SPIONASJEALARM: I april i år ble dette kinesiske redningsskipet, som heter Dong Hai Jiu 101, satt inn i jakten etter det forsvunne MH370-flyet fra Malaysia Airlines som havarerte 8. mars 2014. Australske etterretningseksperter slår nå spionasjealarm. Foto: Wikimedia Commons
SPIONASJEALARM: I april i år ble dette kinesiske redningsskipet, som heter Dong Hai Jiu 101, satt inn i jakten etter det forsvunne MH370-flyet fra Malaysia Airlines som havarerte 8. mars 2014. Australske etterretningseksperter slår nå spionasjealarm. Foto: Wikimedia CommonsVis mer

Det kinesiske skipet sier de leter etter det forsvunne MH370-flyet: Nå slår eksperter spionasje-alarm

Tror skipet spionerer på det australske militæret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skipet ble bygget i 2012 og er ifølge kinesiske myndigheter et søk- og redningsskip.

I april i år ble det kinesiske skipet, som heter Dong Hai Jiu 101, satt inn i jakten etter det forsvunne MH370-flyet fra Malaysia Airlines som havarerte 8. mars 2014.

Da takket Australias samferdselsminister Darren Chester kinesiske myndigheter for bistanden.

Nå slår imidlertid etterretningseksperter i Australia spionasjealarm. De tror nemlig ikke på kinesiske myndigheters forklaring om at skipet kun bidrar i søket etter vrakrester fra MH370.

Hevder de spionerer på australsk marine

Det skriver den australske nettavisa News.

- Basert på min tidligere etterretningserfaring, ville jeg vært overrasket hvis Dong Hai Jiu 101 ikke har i oppgave å samle etterretning, sier Clive Williams, tidligere etterretningssjef for Australias nasjonale etterretningstjeneste.

Det skal være informasjon om den australske marinens skip det kinesiske redningsskipet kan være interessert i, mener den tidligere e-sjefen.

Williams får støtte av en rekke forskere og eksperter, blant annet Peter Jennings, sjef for Australian Strategic Policy Institute.

Jennings kaller skipets angivelige etterretningsinnsamling for «rutinemessig», så framt det dreier seg om å dokumentere bevegelsene til den australske marinens skip.

- Føler seg forpliktet

Men ikke alle er enige med den tidligere e-sjefen.

Førsteamanuensis Jingdong Yuan ved universitetet i Sydney, ekspert på sikkerhetsspørsmål i Asia og Stillehavet, forteller at det er helt naturlig at Kina bidrar i søket etter MH370.

- Jeg vil tro at kinesiske myndigheter føler seg forpliktet til å komme med store bidrag i søket gitt at 154 av de over 200 passasjerene var kinesiske, sier førsteamanuensis Jingdong til News.

Jingdong går også langt i å frikjenne Kina for spionasje når landet deltar i internasjonale aksjoner, for eksempel militærøvelser.