GLATT: Varmluft fra vest skaper glatte veier i øst, mens vekslende nedbør i midt og i nord skaper vanskelige kjøreforhold. Foto: Henrik Skolt / NTB Scanpix
GLATT: Varmluft fra vest skaper glatte veier i øst, mens vekslende nedbør i midt og i nord skaper vanskelige kjøreforhold. Foto: Henrik Skolt / NTB ScanpixVis mer

Det kan være speilglatt på veiene i kveld: - Man kan ikke kjøre med hodet under armen nå

Varmluft fra vest forårsaker glatte veier for østlendingene, mens store nedbørsmengder sørger for hodebry lenger nord i landet.

Statens vegvesen har fra klokka 16 i dag sendt ut mannskaper på hele Østlandet for preventiv salting av veiene.

- Hvis værvarselet treffer, kan det bli glatt, sier Vegvesenet til Dagbladet.

ADVARER: Statsmeteorolog Kristen Gislefoss. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix
ADVARER: Statsmeteorolog Kristen Gislefoss. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix Vis mer

Det er varmluft fra Vestlandet som skaper potensielt isglatte veier lenger øst. Metereologisk institutt forteller Dagbladet at veiene på Østlandet kan bli såpeglatte både julaften og 1. juledag.

- Kaldluft presses ned av varmlufta som er på vei fra Vestlandet. Når det kommer nedbør, slik det ser ut til å gjøre, rekker den ikke å bli til snø før den treffer bakken. Da blir utfallet is på underkjølte veier, og det kan bli glatt, sier Kristen Gislefoss.

Statsmeteorologen sier bilister på Østlandet derfor må kjøre forsiktig både julaften og 1. juledag.

- Er det like ille begge dagene?

- Jeg tror kjøreforholdene blir mest utfordrende på julaften, svarer han.

Også i fjellovergangene kan kjøreforholdene bli vanskelige i det neste døgnet, opplyser Gislefoss.

Også andre deler av landet blir rammet av utfordrende kjøreforhold det neste døgnet. I Trøndelag, Møre og Romsdal og deler av Nord-Norge ber Vegvesenet bilister kjøre spesielt forsiktig i kveld og i morgen. Og mens det er is på veiene som er problemet i øst, er det nedbør av vekslende sort som skaper bry lenger nord.

Skiftende

- Det er varsel om stedvis mye nedbør i Trøndelag og Møre og Romsdal. Det gjør selvsagt kjøreforholdene utfordrende der. Lenger nord i Norge er det skiftende nedbørstyper på vei. Flere steder vil nedbøren skifte fra snø til sludd til regn og tilbake igjen, sier Gislefoss.

Han ber folk i kystområdene fra Bergen og helt nord mot Trøndelag være oppmerksomme på nedbørsmengden i kveld.

Det er også økt jordskredfare i Trøndelag og Møre og Romsdal som følge av store mengder nedbør på julaften og første juledag, opplyser NVE.

Kristen Gislefoss sier salting på Østlandet vil hjelpe på de underkjølte veiene, men tror likevel det er østlendingene som får de vanskeligste kjøreforholdene i Norge det neste døgnet.

Oppfordringen er klar fra vakthavende metereolog er dermed klar:

- Man må ta det rolig bak rattet. Det nytter ikke å kjøre med hodet under armen nå, sier Gislefoss.

Sjekk trafikkmeldinger fra Statens vegvesen her