Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det Karita beskriver skal aldri skje igjen

Nå skal Helga Pedersen og Martin Kolberg rydde opp i ukulturen i Aps stortingsgruppe.

DEBATT: Tidligere minister Karita Bekkemellem lanserte i torsdag sin selvbiografi på Aschehoug Forlag. Hun har skrevet boka "Mitt røde hjerte" om livet i og utenfor politikken. 
FOTO: SCANPIX
DEBATT: Tidligere minister Karita Bekkemellem lanserte i torsdag sin selvbiografi på Aschehoug Forlag. Hun har skrevet boka "Mitt røde hjerte" om livet i og utenfor politikken. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I november blir det eget seminar om samarbeid og ukultur i Aps stortingsgruppe. For første gang på mange år skal alle Aps stortingsrepresentanter ha medarbeidersamtaler. Det forteller Arild Stokkan-Grande i gruppas arbeidsutvalg til Dagbladet.

I sin nye bok tar Karita Bekkemellem et voldsomt oppgjør med det hun mener er en kynisk partikultur i Aps stortingsgruppe.

Karita får støtte
Nå får hun støtte fra Ap-representanter som kjenner igjen beskrivelser fra tida hun begynte, og fra situasjonen de siste årene.

- Det er grunn til å ta det på alvor, det som kommer fra Karita. Jeg har ikke grunnlag for å si noe om hva som skjedde i hennes spede begynnelse som stortingsrepresentant, men det er fort gjort at man pakker bort en slik kritikk. Jeg mener det kan være en gylden mulighet for oss å gå inn en kultur å gjøre noe med det, Stokkan-Grande og legger til:

- Det som Karita beskriver skal aldri skje igjen.

Selvmordsforsøk
I boka forteller hun hvordan var mobbing og baksnakking med på å drive henne som ung stortingsrepresenant til selvmordsforsøk. Den dag i dag, sier eks-statsråden Ap fortsatt har en for dårlig personalpolitikk og et kulturproblem:

- Det må sås frø i både politisk skolering og politisk ledererfaring. Det er først da Ap igjen kan bli den inkluderende bevegelsen jeg i sin tid lærte å kjenne, skriver hun i boka.

Bekkemellem beskriver en kultur der maktspill står i sentrum, og politiske talenter holdes nede like mye som de bygges opp.

Skal prate med alle
Stokkan-Grande forteller at Helga Pedersen har hatt et ønske om å gjøre noe med kulturen i stortingsgruppa. I november skal gruppa ha et seminar om tema.

- Gruppa har hatt en diskusjon om hvordan vi ønsker å forbedre oss og hvordan vi ønsker å jobbe sammen, sier han og legger til:

-ÅPENT: Parlamentarisk leder Helga Pedersen mener partiet har en åpen kultur, men sier hun vil lese Bekkemellems bok. FOTO: SCANPIX
-ÅPENT: Parlamentarisk leder Helga Pedersen mener partiet har en åpen kultur, men sier hun vil lese Bekkemellems bok. FOTO: SCANPIX Vis mer

- Helga og Martin skal ta en prat med alle. Så vidt meg bekjent er det første gangen vi har medarbeidersamtaler. På hvilken som helst arbeidsplass er dette en selvfølge og påbudt, men Stortinget er en lukket arbeidsplass med tradisjoner som sitter i veggene.

- Kjenner du deg igjen i Bekkemellems beskrivelser av en kynisk ukultur i gruppa?

- Jeg kjenner til at det har vært slik før jeg kom, og jeg vet jo hva som har blitt sagt og gjort. Jeg tror at alle partier tiltrekker seg en del personer som er opptatt av makt og posisjoner. Alle skal ha ambisjoner, men på partiets vegne, og ikke på egne.

Slengbemerkninger
Bystryrerepresentant Trond Jensrud husker godt at Bekkemellem ble dårlig behandlet. Sammen med Olav Akselsen, Sylvia Brustad og Karita Bekkmellem ble han valgt inn på Stortinget i 1989.

- Jeg husker Karita måtte tåle en del slengbemerkninger. Vi var alle unge. Da var det nok sånn at det en del av de voksne damene i gruppa syntes det var mer stas med Olav og meg. Nå håper jeg, og tror, at det har blitt bedre, sier Jensrud til Dagbladet og legger til:

- Jeg opplevde å bli tatt veldig godt tatt vare på. Men jeg er kjent med at miljøet og en del av personalpolitikken ikke alltid har vært like god.

- Åpent parti
Parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, mener partiet er åpent.

- Jeg synes vi har en høy grad av åpenhet i partiet, og det er etter min mening harmoni. Dette er Karitas oppfatning og beskrivelse av hva som hendte. Jeg har en annen oppfatning, men vi må lese, sette oss inn i og lære av det som eventuelt har skjedd, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media