- Det kan ikke fortsette på denne måten

Kampen mot slavearbeidet og sosial dumping trappes opp. Nå ønsker arbeidsminiset Anniken Huitfeldt å bidra til å knuse den økende arbeidsmiljøkriminaliteten.

 NYE TILTAK:  Arbeidsminister Anniken Huitfeldt varsler en opptrapping av kampen mot arbeidsmiljøkriminalitet etter Dagbladets omtale av flere graverende forhold.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
NYE TILTAK: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt varsler en opptrapping av kampen mot arbeidsmiljøkriminalitet etter Dagbladets omtale av flere graverende forhold. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er organisert kriminalitet som det er utrolig viktig at Dagbladet skriver om. Det er lommer av helt uakseptable forhold i arbeidslivet som jeg tror mange ikke er klar over. Vi må ta dette på stort alvor, sier Huitfeldt til Dagbladet.

Politiet har, i et tverrfaglig samarbeid med Skatt Øst, Arbeidstilsynet, NAV og flere offentlige etater, avdekket en rekke grove og uverdige arbeidsforhold innenfor flere ulike typer av bransjer.

Dagbladet har i en omfattende artikkelserie avslørt hvordan ansatte i steinleggerfirmaer, bilpleiebransjen og restaurantbransjen jobber under slaveliknende forhold i Oslo, og tjener langt under det som er lovfested minstelønn. Særlig ille er det i bilvaskehaller, hvor det er blitt avdekket at asylsøkere og personer uten lovlig oppphold er blitt utnyttet.

Nå forteller arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) til Dagbladet at hun ønsker å komme tydeligere på banen for å bekjempe arbeidsmiljøkriminaliteten som er her til lands.

- Vi ser at de kriminelle finner stadig nye metoder for å utnytte systemet. På samme måte som enkelte bedrifter tidligere hyrer inn skatteeksperter for å finne smutthull i skattesystemet, ser vi nå at noen aktører bruker juridiske eksperter for å finne smutthull i arbeidsmiljøloven. Det stiller også større krav til myndighetene, fortsetter hun.

- Nye tiltak Statsråden har fulgt nøye med på Dagbladets dekning av arbeidsmiljøkriminaliteten og forteller nå at en rekke tiltak blir gjennomført for å få bukt på den stadig økende umoralen og kriminaliteten innenfor disse bransjene.

- Vi har gitt Arbeidstilsynet nye redskap. 6. juni vedtok vi en lovendring som innebærer at Arbeidstilsynet kan ilegge gebyr på over 1,2 millioner kroner overfor bedrifter som begår alvorlig arbeidsmiljøkriminalitet. Jeg håper de nye reglene virker avskrekkende på de kriminelle, sier Huitfeldt til Dagbladet.

-  Vi kommer også til å bevilge enda mer penger til Arbeidstilsynet, slik at de kan jobbe mer effektivt og konsekvent mot steinleggerbransjen, vaskebransjen, bilpleiebransjen og restaurantbransjen, fortsetter hun.

- Ruinerer bybildet Alf Fredriksen er politiførstebetjent i Oslo politidistrikt. Han har jobbet aktivt mot denne arbeidsmiljøkriminaliteten de siste fire åra.

- Jeg tror ikke politikerne er klar over hvor alvorlig bybildet i Oslo sentrum er, hvor stor utbredelse det er av svart virksomhet og hva dette gjør med Oslo. Det er i ferd med å ruinere bybildet og det er en oppøkning av svart virksomhet. Seriøse drivere blir tvunget ut av bransjen, sier politiførstebetjenten til Dagbladet.

- Politikerne må beslutte at ressursene skal brukes på en annen måte. Ikke la en etat få ansvaret for dette, det å tro at politiet kan løse dette her er umulig. Det må flere antall hoder til som jobber opp mot samme problemstilling for å få til dette, fortsetter han.

Arbeidsministeren forteller at med de nye virkemidlene håper hun det kan bidra i kampen mot sosial dumping.

- Vi etablerer nye regler, og så forsøker en del å omgå disse. Derfor må vi hele tiden følge med og lansere nye konkrete tiltak. Omfanget av sosial dumping er stort.

- Den norske arbeidslivsmodellen er under press; mange av arbeidstakerne kommer hit fordi det er finanskrise i Europa — og mange aksepterer nesten hva som helst så lenge de får seg en jobb, sier hun.