Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det kan ikke være mulig. Anders-gutten som er så snill og god

Etter 22. juli sa Wenche Behring Breivik til politiet at hun var Norges mest ulykkelige mor. Avhøret offentliggjøres i ny bok.

GIR UT BOK: Åsne Seierstad gir i morgen ut sin bok om 22. juli. I boka omtales Wenche Behring Breiviks første avhør etter 22. juli. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
GIR UT BOK: Åsne Seierstad gir i morgen ut sin bok om 22. juli. I boka omtales Wenche Behring Breiviks første avhør etter 22. juli. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I boka «En av oss - En fortelling om Norge» forteller den kjente journalisten Åsne Seierstad historien om det første avhøret Wenche Behring Breivik var igjennom.

Dagbladet har lest boka, som gis ut på Kagge forlag i morgen.

I boka refererer Åsne Seierstad den første kontakten Wenche Behring Breivik hadde med politiet 22. juli, og hennes første avhør etter at sønnen var pågrepet. Seierstad har levert stoff til både norske og internasjonale medier, og har tidligere gitt ut flere bøker - blant annet den kontroversielle - og svært populære - «Bokhandleren i Kabul».

Seierstads bok om 22. juli kommer ut ikke lenge etter at journalist Marit Christensen ga ut sin bok om Wenche Behring Breivik - en bok som ble møtt med massiv kritikk og også utløste reaksjoner fra Seierstad og hennes forlegger.

- Angir min egen sønn I boka går det fram at Wenche Behring Breivik var i sjokk etter 22. juli.

- Det kan ikke være mulig. Anders-gutten min som er så snill og god, sa hun til politiet.

Wenche Behring Breivik gjorde det ifølge boka klart overfor politiet at tragedien ville bli en voldsom påkjenning også på henne. Hun ba innstendig om at politiet gjorde det de kunne for at hennes venninner ikke skulle bli kjent med at nettopp hennes sønn var skyldig i «dette jævlige dramaet».

Hun fryktet at hun skulle miste kontakten med venninnene sine etter hendelsen.

- Dette er fælt. Jeg tror jeg dauer. Det er jo nesten som min egen rettergang. Jeg håper dere ikke ser på meg som en dårlig mor. Jeg sitter jo nesten og angir min egen sønn, sa moren i politiavhør.

Politiet spurte henne ifølge boka om hvor mange våpen sønnen eide, hvordan han så på det norske samfunnet, hvordan han forholdt seg til driften av Vålstua gård på Åsta utenfor Rena, og hvordan han viste følelser.

Møtte Breiviks mor Seierstad møtte også selv Wenche Behring Breivik mens hun jobbet med boka.

Overfor Seierstad sa Wenche Behring Breivik at Breivik ikke hadde noen lett barndom.

BODDE SAMMEN: Her på Oslo Vest bodde Anders Behring Breivik lenge sammen med sin mor. Foto: Anita Arntzen
BODDE SAMMEN: Her på Oslo Vest bodde Anders Behring Breivik lenge sammen med sin mor. Foto: Anita Arntzen Vis mer

- Anders hadde det ikke greit på den tiden. Fryktelig. Mange oppbrudd i livet sitt. Klart han ble glemt oppi det hele, forteller hun.

Hun forteller også til Seierstad at hun mener hun ikke var moden for oppgaven å være mor

Fikk en intuisjon Wenche Behring Breivik fortalte ifølge boka i politiavhør at sønnen var snill og flink til å fikse ting hjemme. Men da hun fulgte nyhetsdekningen om tragedien på TV om kvelden 22. juli, hadde hun fått et par innfall som seinere skulle vise seg å være riktige.

En forsker hadde på TV-nyhetene forklart hvor enkelt det var å lage bombe av gjødsel - Wenche Behring Breivik hadde i et lite sekund tenkt at sønnen hadde mye kumøkk på gården. På TV hadde de sagt at gjerningsmannen var hvit og hadde en pistol - Wenche tenkte at begge deler passet på sønnen, som jo ikke hadde kommet hjem.

- Er det riktig at en mor kan få en intuisjon, en vemmelig følelse? Jeg tror det. Jeg satt der og ville vise ham det redselsfulle på TV, og så kom han ikke, og så tenkte jeg ... og så tenkte jeg ... åh, nei ..., sa Wenche Behring Breivik.

Så oppsummerte hun:

- Jeg er Norges ulykkeligste mor.

GIR UT BOKA: Åsne Seierstads bok gis ut på Kagge forlag. Foto: Pål Nordseth / Dagbladet
GIR UT BOKA: Åsne Seierstads bok gis ut på Kagge forlag. Foto: Pål Nordseth / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media