BOLIGMARKEDET: Utleiere trenger ikke nødvendigvis tape på at boligmarkedet er inne i en tyngre periode. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BOLIGMARKEDET: Utleiere trenger ikke nødvendigvis tape på at boligmarkedet er inne i en tyngre periode. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Det kan komme flere smeller i boligmarkedet

Boligmarkedet er tyngre, og mange sliter med å få solgt boligene sine. Det får konsekvenser for utleiere også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Boligprisene utviklet seg verre enn de pleier i oktober, og ser nå ut til å ta seg en pust i bakken.

- Det er ikke utenkelig med en nedgang i boligprisene på 10 prosent fra dagens nivåer, sa EFF-direktør Christian Vammervold Dreyer da bransjen la frem oktober-statistikken fredag.

Han mener 5-10 prosent prisfall er noe husholdninger kan leve med, men tror dramatikken øker først hvis salget av nye boliger stuper.

Finansavisen minner på sin side om at boligprisene har distansert leieprisene kraftig etter lang tids oppgang, men at dette gapet nå kanskje kan tettes.

- Jeg tror vi kan gå tunge tider i møte for boligprisene, men samtidig tror vi på veldig gode tider for leiemarkedet, sier markedsansvarlig Håvard Tverdal hos Leiebolig til Finansavisen. Han driver utleieforvaltning med snaut 1.800 boliger i porteføljen.

Usolgte boliger kommer til "Storebror" Utleiemegleren meldte fredag at de merker økning i antall personer som ikke får solgt sin bolig, og i stedet legger den ut i leiemarkedet. Tverdal vedgår at det vil gi en nedgang i leieprisene.

- Men det kaller jeg en sesongvariasjon. Ja, leieprisene nå er lavere enn de var i sommer, men et helt år sett under ett vil levere leieprisvekst, sier han til Finansavisen.

Tverdal ser ifølge avisen for seg at en stor gruppe potensielle boligkjøpere vil holde seg utenfor markedet i en lengre periode, og at dette vil stimulere etterspørselssiden i leiemarkedet.

- Bildet vi ser for oss da, er at vi kommer inn i en periode hvor det kan lønne seg å investere i utleiebolig og få litt over god bankrente i avkastning, i tillegg til prisutviklingen på den underliggende verdien, sier han til avisen.

Øst bedre enn vest i Oslo Men hvor skal en i så fall investere? I Oslo er Tverdal klar på at østkanten er bedre enn vestkanten.

- Har du en 2-roms på 35 eller 45 kvadratmeter er leieprisen stort sett den samme, men verdien av leiligheten varierer stort, sier han til Finansavisen.

Et raskt eksempel basert på ferske leie- og eiepriser viser ifølge Finansavisen at en typisk vestkantbolig har 1,8 prosentpoeng dårligere avkastning i året enn en lik leilighet i eksempelvis Gamlebyen. Da er ikke finansieringsmetoder, fradrag eller lignende hensyntatt.

- Disse må kutte prisen Utleiemegleren peker samtidig på usikkerheten den avgåtte regjeringen har skapt hos investorer med forslag om skatteskjerpelse for sekundærboliger.

- Mange eiere er usikre på hva de skal gjøre nå. Hvis forslaget ikke endres vil mange velge å selge sin utleiebolig neste år. Det vil skape utfordringer i leiemarkedet og økte priser, sier daglig leder for Utleiemegleren Frogner, Geir Skogheim.

Førjulstiden er tradisjonelt rolig også i utleiemarkedet, og da standarden helt avgjørende for å få leid ut til en god pris, tror han.

- De mer slitne boligene blir liggende og vi må på disse råde eier til å gå ned i pris for å få leid ut, sier han.

Daglig leder for Utleiemegleren Majorstua, Heiki Høyer-Andreassen, advarer utleiere mot mange leietagere med dårlig betalingshistorikk.

- Det at vi referanse- og kredittsjekker våre leietakere ser vi er viktigere enn på lenge, det er overraskende mange som må siles ut av prosessen grunnet "grums" i betalingshistorikken. Mange har tatt på seg for store økonomiske forpliktelser som de på sikt ikke klarer å overholde, sier han.

Flere nyheter - Dette er ikke klokt
- Hun tror renten blir kuttet om en måned
- Sandra er utrolig attraktiv

BOLIGMARKEDET: Markedsansvarlig Håvard Tverdal hos Leiebolig tror at et tøffere boligmarked kan gjøre det lønnsomt å investere i utleieboliger. Foto: Håkon Sæbø
BOLIGMARKEDET: Markedsansvarlig Håvard Tverdal hos Leiebolig tror at et tøffere boligmarked kan gjøre det lønnsomt å investere i utleieboliger. Foto: Håkon Sæbø Vis mer