Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det kan svekke voldtattes troverdighet

En 30 år gammel mann ble frikjent etter at fornærmede innrømmet falsk forklaring. - Svært uheldig, sier leder for Krisesentersekretariatet.

- UHELDIG:  Leder for Krisesentersekretariatet mener saken i Hålogalands lagmannsrett, der en kvinne innrømmet å ha fabrikkert bevis og diktet opp overfall, vil kunne bygge opp under myten om at det er mange falske anmeldelser i voldtektssaker.
- UHELDIG: Leder for Krisesentersekretariatet mener saken i Hålogalands lagmannsrett, der en kvinne innrømmet å ha fabrikkert bevis og diktet opp overfall, vil kunne bygge opp under myten om at det er mange falske anmeldelser i voldtektssaker. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble en 30 år gammel mann frikjent for voldtekt etter at den fornærmede kvinnen i saken innrømmet å ha avgitt falsk forklaring.

- Det er svært uheldig, og det kan svekke voldtattes troverdighet. Det bygger også opp under myten om at det er mange falske voldtektsanmeldelser, sier leder for Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl, til Dagbladet.

Den 21 år gamle fornærmede fabrikkerte bevis mot tiltalte i etterkant av den påståtte voldtekten. Sammen med en venninne skrev hun trusselbrev og la i sin egen postkasse. Mistanken rettet hun mot 30-åringen.

De to venninnene iscenesatte også et torpedooverfall, ved blant annet å gjentatte ganger slå hodet i speil og rispe seg selv opp i ansiktet.

Ville få ham i fengsel 30-åringen ble ikke siktet eller formelt mistenkt for å ha stått bak brevene og overfallet. Men på bakgrunn av at kvinnen har avgitt falske forklaringer om hendelsene og inngitt en falsk anmeldelse, ble troverdigheten hennes svekket, og man valgte derfor å frafalle tiltalen.

- Det er stor sannsynlighet for at voldtekten har funnet sted. Men så lenge beviskravet er slik at enhver rimelig tvil skal være eliminert, valgte vi å frafalle straffeforfølgingen, sa statsadvokat Torstein Hevnskjel til Dagbladet i går.

Kvinnen sa i retten at hun gjorde det for å sikre seg at han ble dømt.

- Jeg forklarte meg falskt. Det stemmer at vi har gjort det selv. Jeg har vært så desperat etter å få [tiltalte] i fengsel for det han har gjort. Jeg holder fortsatt fast ved forklaringen om det som skjedde den natta, sa den 21-årige kvinnen i retten i går.

- Her hadde man fått saken opp for retten, noe som i seg selv er svært vanskelig. Så lyver man for å få gjerningsmannen dømt. Det er veldig uheldig, sier Smaadahl.

Hun har ett enkelt råd til kvinner som er fornærmede i voldtektssaker:

- Fortell sannheten. Fortell om din subjektive opplevelse av hendelsen, sier Smaadahl.

Henlegges Både falske anmeldelser og falsk forklaring i forbindelse med voldtekter forekommer, uten at det foreligger noen konkret statistikk over disse tallene. Seinest forrige fredag ble en 17-åring anmeldt for falsk forklaring av en påstått voldtekt på Byåsen i Trondheim, ifølge adressa.no.

Tallene vil man blant annet kunne finne ved å gå gjennom henleggelsessakene hos politiet, men per i dag er ikke dette tallet systematisert i en egen statistikk.

- Men det kan også være flere årsaker til at man samlet sett henlegger en sak. Det er også saker hvor det ikke er klare bevis for at det er en falsk anmeldelse. Derfor vil heller ikke dette tallet heller bli helt korrekt, sier leder ved seksjonen for vold og sedelighet i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, til Dagbladet.

FRIFUNNET: Den 30 år gamle mannen (t.v.) ble frikjent i voldtektssaken etter at en kvinne innrømmet falsk forklaring. Her sammen med sin advokat Thomas Randby ved advokatfirmaet Elden

Foto: Ida Hilde Mathisen/Dagbladet
FRIFUNNET: Den 30 år gamle mannen (t.v.) ble frikjent i voldtektssaken etter at en kvinne innrømmet falsk forklaring. Her sammen med sin advokat Thomas Randby ved advokatfirmaet Elden Foto: Ida Hilde Mathisen/Dagbladet Vis mer

I fjor ble 81 voldtektsanmeldelser henlagt i Oslo, ifølge voldtektsrapporten som ble framlagt i mai. Tre av fire anmeldelser ble henlagt fordi man ikke fant det mulig å bevise den mistenkte eller siktedes skyld.

- Tidvis får vi et inntrykk av at det kan være en falsk anmeldelse. Det viktigste for oss er om det skal bli foretatt en motanmeldelse, eller om vi skal henlegge saken, sier Rohde.

- Jeg vil anslå at det skjer to-tre ganger per år at vi får en falsk anmeldelse. Noe mer nøyaktig tall kan jeg ikke gi, og det er et løst anslag, sier Rohde.

Kritiserte politiet Politiadvokat Thomas Utne Pettersen har tidligere kritisert politiet for å ikke å forfølge falske anmeldelser for voldtekt. Han mente en av årsakene kunne være at politiet var redd for at andre kvinner som faktisk hadde blitt voldtatt, ikke ville anmelde av frykt for ikke å bli trodd.

- Voldtekt er et alvorlig overgrep og en av de verste krenkelser som finnes, men det er viktig å ha to tanker i hodet samtidig. Det er for mange åpenbart grunnløse anmeldelser til at man kan kalle det et marginalt problem. Men det blir forbigått i stillhet, sa Utne Pettersen til Dagbladet i fjor høst.

- Politiet rykker ut hver gang som om det er sant, det er svært ressurskrevende. Hvis anmeldelsen da er falsk, har man kastet bort mange ressurser, samtidig som det er et overgrep mot den som feilaktig blir anklaget, sa politiadvokaten videre.

I 2007 gikk Utne Pettersen gjennom samtlige voldtektsanmeldelser i Haugaland og Sunnhordaland politidistrikt over en 18-månedersperiode. Han konkluderte med at grunnen til at så mange voldtektsanmeldelser henlegges er at de er åpenbart falske.

Rohde sier det ved Oslo politidistrikt finnes eksempler på at politiet har gått til motanmeldelse.

-  Vi ønsker ikke bruke ressurser på å etterforske noe som er falskt. De kvinnene ødelegger så voldsomt for voldtektsofre. Det krever også ressurser for å etterforske at det faktisk er en falsk anmeldelse, sier Rohde.

FÅ TILFELLER: Politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved Oslo politidistrikt sier det er anslagsvis to til tre voldtektsanmeldelser i året i Oslo som er falske anmeldelser. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
FÅ TILFELLER: Politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved Oslo politidistrikt sier det er anslagsvis to til tre voldtektsanmeldelser i året i Oslo som er falske anmeldelser. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer