<strong>VARSLER OMKAMP:</strong> Kristin Halvorsen brukte talen sin på å både forklare hvorfor SV tapte slaget om å forhindre et utvisningsvedtak av Maria Amelie, og forklare hvorfor SV nå er med å hjelpe henne i å komme tilbake. Samtidig varslet hun at SV ikke har gitt seg på å få til en mykere asylpolitikk i regjeringen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
VARSLER OMKAMP: Kristin Halvorsen brukte talen sin på å både forklare hvorfor SV tapte slaget om å forhindre et utvisningsvedtak av Maria Amelie, og forklare hvorfor SV nå er med å hjelpe henne i å komme tilbake. Samtidig varslet hun at SV ikke har gitt seg på å få til en mykere asylpolitikk i regjeringen. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

«Det kan umulig være sant, det må jo være noen som ikke bruker huet»

SV-leder Kristin Halvorsens reaksjon på arrestasjonen av Maria Amelie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det fortalte Kristin Halvorsen selv fra talerstolen under landsstyremøte.

SV har helt siden arrestasjonen av Maria Amelie 13.januar, kjempet knallhardt for en endring i asylpolitikken som også kunne hjulpet Maria Amelie til å få bli.

- Bruker ikke huet
I dag møtte hun trøste sine egne etter det som er en delseier for SV i partiets voldsomme engasjement for 25-åringen.

- Jeg fikk en tekstmelding fra en partifelle på Lillehammer som kunne fortelle meg at Maria Amelie var blitt arrestert på trappa på Nansenskolen. Jeg må si at jeg tenkte at «det kan umulig være sant, det må jo være noen som ikke bruker huet»

- Det var Nansen som nettopp hjalp flyktingene. Det var nesten ikke mulig å regissere en arena med større politisk symbolikk, fortalte Halvorsen fra talerstolen om arrestasjonen utenfor selve Nansenskolen.

Tapte slaget Halvorsen måtte bruke lang tid på å forklare overfor sing egne hva SV nå har gått med på i Maria Amelie-saken, vel vitende om at mange i SV lenge har sett en mulighet for å samtidig myke opp asylpolitikken.

- Jeg forstår Maria Amelies skuffelse over at hun nå må reise ut først. Den diskusjonen har dreid seg om en mulighet for å skifte kø, sa Halvorsen.

Det slaget tapte SV. Trøstet sine egne
Men Halvorsen trøstet seg selv og sine egne med at SV, sammen med Ap og Sp, likevel endrer regelverket slik at det blir lettere for Maria Amelie å komme tilbake etter utvisningen.
 
- Vi har fått til en regelendring som vil løse situasjonen for Maria Amelie og andre i samme situasjon. Den snur ikke asylpolitikken opp ned. Det er sporet om arbeids- og oppholdstillatelse i loven som har gjort det mulig å nulle ut den såkalte karantenetida, sa Halvorsen med henvisning til Justisdepartementets pressemelding tidligere i dag.

Det ble det klart at Maria Amelie må reise ut av landet, men at hennes lovbrudd om å oppholde seg ulovlig i Norge etter et avslag på asylsøknaden, ikke skal forhindre henne i at hun raskt kan komme tilbake med en arbeids- og oppholdstillatelse.

Varsler omkamp Men SVs partileder valgte også å benytten sjansen til «å gå løs på Jens», som hun selv omtalte det. Nærmest som plaster på såret ga hun sine egne løfter om at hun og SV ikke har gitt opp håpet om å endre regjeringens strenge linje i asylpolitikken.

- Vi skal ta med oss det engasjementet som mange har vist i denne saken for å ta flere hensyn i asylpolitikken framover. Dette gir oss noen nye politiske muligheter, la hun til.

Halvorsen mener Maria Amelie-saken viser hvor viktig SV er å ha i regjering.

- Mange har ikke sett sammenhengen mellom hva de stemte for ved valget og det som nå skjer. Dette gir en mulighet for hvordan vi kan sikre at vi kan gjøre situasjonen bedre for folk som er i lignende situasjoner framover. Det tar vi med oss.

<strong>VENTER:</strong> Når som helst kan Maria Amelie bli kastet ut av landet. Dagens regelendring fra regjeringen skal bidra til å "nulle ut" en utvisningsperiode på to eller fem år slik at Maria Amelie raskt kan komme tilbake ved å søke arbeids- og oppholdstillatelse. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
VENTER: Når som helst kan Maria Amelie bli kastet ut av landet. Dagens regelendring fra regjeringen skal bidra til å "nulle ut" en utvisningsperiode på to eller fem år slik at Maria Amelie raskt kan komme tilbake ved å søke arbeids- og oppholdstillatelse. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer