- Det kan virke som om Horton har tatt en øl med en rødgrønn politiker

Høyre og Frp i helsekrangel med redaktøren av The Lancet.

SLÅR TILBAKE: Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie mener Lancet-redaktørens kommentar presenterer feil fakta og er unyansert. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet.
SLÅR TILBAKE: Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie mener Lancet-redaktørens kommentar presenterer feil fakta og er unyansert. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre og Frp raser mot redaktøren i det anerkjente tidsskriftet The Lancet, Richard Horton, etter at han i en kommentar hyllet Jens Stoltenberg og den rødgrønne regjeringen og advarte mot blåblå regjering i Norge.

- Kan virke som om han har tatt en øl med en rødgrønn Leder i helse- og omsorgskomiteen Bent Høie (H) sier til Dagens Medisin at han mener Horton presenterer feil fakta og at kommentaren hans er unyansert.

— Det kan virke som Hortons sine politiske analyser bygger på at han har tatt en øl med en rødgrønn politiker, sier Høie til Dagens Medisin.

- Ensidig, spekulativ og feilaktiv Frp´s utenrikspolitiker Pål Arne Davidsen sendte på sin side epost til Horton i går, og kalte artikkelen hans ensidig, spekulativ og feilaktig.

- Jeg trodde at Lancet var et anerkjent tidsskrift for dem som er interessert i helsesaker. Jeg tok visst feil, skriver Davidsen, og utdyper overfor Dagbladet:

- Horton går knallhardt ut mot oss uten å utdype hva som er så forferdelig, utover det at vi vil kutte. Det han skriver om oss er feilaktig. Vi vil videreføre regjeringens politikk når det gjelder global helse, og det er brei enighet på Stortinget om støtten til vaksiner.  Vi vil øke innsatsen for å bekjempe multiresistent tuberkulose i Russland. Når det gjelder bistand har det vært kritiske artikler om bistand også i The Lancet.

I brevet til Lancet-redaktøren skriver Davidsen at Frp setter pris på informert fokus på utenrikspolitiske temaer, som utviklingspolitikk, handel og global helse i sin valgkamp.

- Din artikkel bidrar ikke i så måte, avslutter han.

Høyre: - Vi kutter ikke Høyres Bent Høie sier til Dagens Medisin at Høyre ikke har tenkt å kutte i norsk helsebistand. Han anklager Horton for ikke å ha noen eksempler på hvor opposisjonen vil gjøre kutt som vil føre til at Norge ikke vil ha en like stor rolle innen global helse ved et regjeringsskifte.

— Høyre kan forsikre om at vi vil opprettholde og styrke norsk helsebistand, noe våre prioriteringer og alternative budsjetter viser med klarhet. I motsetning til å kutte, vil vi løfte helsebistanden til samme andel som den var da Høyre sist var i regjering fra 2001-2005.
Høyre har aldri kuttet i helse- eller vaksinasjonsprogrammer. Vi har for eksempel prioritert nøyaktig det samme som regjeringen til GAVI, sier Høie.

SKREV SINT EPOST: Frp´s utenrikspolitiker Pål Arne Davidsen langer ut mot Lancet-redaktørens kommentarartikkel.
SKREV SINT EPOST: Frp´s utenrikspolitiker Pål Arne Davidsen langer ut mot Lancet-redaktørens kommentarartikkel. Vis mer

GAVI er et internasjonalt vaksinefond som støttes av både regjeringer, som den norske, og private aktører, som Bill & Melinda Gates Foundation.

Horton har foreløpig svart med å legge ut Davidsens brev på Twitter, med kommentaren: 

- Se angrep på The Lancet fra nasjonalistpartiet Fremskrittspartiet. De svarer ikke på mine bekymringer.

Dagbladet har ikke lykkes i å få en kommentar fra Dr. Horton i dag.

ANGRIPER DE BLÅBLÅ: Redaktør av det anerkjente tidsskriftet The Lancet, Richard Horton, hyller Jens Stoltenbergs globale helsepolitikk i en kommentar. Foto: Rune Thorstein.
ANGRIPER DE BLÅBLÅ: Redaktør av det anerkjente tidsskriftet The Lancet, Richard Horton, hyller Jens Stoltenbergs globale helsepolitikk i en kommentar. Foto: Rune Thorstein. Vis mer