ETTERFORSKER: Politiadvokat André Lillehovde van der Eynden og Lensmann i Ringsaker, Terje Krogstad. Det har ikke vært funn av betydning de siste dagene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ETTERFORSKER: Politiadvokat André Lillehovde van der Eynden og Lensmann i Ringsaker, Terje Krogstad. Det har ikke vært funn av betydning de siste dagene. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Janne Jemtland savnet i Brumunddal

- Det kan være at ting burde vært gjort annerledes

Janne Jemtland har snart vært savnet i to uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUMUNDDAL (Dagbladet): I natt er det to uker siden Janne Jemtland (36) sist ble sett.

Politiet har de siste dagene drevet intensivt søk etter tobarnsmora, blant annet med helikopter, snøscootere og store mannskaper fra Sivilforsvaret.

Likevel har resultatene denne uka vært få. De eneste sentrale funnene politiet har gjort og opplyst om, er to blodspor.

Meldt savnet dagen etter

Det ene blodsporet ble funnet torsdag i forrige uke, og det andre nå på lørdag. Da det første blodsporet ble funnet, hadde Jemtland allerede vært borte i seks dager.

SAVNET: Janne Jemtland (36) ble sist sett 29. desember. Dette er det politiet vet hittil. Vídeo: NTB Scanpix/Google maps. Klipp: Frida Andersen Vis mer

Jannes ektemann meldte henne savnet lørdag 30. desember. Først dagen etter, på nyttårsaften, ble den første leteaksjonen etter henne satt i gang da mannen ringte igjen. Politiet oppfattet ikke meldingen slik at det var nødvendig med en leteaksjon.

Politiadvokat i Innlandet, André Lillehovde van der Eynden, ønsker ikke å gå i detalj om samtalen mannen hadde med operatøren lørdag morgen.

SØKTE: Mannskaper fra Sivilforsvaret søkte til langt på kvelden torsdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SØKTE: Mannskaper fra Sivilforsvaret søkte til langt på kvelden torsdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Da meldingen kom handlet det om å finne ut hva som kan ha skjedd med Janne og hvor hun var. Det kan være at ting burde vært gjort annerledes, sier van der Eynden til Dagbladet i dag.

- Har stilt spørsmål

Politiet avhørte også Jemtlands nære bekjentskapskrets etter savnetmeldingen.

På spørsmål fra pressen om ektefellen er kritisk til at politiet ikke startet tidligere svarte Ringsaker-lensmann Terje Krogstad følgende på mandag:

- Ja, han har stilt spørsmål ved det ja.

Politiet har lagret lydfilen fra samtalen for å seinere vurdere om politiet har gjort en kritikkverdig vurdering.

Stort søk

Saken ble først en kriminalsak da blodsporene ble funnet, og politiet mistenker at noe har tilstøtt 36-åringen. Politiet holder alle muligheter åpne i saken.

Innsatsen som nå pågår i søket er stor. Søket i dag har stort sett sentrert seg i terrenget rundt Jemtlands bolig, der hun sist ble sett.

27 personer fra Sivilforsvaret har i dag bistått politiet i letingen. I tillegg har politipatruljer vært ute til fots og med snøscooter i området ved blodfunnene.

- Er det noe håp om å finne Jemtland i live?

- Vi har funnet blodet og ikke henne. Det er vanskelig å si at vi ikke har håp, men vi må også se det i lys av blodfunnene og tida som har gått, sier politiadvokaten.

I ettermiddag begynte også snøen å lave ned i Brumunddal, noe som gjør søket vanskeligere. Mannskaper fra Sivilforsvaret holdt på til lenge etter mørkets frambrudd torsdag.

Ønsker tips

Politiet ønsker fortsatt tips om Jemtlands forsvinning, spesielt i tidsrommet etter klokka 02.00 29. desember og ut på morgenkvisten.

- Vi ønsker tips som både kan bekrefte og avkrefte observasjoner, sier van der Eynden.

Politiet har allerede fått inn godt over 200 tips i saken.

Den mystiske krimsaken har også ført til flere spekulasjoner, noe varaordfører i Ringsaker, Geir Roger Borgedal (Ap) adresserte i går:

- Vi må unngå rykter. Det er vondt for familien å høre sånt. I stedet for spekulasjoner må vi vise dem respekt. Heldigvis tror jeg folk flest i Brumunddal gjør det.

Familien til Janne Jemtland fikk i dag oppnevnt bistandsadvokat i Hedmarken tingrett.

- Jeg har pratet med dem. De har det svært tungt og håper etterforskningen gir noe svar på hva som har skjedd med Janne, sier bistandsadvokat Ida Andenæs i Advokatfirmaet Elden til Dagbladet.