Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Det kan oppstå angst, usikkerhet, fiendtlighet og hat mellom grupper»

Slik beskrev Helsedirektoratet hvordan seksuelle overgrep kan prege et lokalsamfunn.

GA UT VEILEDNING OM SEKSUELLE OVERGREP: Departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet, Bjørn Inge Larsen ga i 2003, som helsedirektør, ut en veiledning om seksuelle overgrep til hjelpeapparatet. I et av kapitlene i denne veiledninga heter det at seksuelle overgrep kan splitte et lokalsamfunn, og at det kan oppstå angst, usikkerhet, fiendtlighet og hat mellom grupper.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GA UT VEILEDNING OM SEKSUELLE OVERGREP: Departementsråd i Helse- og omsorgsdepartementet, Bjørn Inge Larsen ga i 2003, som helsedirektør, ut en veiledning om seksuelle overgrep til hjelpeapparatet. I et av kapitlene i denne veiledninga heter det at seksuelle overgrep kan splitte et lokalsamfunn, og at det kan oppstå angst, usikkerhet, fiendtlighet og hat mellom grupper. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2003 ga Helsedirektoratet ved daværende helsedirektør Bjørn Inge Larsen ut en veiledning til hjelpeapparatet om seksuelle overgrep mot barn og ungdom. I denne 63 sider lange veiledningen går ett av kapitlene på kommuneledelsens ansvar ved seksuelle overgrep i små samfunn.

Dagbladet har denne helga skrevet om hvordan en overgrepssak har rystet Ringebu. En lærer har tilstått overgrep mot to av sine elever. Ifølge en kvinnelig bekjent av det ene offeret har jentene blitt tatt godt vare på både i klassen og på skolen i det store og hele.

- Men vi merker jo at sympati og antipati går begge veier på folkemunne. Når mindreårige jenter blir kalt horer etter at en lærer har forgrepet seg, er det viktig å fortelle dem om igjen og om igjen at de ikke har gjort noe galt, hevder kvinnen som er mora til kjæresten til den ene fornærmede jenta.

Angst, usikkerhet og fiendtlighet I Helsedirektoratets veiledning fra 2003 heter det at mistanker om overgrepssaker kan splitte et lite lokalsamfunn:

-SYMPATI OG ANTIPATI: Ifølge mora til kjæresten til den ene fornærmede eleven i overgrepssaken fra Ringebu, har reaksjonene fra lokalsamfunnet vært ulike etter at overgrepene ble kjent. Foto: Faksimile fra Dagbladet i går
-SYMPATI OG ANTIPATI: Ifølge mora til kjæresten til den ene fornærmede eleven i overgrepssaken fra Ringebu, har reaksjonene fra lokalsamfunnet vært ulike etter at overgrepene ble kjent. Foto: Faksimile fra Dagbladet i går Vis mer

«Lokalsamfunnet kan splittes i to fronter; én som består av de som tror at overgrep har skjedd, og én som består av de som benekter at overgrep har funnet sted. Det kan oppstå angst, usikkerhet, fiendtlighet og hat mellom grupper som tidligere kunne omgås hverandre, og også innen den enkelte familie. Dette kan skje uavhengig av om mistankene er velbegrunnete, eller om det er mer usikkert hva som kan ha skjedd».

«I slike tilfeller må kommunens ledelse ta et ansvar», heter det i veiledninga.

- Fulgt Arbeidsmiljøloven Som Dagbladet skriver i dag hevder kommunalsjef i Ringebu, Gro Li Sletvold at kommunen hele veien har vært opptatt av å opptre ryddig.

- Vi har fulgt Arbeidsmiljølovens bestemmelser, sier Li Sletvold til Dagbladet.

- RYDDIG: Kommunalsjef i ringebu, Gro Li Sletvold sier at kommunen hele veien har vært opptatt av å opptre ryddig.

- Vi har fulgt Arbeidsmiljølovens bestemmelser, sier Li Sletvold til Dagbladet. 
Foto: Line Brustad / Dagbladet
- RYDDIG: Kommunalsjef i ringebu, Gro Li Sletvold sier at kommunen hele veien har vært opptatt av å opptre ryddig. - Vi har fulgt Arbeidsmiljølovens bestemmelser, sier Li Sletvold til Dagbladet. Foto: Line Brustad / Dagbladet Vis mer

- Hva har kommunen gjort for å stoppe det som skjedde?

- Kommunen suspenderte han øyeblikkelig da vi ble orientert om siktelsen for overgrep. Noe mer har vi ikke kunnet gjøre, for vi har ikke visst noe, sier kommunalsjef Gro Li Sletvold.

Oppfattes som krise Hun legger ikke skjul på at hun er svært opprørt over det læreren har gjort.

- Det er forkastelig, illojalt og et stort svik. Jeg er skuffet og sint, sier hun.

Ifølge Helsedirektoratets veiledning må en overgreps-situasjon oppfattes som ei krise i et lokalsamfunn.

«Situasjonen må oppfattes som en krise som må behandles både på samfunns-, gruppe- og individnivå. Alle kommuner skal ha en kriseberedskap. Det vil være behov både for å gi kollektiv informasjon, og for å påvirke holdninger. I tillegg vil enkeltpersoner og familier trenge individuell hjelp. Kommunens ledelse, eventuelt kommunens kriseteam, må vurdere å ta kontakt med fagpersoner som kan gi råd og eventuelt medvirke i en slik prosess», heter det i veiledninga.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!