rasisme og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen (bildet). Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
- MISTENKELIGE UNDERSKRIFTER: Det statlige Fordelingsutvalget har fattet mistanke ved flere punkter i medlemsregistrene til SOS Rasisme og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen (bildet). Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

- Det kan ikke festes lit til SOS Rasisme

Det statlige Fordelingsutvalget mener nå det er liten grunn til å stole på SOS Rasismes medlemsregister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kommer fram av en møteprotokoll Dagbladet har fått utlevert.

Ifølge denne er medlemmer oppført med andres håndskrift på verveskjemaer. Samtidig kreves det at nye tusener av medlemmer slettes.

Les Dagbladets avsløringer om SOS Rasisme

Ulik håndskrift Den flengende kritikken kommer etter et kontrollbesøk ved SOS Rasismes kontor i Haugesund 18. oktober hvor utvalgets leder Ingrid Bergum deltok.

Utvalget gikk blant annet gjennom en rekke verveskjemaer i SOS Rasismes arkiv. 

«Ved å se på håndskriften, fant utvalget at familiemedlemmer flere ganger var påført av andre enn hovedmedlemmet. Flere ganger så det ut til at også informasjonen om hovedmedlemmet selv var påført verveskjemaene av andre enn den som ble vervet.», skriver utvalget.

I tillegg skal en rekke medlemmer bare være oppført med fornavn og «en indikasjon på fødselsår», ifølge referatet.

SOS Rasisme har allerede måttet slette 16 000 medlemmer, nesten halvparten av medlemsmassen, fra sine støttesøknader for 2011 etter krav fra Fordelingsutvalget. Nå kreves det at de sletter ytterligere tusenvis av personer. Dette gjør granskingen av medlemsjuks og misbrukt statsstøtte til den største saken av denne typen på mange år.

SOS Rasisme har tidligere hevdet å ha over 40 000 medlemmer.

Ny frist og krav SOS Rasisme har fått frist til 17. november med å sende inn de nye tallene for tellende medlemmer og tellende lokallag.

- Vi vurderer kravet, skriver hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i en e-post til Dagbladet.

SOS Rasisme har ennå ikke fått utbetalt statsstøtte for 2010, på grunn av tvil om hvor mange gyldige medlemmer organisasjonen egentlig har. Nå  krever Fordelingsutvalget at organisasjonen også gjennomgår og oppgir antallet tellende lokallag i 2007 og 2008 på nytt.

- En politisk prosess Larsen er overrasket over den siste vendingen i saken.

STOR ØKNING: Både økningen i medlemmer (til høyre) og statsstøtte har de siste årene vært eksplosiv. Nå kan det vise seg at den trekkes tilbake. Grafikk: Nyhetsgrafikk
STOR ØKNING: Både økningen i medlemmer (til høyre) og statsstøtte har de siste årene vært eksplosiv. Nå kan det vise seg at den trekkes tilbake. Grafikk: Nyhetsgrafikk Vis mer

- Utvalget ga overfor oss uttrykk for at det var godt fornøyd og at det bare var pirk å påpeke da deres representanter var her på stikkprøvekontroll. Det blir bare mer og mer tydelig at dette er en politisk prosess, løsrevet fra fakta, skriver Larsen til Dagbladet.

Saksøkt for 9,7 millioner Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) har allerede saksøkt SOS Rasisme for 9,7 millioner kroner for 2008 og 2009. Saken er berammet til tingretten i Haugesund 9. februar neste år.

I tillegg risikerer organisasjonen krav i mangemillionerklassen fra staten, ettersom de ifølge utvalget, har opplyst høyere medlemstall enn tillatt i en årrekke.

I sin e-post til Dagbladet skriver Larsen at SOS Rasisme har 40 000 individuelle medlemmer, 8 000 kollektive medlemmer og 280 lokallag, men i søknaden om statsstøtte for 2011 skriver organisasjonen selv at den har 19 579 medlemmer.

Rundt 20 personer har brukt snart to år og over tusen arbeidstimer på å granske SOS Rasisme for påstander om medlemsjuks og rot i økonomien, slik Dagbladet har omtalt i en rekke avsløringer rundt SOS Rasisme.

Les mer her.