«Det kan ikke være slik at det bare er statsminister Kjell Magne Bondevik som kan bli sykmeldt på grunn av en depressiv tilstand».

I dag skal saken hennes opp for landets høyeste domstol, men selv greier hun ikke å være tilstede som tilhører i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Saken vakte sterk oppsikt da den gikk for lagmannsretten og følges nøye av dommere og advokater i hele landet. Høyesterett skal avgjøre om den drapsdømte stemora hadde gyldig forfall, da hun holdt seg borte fra Frostating lagmannsrett i vinter.

Retten godtok ikke sykmeldingene fra legene som hadde vurdert helsa hennes. Da kvinnen møtte fram i retten, var hun svak og avmagret.

Lagdommer Randi Grøndalen mente at kvinnen forsøkte å forhale rettsforhandlingene, og at hun selv, langt på vei, hadde bidratt til tilstanden hun var i.

Gråtende forlot stemora rettssalen, etter at dommeren først hadde truet med å kaste henne på dør.

Tre begjæringer om utsettelse ble avvist, og kvinnen ble dømt for forsettsettlig drap på stedatteren, uten at hun fikk forklare seg.

5. november 2002 ble en tre år gammel jente funnet død i sitt hjem i Trondheim. Stemoren, en 25 år gammel kvinne fra Østlandet, ble dømt til elleve års fengsel for forsettlig drap.
Kvinnen fastholder at hun er uskyldig, og at det som skjedde var en ulykke. Hun hevder at barnet døde etter at de begge falt i kjellertrappa.
Høyesterett skal avgjøre om Frostating lagmannsrett gjorde en saksbehandlingsfeil ved ikke å godta at kvinnen var for syk til å forklare seg i retten.
Hvis dommerne kommer fram til at det ble begått en feil, kan lagmannsrettens fellende dom bli opphevet. Da må saken behandles på nytt i lagmannsretten, og en ny jury vil ta standpunkt til skyldspørsmålet.

Gråt

Forsvarerne, advokatene Venil Katharina Thiis og Georg Kvande, ba om at saken ble utsatt, inntil stemora ble i stand til å forklare seg i retten.

- Det kan ikke være slik at det bare er statsminister Kjell Magne Bondevik som kan bli sykmeldt på grunn av en depressiv tilstand, sa Thiis i lagmannsretten.

Lagdommer Randi Grøndalen foreslo at kvinnen kunne styrke seg på et glass juice og et wienerbrød i lunsjpausen.

- Vi kan ikke ha tiltalte sittende og gråte inne i rettssalen, gjentok dommeren flere ganger, og ba henne «ta seg sammen».

Den gråtende og skjelvende kvinnen så ut til å bryte fullstendig sammen da aktor, statsadvokat Kaia Strandjord, begynte å lese fra politiforklaringene hennes.

Håp

I tingretten og lagmannsretten ble hun dømt for å ha kvalt stedatteren. Nå har hun sittet i varetekt nesten sammenhengende siden 15. juli i fjor.

- Lagmannsretten behandlet en fire uker lang rettssak mot en kvinne som har vært for syk til å forsvare seg. Det har vært snakk om forbigående sykdom. Det var feil å ikke utsette denne saken, sa advokat Georg Kvande da dommen falt.

De to forsvarsadvokatene kritiserte en rekke forhold ved rettsprosessen.

Før forhandlingene i Høyesrett, har stemora sagt at hun ønsker å være tilstede, men at hun ikke klarer det.

- Hun føler seg ikke i stand til å møte i retten, men har håp om at det blir en avgjørelse til hennes fordel, sier stemoras forsvarer, Venil Katharina Thiis, til Dagbladet.

I Høyesterett i dag er det advokat Berit Reiss-Andersen som legger fram stemoras sak.