- Det kan ligge en overraskelse eller to i det han legger fram

I dag legger statsråd Audun Lysbakken alle kortene på bordet — igjen.

SKAL FÅ ALT: Leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp), får i dag tilsendt enda flere dokumenter i den såkalte selvforsvarssaken. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SKAL FÅ ALT: Leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp), får i dag tilsendt enda flere dokumenter i den såkalte selvforsvarssaken. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag, nær to uker etter at statsråd Audun Lysbakken (SV) bedyret at han la fram alle relevante dokumenter i selvforsvarssaken, er det klart for en ny runde der alle kort skal legges på bordet.

På en pressekonferanse klokka 13.30 offentliggjøres «relevant materiale» for pressen, etter at det først er sendt Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Offentliggjøringen ble varslet på fredag, men kort tid etter bekreftelsen kom kontrabeskjeden:

På grunn av utilstrekkelig kvalitetssjekk, måtte dokumentene ligge til over helga, opplyste Barne- og likestillingsdepartementet (BLD).

- Alle signaler fra oss har vært at vi håpet på å få det over i dag, men når jeg nå fikk den endelige bekreftelsen, viste det seg at vi kom til å bruke lenger tid på kvalitetsikringen. Så i stedet for å sende ut noe sent i kveld, venter vi til mandag. Det er helt udramatisk, sa kommunikasjonssjef i BLD, Maria Brit Espinoza til Dagbladet fredag.

I dag vil hun ikke kommentere innholdet i det som legges fram overfor Dagbladet, men viser til pressekonferansen.

- Avgjørende for Lysbakken - Hele denne saken har vært et informasjonsmessig kaos. Alt rotet vi har sett i saken, som startet med feilinformasjon til kontrollkomiteen, er fulgt opp av masse rot. Fredagen framstår veldig uryddig. Først skapes det et inntrykk av at man skal overlevere dokumentene, deretter trekker man det tilbake.

- Det er helt avgjørende at Lysbakken nå legger fram alt. Det handler om det mest kritiske en politiker forvalter, nemlig tillit, sier Anders Anundsen (Frp), leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, til Dagbladet.

- Forventer du noen overraskelser i materialet Lysbakken legger fram i dag?

PRESSET STATSRÅD: Statsråd Audun Lysbakken under den forrige pressekonferansen, der han la alle kort på bordet. I dag er det en ny runde med offentliggjøring, og enda flere kort skal legges fram. Foto: Jacques Hvistendahl
PRESSET STATSRÅD: Statsråd Audun Lysbakken under den forrige pressekonferansen, der han la alle kort på bordet. I dag er det en ny runde med offentliggjøring, og enda flere kort skal legges fram. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Jeg forventet egentlig ingen overraskelser. Men siden har han har kalt inn til pressekonferanse, må det være noe viktig han skal formidle. Det kan ligge en overraskelse eller to i det han legger fram, sier Anundsen.

- Må gjøre skikkelig jobb Per Kristian Foss, som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen for Høyre, vil ikke spekulere i hva Lysbakken vil legge fram av ny dokumentasjon under dagens pressekonferanse.

- Jeg har ingen forventinger. Jeg går til dette med et åpent sinn, sier Foss til Dagbladet.

- Hvordan tolker du at departementet først bekreftet at de nye dokumentene skulle frigis på fredag, men utsatte offentliggjøringen til over helga?

- De må gjerne bruke all verdens tid for min del. Bare de gjør en skikkelig jobb, er det det samme for meg om de legger fram dette på fredag eller mandag.