- Det knuser hjertet ditt, gjør det ikke? Å se at dette ikke er nok til å holde en norsk familie varme gjennom jula

Ressurssterke afrikanere fortsetter å samle inn varmeovner til fattige nordmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For godt over en måned siden prøvde bistandsorganisasjonen Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) å provosere nordmenn til å øke sin kunnskap om Afrika.

I en musikkvideo ble nordmenn presentert som stakkarslige, forfrosne og hjelpetrengende, og med et akutt behov for varmeovn-hjelp fra ressurssterke hverdagshelter i Afrika.

Nå går drar de poenget enda lengre i ny musikkvideo.

Tøff hverdag for norske barn I den nye musikkvideoen finner vi en norsk familie, bestående av en mor og to døtre, innpakket i ulltepper foran peisen - på et lite småbruk et sted i de norske skoger.

Strømmen er skrudd av, og det er bare så vidt at juletrelysene får lyse denne juledagen.

- Det knuser hjertet ditt, gjør det ikke? Å se dette ikke er nok til å holde en norsk familie varme gjennom julen, sier en mørk mann med nisselue, som holder en fyrstikk som slukner etter å ha tittet inn stuevinduet.

- I Norge er det mange mennesker som lider som følge av kulde (...) Barn blir utsatt for hverdagslige utfordringer, de blir forkjølet, sklir på isen, og får til og med tungene sine festet til fryst metall. Som en afrikaner, vil du muligens lure på hva du kan gjøre for å hjelpe. Svaret er enkelt:

- La oss donere varmeovner, og gi Norge varme i gave denne julen, sprudler den mørke mannen, som nå brer om seg av varme og glede i den triste stua.

Spiller på julereklame Målet med musikkvideoen og aksjonen, kalt Radi-Aid, Africa for Norway, er å få nordmenn til å forstå at Afrika består av mer enn nød, krig og sult, ifølge initiativtakerne.

- Jeg håper at vi kan bidra til hvordan nordmenn ser på de tradisjonelle innsamlingsmetodene, og at de heller tenker på hvordan fattigdom oppstår, sier påtroppende leder i organisasjonen, Anja Bakken Riise.

Hun forteller at organisasjonen har fått en «ganske overveldende respons på den første videoen» de lagde. Den ligger både på YouTube og «Africa for Norway»s egen Facebook-side.

- Alle spurte oss hva det neste trekket vårt var, uten at vi hadde planlagt noe. Vi hadde ikke trodd at det skulle bli så stort, og da produksjonsselskapet hadde lyst til å gjøre mer, måtte vi finne på noe morsomt og ville spille videre på reklamene i jula, sier hun.

- Harmløst laget - Folk likte den godt og syntes det var morsomt. Sjøl om mange har tatt poenget, liker de at vi kommer med mer. Det virker ikke som om de ble provoserte, og vi ønsker å gjøre det på en harmløs måte, sier hun videre.

KALD JUL:  Den norske familien hutrer foran peisen, innpakket i ullpledd. Skjermdump: Ikind Productions / SAIH
KALD JUL: Den norske familien hutrer foran peisen, innpakket i ullpledd. Skjermdump: Ikind Productions / SAIH Vis mer

- Men dere er ikke redde for å fornærme mennesker som faktisk har behov for hjelp?

- Det er en risiko vi hele tiden har vært klar over, og vi ønsker ikke å fornærme noen. Vi prøver å si at Afrika inneholder mer enn bare katastrofer, og nå må vi fokusere mer på det større bilde, og ikke bare se fattigdom og nød.

Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond mener nordmenn burde støtte opp om en annen handels- og utenrikspolitikk enn den som blir utført i Norge i dag.

- Folk må gjerne fortsette å gi, men det er andre, større ting som må settes i gang. I mange tilfeller skaper ting vi gjør i Norge underutvikling, sier hun.

Kritiserer Verdensbank-støtte Som eksempler på feil politikk viser Riise til Norges flyktningpolitikk, og høyesteretts avgjørelse om at Verona Delic (9) fra Rjukan ikke får asyl i Norge, til tross for at hun har bodd her hele livet.

- Og se på handelspolitikken, norsk politikk kan hindre varer fra utviklingsland inn på det norske markedet, og dette kan direkte føre til underutvikling i landene det gjelder. Et annet eksempel er hvordan Norge gir støtte til Verdensbanken, som gir lån til andre land. Verdensbanken setter også opp tilbakebetalingskrav, som ikke nødvendigvis er gode, og som kan føre til underutvikling i landet. Det samme skjer med oljefondet, som har et stort underskudd på etiske retningslinjer. Dersom pengene ble brukt på sunne bedrifter kunne det ført til utvikling, sier hun og fortsetter:

TANKEVEKKER:  Nestleder, og påtroppende leder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), Anja Bakken Riise, håper nordmenn åpner øynene for hvordan fattigdom blir skapt etter å ha sett musikkvideoen til organisasjonen. Foto: SAIH
TANKEVEKKER: Nestleder, og påtroppende leder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), Anja Bakken Riise, håper nordmenn åpner øynene for hvordan fattigdom blir skapt etter å ha sett musikkvideoen til organisasjonen. Foto: SAIH Vis mer

- Vi kan ikke regne med utvikling over tid dersom vi bare gir nødhjelp, og ikke behandler med symptomene. Vi må bygge opp et godt jordbruk, ikke bare gi mat når noen sulter.

HAR LØSNINGEN:  Afrikaneren i t-skjorte vet hvordan han skal hjelpe den stakkarslige, norske familien. Skjermdump: Ikind Productions / SAIH
HAR LØSNINGEN: Afrikaneren i t-skjorte vet hvordan han skal hjelpe den stakkarslige, norske familien. Skjermdump: Ikind Productions / SAIH Vis mer