Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Det kan ikke være tvil om at slike feil må rettes opp umiddelbart»

Audun Lysbakken (SV) gir helseministeren seks dager på å svare på angrepillesvikten.

BØNN TIL HELSEMINISTEREN: SV-leder Audun Lysbakken konfronterer helseministeren i et brev, etter at det ble kjent at ikke angrepillen NorLevo fungerer på «store» kvinner. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BØNN TIL HELSEMINISTEREN: SV-leder Audun Lysbakken konfronterer helseministeren i et brev, etter at det ble kjent at ikke angrepillen NorLevo fungerer på «store» kvinner. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV-leder Audun Lysbakken ber i et brev helseminister Bent Høie rydde opp i angrepillesvikten som kan ha vært grunnen til at Kristin (29) måtte ta abort i uke 13.

* Les hele brevet nederst i denne saken.

Først denne uka ble det kjent at kvinner som veier over 80 kilo vil ha null effekt av angrepillen NorLevo. Da hadde Statens legemiddelverk og den norske markedsføreren av produktet, Takeda Nycomed, visst om feilen i et år - uten å varsle verken apotek, butikker, media eller forbrukerne.

- Kunne vært unngått I brevet stiller partilederen, som selv er medlem av Stortingets helse- og omsorgskomite, spørsmål om hvordan helseministeren skal sørge for lignende svikt aldri skjer igjen.

- Det er uforståelig at de har sittet med opplysningene i så lang tid. Jeg sender ham brevet fordi jeg vil ha svar på hvordan dette kunne skje. Både kvinnen dere har skrevet om, og mange andre, har blitt satt i veldig traumatiske situasjoner som kunne ha vært unngått, sier Lysbakken til Dagbladet.

- Det gjør meg veldig bekymret at sånt kan skje.

Helseministeren har seks virkedager på å gi Lysbakken et skriftlig svar.

TOK ABORT I UKE 13: Kristin (29) veide 90 kilo da hun tok angrepillen NorLevo i fjor høst. Hun ble gravid, men ble av helsemessige årsaker frarådet fra å gå gjennom svangerskapet. Hun måtte ta abort. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TOK ABORT I UKE 13: Kristin (29) veide 90 kilo da hun tok angrepillen NorLevo i fjor høst. Hun ble gravid, men ble av helsemessige årsaker frarådet fra å gå gjennom svangerskapet. Hun måtte ta abort. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

SV-lederen mener man i andre tilfeller har vært raske med å opplyse kunden om feil.

- I situasjoner der svikt er blitt oppdaget, for eksempel i elektriske produkter, er forbrukermyndighetene svært raske på å varsle forbrukerne. Vi må kunne stole på at slik informasjon spres så raskt som overhodet mulig.

- Ikke mindre alvorlig Lysbakken mener emnet er sårbart. Han utelukker ikke at varslingen ikke ble gjort fordi det var snakk om en angrepille, som kan være tabulagt å bruke.

- Spørsmål om svangerskap og abort er store, følelsesmessige temaer for folk. Jeg blir berørt av å lese dette - jeg blir opprørt over at kvinner har kommet i en av livets mer sårbare situasjoner. De må kunne stole på at de preparatene de kjøper på apoteket faktisk fungerer slik de lover, sier han.

BREVET: Slik ser brevet SV-leder Lysbakken har skrevet til helseminister Bent Høie. Han ber om at feilene rettes opp umiddelbart.
BREVET: Slik ser brevet SV-leder Lysbakken har skrevet til helseminister Bent Høie. Han ber om at feilene rettes opp umiddelbart. Vis mer

- Men jeg håper at det ikke har noe med selve produktet å gjøre. Det er ikke mindre alvorlig, og konsekvensene kan være svært store for de det gjelder.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier han er glad for at Statens legemiddelverk nå jobber på spreng for å rette opp dette i denne konkrete saken.

- Når det gjelder spørsmålet til Lysbakken som går mer generelt på forsinkelser i slike saker, vil jeg bruke litt tid på å svare skikkelig på dette til Stortinget. 

- Feil i andre preparater Lysbakken er redd for at feilen ikke bare finnes i angrepillen fra NorLevo.

