Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det kan være livsfarlig å bruke mobiltelefonen

Ny undersøkelse viser at det er økt kreftrisiko dersom man bruker mobiltelefonen mye og over en periode på ti år eller mer.

KREFTRISIKO: Ny undersøkelse advarer mot økt kreftrisiko. Foto: Espen Røst / Dagbladet
KREFTRISIKO: Ny undersøkelse advarer mot økt kreftrisiko. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I løpet av året publiseres resultatet av en tiårig undersøkelse av sammenhengen mellom langvarig mobiltelefonbruk og kreft.

De oppsiktsvekkende resultatene viser en «betydelig økt risiko» for enkelte typer av hjernesvulst dersom man bruker mobiltelefon mye over en periode på ti år eller mer, skriver den britiske avisa The Telegraph.

Resultatet av forskningsprosjektet Interphone vil motbevise falske forsikringer om at mobiltelefonbruk er trygt.

Advarsel
Lederen for forskningsprosjektet, Elisabeth Cardis, sier til avisa at rapporten vil inneholde en advarsel om offentlig helse som følge av mobiltelefonbruk. Forskningsprosjektet har tatt for seg om bruk av mobiltelefon har sammenheng med tre typer hjernesvulster, samt kreft i spyttkjertelen.

- Nå som de endelige reslutatene av vårt forskningsprosjekt ennå ikke er helt klare, og i lys av studiene som påstår positive effekter av strålingen, bør folk ta forholdsregler, mener Cardis.

Hun støtter derfor idéen om å begrense barns mobiltelefonbruk.

- Men jeg vil ikke forby barn å bruke mobiltelefon, fordi det kan være et viktig verktøy, sier hun.

Tiltak
Hun mener tiltak som kan redusere at man blir direkte utsatt for strålingen kan være interessant. Et av dem er bruk av hands-free.

Forskningsprosjektet har gjort undersøkelser i 13 land, og foretatt intervju med omkring 12 800 personer.

Seks av åtte undersøkelser viser at risikoen for å få hjernesvulst på grunn av mobiltelefonbruk er der.

Sluttresultatet, som delvis finansieres av mobiltelefonbransjen, har er forsinket fordi forfatterne av rapporten har vært uenige om hvordan de vil legge frem . Det er ifølge The Telegraph klart at den vil gis ut i løpet av 2009.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media