- Det kan virke som at Assange «styrer showet»

Ecuador trekker midlertidig reisedokument for Snowden.

I TRØBBEL: Edward Snowden sitter å strandet på flyplassen i Moskva. Nå ser utsiktene dystre for at han får en sikker ferd som fri mann til Latin-Amerika. Foto: Reuters/Glenn Greenwald/NTB Scanpix
I TRØBBEL: Edward Snowden sitter å strandet på flyplassen i Moskva. Nå ser utsiktene dystre for at han får en sikker ferd som fri mann til Latin-Amerika. Foto: Reuters/Glenn Greenwald/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Planen om å sikre spionsiktede Edward Snowden en fri tilværelse i Latin-Amerika ser ut til å slå sprekker, skriver The Guardian.

- Frykter Assange President Rafael Correra har stoppet forsøket på å hjelpe Snowden fra sin midlertidige tilværelse i Moskva og til Ecuador.

Han skal ifølge lekkede diplomatdokumenter ha erklært et midlertidig reisedokument ugyldig. Reisedokumentet kunne ha hjulpet ham fra flyplassen Sheremetyevo, der han har vært «strandet» siden han forlot Hong Kong sist helg.

Ifølge de lekkede diplomatpapirene, som Univision Networks og The Wall Street Journal skal ha fått tilgang til, skal det være et økt spenningsforhold mellom ecuadorianske myndigheter og Wikileaks-grunnlegger Julian Assange som er årsaken til dette.

- «Styrer showet» Assanges innsats på vegne av Snowden gir ifølge diplomatenes vurderinger inntrykk av at han «styrer showet» i Ecuador og dermed umyndiggjør president Correra.

Ifølge The Wall Street Journal skal ikke saken ha blitt bedre av at det var den ecuadorianske diplomaten Fidel Narvaez, som er konsul på ambassaden i London, som har sagt at han har tett kontakt med Assange, som utstedte det kontroversielle dokumentet presidenten nå har trukket tilbake.

Presidenten kaller diplomatens avgjørelse uautorisert, og Ecuadors USA-ambassadør Nathalie Cely mener det er beklagelig om Assange overskygger nasjonale anliggende.

Faren også skeptisk til Wikileaks I et TV-intervju med NBC har også Snowdens far uttalt seg kritisk til Wikileaks innblanding i saken.

- Jeg ønsker ikke å sette ham i fare, men jeg er bekymret over hvem som befinner seg rundt ham, sa Lonnie Snowden.

Han mener sønnen vil returnere til USA om han blir sikret fra tiltale.

- Han har forrådt USAs regjering, men jeg mener at han ikke har forrådt USAs befolkning, sa han videre.

FRYKTER ASSANGE-INNBLANDING: Spenningsforholdet mellom myndighetene i Ecuador og Wikileaks skal ha økt etter at Snowden-saken ble kjent. Foto:  EPA/NTB Scanpix
FRYKTER ASSANGE-INNBLANDING: Spenningsforholdet mellom myndighetene i Ecuador og Wikileaks skal ha økt etter at Snowden-saken ble kjent. Foto: EPA/NTB Scanpix Vis mer