HAR BEDT OM UNNSKYLDNING: Steinar Madsen i Statens legemiddelverk har sagt til Dagbladet at han erkjenner at de burde ha handlet tidligere. Legemiddelverket satt på informasjonen allerede i fjor, men fortsatt er ikke preparatomtalen endret, og kvinnene er ikke blitt informert. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
HAR BEDT OM UNNSKYLDNING: Steinar Madsen i Statens legemiddelverk har sagt til Dagbladet at han erkjenner at de burde ha handlet tidligere. Legemiddelverket satt på informasjonen allerede i fjor, men fortsatt er ikke preparatomtalen endret, og kvinnene er ikke blitt informert. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Hvis dette er et uttrykk for at informasjonsrutinene svikter, så er det svært urovekkende. Da vil det jo kanskje si at det finnes lignende feil i andre medikamenter også. Jeg håper at dette kun er et uttrykk for rutinesvikt, og at det ikke skjer igjen, sier Lysbakken.

- Hva tenker du om at flere av kvinnene, deriblant Kristin (29), velger å anmelde forholdene?

- Jeg skjønner godt at hun har tenkt til å gjøre det. Jeg mener det er en god ting, men det må ikke være slik at man må anmelde for at slikt ikke skal skje igjen.

Han mener presset ligger på helseministeren.

- Han må berolige oss nå, med å informere om at slik informasjon skal deles med forbrukerne så fort informasjonen kommer på bordet. Jeg har en klar forventning til at han lover at dette ikke skal skje igjen.

Legemiddelverket beklaget i går at de ikke varslet tidligere.

- I ettertid ser jeg at vi burde varslet markedet direkte i fjor høst da Takedo Nycomed varslet om at de var i gang med å lage ny pakning for NorLevo med advarsel om vektbegrensning. Vi nøyde oss med å konstatere at denne prosessen var i gang, og det beklager vi, sa medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

- Jobber med å informere Madsen forteller at de nå jobber med å få ut informasjon til kvinner som kommer til å kjøpe angrepillen i tida før preparatbeskrivelsen er endret.

- Vi skal gjøre det som er mulig for å få rettet opp i dette. Vi har diskutert forskjellige måter å gjøre det på - og blant annet vil endringene i pillebeskrivelsen gjøres umiddelbart. Vi vurderer også om vi skal merke alle pakningene med merkelapper, sier han.

- Du sier endringene i bruksanvisningen skal gjøres «umiddelbart». Nøyaktig hvor lang tid mener du?

«KRISEPREVENSJON:» ... men denne pillen vil ikke unngå at du blir gravid, dersom du veier over 80 kilo. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
«KRISEPREVENSJON:» ... men denne pillen vil ikke unngå at du blir gravid, dersom du veier over 80 kilo. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Det vil ta litt tid, men denne saken er høyt prioritert. Vi gjør alt vi kan for å informere de som selger pillene, men det er jo et problem at de selges på samme måte som Ibux og Paracetamol - i butikker. Det blir vanskelig å angi et tidspunkt, sier han.

Her er brevet fra Lysbakken til Høie:
«Stortinget, 28. november 2013. Stortingets president,

Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til skriftlig besvarelse til helse- og omsorgsministeren:

Hvordan kan Statens legemiddelverk inneha informasjon, i et helt år, om at legemiddelet ikke fungerer for kvinner som veier mer enn 80 kilo, uten å sikre at opplysningen når ut til kvinner som omtaler preparatet, og hva vil statsråden gjøre for at en slik informasjonssvikt ikke gjentar seg i lignende saker?

I HELSEKOMITEEN: Audun Lysbakken er medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I HELSEKOMITEEN: Audun Lysbakken er medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Norske kvinner trenger å være helt trygge på at de får den nødvendige informasjonen om hvordan legemidler fungerer. Dagbladet har fortalt historien om en kvinne som ble gravid til tross for at hun har brukt angrepille.

Samtidig har det i et helt år vært kjent for Statens legemiddelverk og Takeda Nycomed at pillen ikke virker for kvinner som veier mer enn 80 kilo. Ifølge Dagbladet fungerer systemet så tregt at informasjonen om problemer, som kan gi negative helsemessige konsekvenser for kvinnene det er snakk om, ikke kommer fra før etter mange måneder. Dette er en uholdbar situasjon. Det kan ikke være tvil om at slike feil må rettes opp umiddelbart for å sikre at kvinnene får nødvendig informasjon.

Audun Lysbakken»

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med helse- og omsorgsminister Bent Høie.