FÅR KRITIKK: Kongehuset får kritikk for hvordan penger er brukt i strid med ordlyden i statsbudsjettet over flere år. Her under Stortingets åpning denne uka. Hoffsjef Gry Mølleskog, kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon forlater Stortinget. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Kongehuset får kritikk for hvordan penger er brukt i strid med ordlyden i statsbudsjettet over flere år. Her under Stortingets åpning denne uka. Hoffsjef Gry Mølleskog, kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon forlater Stortinget. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

- Det kan ikke kan være uklarheter om hvordan offentlige midler er brukt

Stortingspolitikerne krever tydelig svar på Slottets pengebruk, før de skal bevilge mer penger i nytt statsbudsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag avdekker Dagbladet at hoffets vedlikeholdsarbeider på kongefamiliens private eiendommer er større enn tidligere kjent.

Personer med tilknytning til hoffet og kjennskap til arbeidene har valgt å fortelle Dagbladet om en rekke ulike arbeider, til tross for at Slottet ikke har ønsket å gi ut full oversikt.

Nå etterlyser stortingsrepresentant Jan Frederik Grøvan (KrF) i Kontroll- og konstitusjonskomitéen svar på hvor mye penger Det kongelige hoff har brukt på vedlikehold av de kongeliges private eiendommer over flere år.

- Det er viktig at man nå redegjør for hvordan pengene er brukt. Det kan ikke være uklarheter om hvordan offentlige midler er brukt, sier Grøvan.

KRITISERER HOFFET: Leder i Kontrollkomitéens Martin Kolberg (Ap) og saksfører for bevilgningene til kongehuset Per Olaf Lundteigen (Sp) har kalt Slottes pengebruk henholdsvis "urydddig" og "en ukultur". Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISERER HOFFET: Leder i Kontrollkomitéens Martin Kolberg (Ap) og saksfører for bevilgningene til kongehuset Per Olaf Lundteigen (Sp) har kalt Slottes pengebruk henholdsvis "urydddig" og "en ukultur". Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

I regjeringen er Jan Tore Sanner (H) ansvarlig statsråd for Stortingets kongehus-bevilgninger. Grøvan vil ha en redegjørelse torsdag, når statsbudsjettet legges fram.

- Kommer det ikke tydelige svar og en gjennomgang av pengebruken fra statsråd Sanner (H) i anledning statsbudsjettet som legges fram denne uka, vil det komme spørsmål fra oss på Stortinget, sier Grøvan.

En person tilknyttet hoffet peker på inntrykket av en slapp oppfølging fra Stortinget, som årsak til at pengebruken har sklidd ut på Slottet.

VIL HA SVAR OM PENGEBRUK: Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) i Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VIL HA SVAR OM PENGEBRUK: Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) i Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Inntrykket er at pengestrømmene er rotet sammen, fordi man har trodd at kongehuset er så viktig for politikerne at de ikke vil gripe inn, sier personen til Dagbladet.

Slottet sier seg uenig i beskrivelsen.

Per Olaf Lundteigen (Sp) leder Stortingets arbeid med bevilgninger til kongehuset.

- Her får vi nok en gang eksempler som viser at Slottet i praksis ikke følger skillene Stortinget har trukket opp, sier Lundteigen til Dagbladet, med henvisning til dagens artikkel.

I artikkelen forteller personer tilknyttet hoffet om utstrakt bruk av hoffet som arbeidskraft til vedlikehold og drift av de kongeliges private eiendommer.

De beskriver arbeider som spenner fra tangraking på strender til bygging av nye parkeringsplasser på kongeparets private eiendom. Slottet har ikke avvist at arbeidene har funnet sted, men beskriver dem som «naturlige deler av hoffets drift».

Lønningene er belastet hoffet, til tross for at det i statsbudsjettet slås fast at drift og vedlikehold av de kongeliges private eiendommer skal belastes apanasjen de får utbetalt, ikke hoffets bevilgninger.

Ifølge Økonomireglemenetet for Det kongelige hoff, er det Stortinget som bestemmer forutsetningene for hvordan pengene kan brukes. I statsbudsjettene er dette også viet flere avsnitt.

Lundteigen har tidligere uttalt at bruken av hoffets penger til vedlikehold og drift av kongefamiliens private eiendommer er «en ukultur i kongehuset som utvikler seg».

- Understreker mønsteret

KRITISK: Erik Skutle (H). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KRITISK: Erik Skutle (H). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Kontrollkomitémedlem Erik Skutle (H) understreker at hoffet og de kongelige får to ulike, separate bevilgninger i statsbudsjettet som skal dekke ulike typer utgifter.

- Og da må det skillet vi har laget gi utslag i den virkelige verden når pengene brukes, sier Skutle.

- Hva mener du hoffet må gjøre nå?

- Jeg forventer at hoffet bruker bevilgningene i tråd med de forutsetningene som Stortinget gir i statsbudsjettene, sier Skutle.

- Den nye informasjonen understreker mønsteret som Dagbladet har dokumentert gjennom sommeren: Selv uten å ha fått fullt innsyn i hvilke vedlikeholdsarbeider hoffet har gjort på de private eiendommene, så er det klart at hoffets bevilgninger er brukt til å lønne arbeid som vi på Stortinget har forutsatt at apanasjen og de kongelige private midler skal dekke, sier Skutle (H).

Leder i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, Martin Kolberg (Ap), har tidligere beskrevet hoffets lønnsutgifter til vedlikeholdsarbeidene som «uryddig»:

- Hoffet må passe på at de skiller mellom det private og det offentlige. Det har vi på Stortinget allerede uttrykt tydelig overfor dem ved flere anledninger, sa Kolberg forrige uke.