FORTVILER: Bråket om antall flyktninger på Raumyr mottak i Kongsberg fortsetter. Anita Sørnes og Martin Longva bor begge i umiddelbar nærhet til mottaket som kan ta imot inntil 1000 asylsøkere. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
FORTVILER: Bråket om antall flyktninger på Raumyr mottak i Kongsberg fortsetter. Anita Sørnes og Martin Longva bor begge i umiddelbar nærhet til mottaket som kan ta imot inntil 1000 asylsøkere. Foto: Arne V. Hoem / DagbladetVis mer

Det koker i Kongsberg etter åpningen av nytt gigantmottak

- Hvis du spør Norges befolkning om de vil ha et asylmottak som nærmeste nabo, så er jeg ganske sikker på at alle vil si nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere av naboene til det nye mottaket på Raumyr i Kongsberg er urolige for følgene av å få inntil 1000 flyktninger til kommunen, som fra før har i underkant av 27 000 innbyggere. 

Statsbygg omgjorde i fjor høst den gamle høyskolen på Raumyr til et gigantmottak med plass til 1000 asylsøkere, men kommunen satt seg imidlertid på bakbeina og satte et tak på 300 som krav for dispensasjon fra reguleringsbestemmelsene. 

Etter en klage fra Statsbygg, opphevet Fylkesmannen i Buskerud kommunens vedtak og ga Statsbygg fullt medhold i ønsket om bruksendring for inntil 1000 asylsøkere. Vedtaket fra Fylkesmannen er endelig, og kommunen har ikke adgang til å klage. 

«Koker» på Facebook For tre uker siden flyttet de første asylsøkerne inn på mottaket. Samtidig øker bekymringene til lokalbefolkningen tilsynelatende i takt med antallet beboere på mottaket, som nå har rundet 200. 

Mange av motstanderne av det nye mottaket har organisert seg på den lukkede Facebook-gruppa «Nei til 1000 flyktninger på Raumyr», der det tidvis koker i kommentarfeltet. Blant annet oppfordres kvinner og jenter til å gå til anskaffelse av selvforsvarsspray.

Dagbladet kjenner også til at enkelte av gruppas medlemmer har kommet med oppfordringer til vold, bevæpning og borgervern. Disse kommentarene har senere blitt slettet av gruppas moderatorer, som oppfordrer til en saklig debatt. 

- Vi har helt fra starten av sagt at ingen av oss er rasister. Det vi ønsker å få fram er at 300 asylsøkere er nok. Men så er det noen som ikke klarer å unngå å komme med negative kommentarer, som vi ikke skal ha på gruppa vår. Vi sletter de så fort vi kan, for de representerer ikke oss, eller hva vi forsøker å oppnå, sier Geir Lundheim.

Det var han som i fjor høst startet Facebook-gruppa som nå har over 1200 medlemmer.

- Gruppa er åpen for alle som har en mening om mottaket, for det er ingen som er tjent med at lokalmiljøet blir delt mellom to steile fronter. Vi er også redde for å få ekstreme høyreradikale grupper i nabolaget vårt. Da bor vi plutselig mellom barken og veden, sier han.

- Ikke et brunt miljø Anita Sørnes og Martin Longva er begge inflyttere til Kongsberg, og motstandere av at det kan komme 1000 asylsøkere til mottaket på Raumyr. Longva er medlem av Facebook-gruppa, og har selv tatt til orde for at folk må beherske seg.

- Det er noen få som er veldig aktive, så kommentarene som kommer er ikke helt representative for hva folk flest mener. Jeg tror de skriver ting som mange andre tenker, men som folk selvsensurerer. Hvis du spør Norges befolkning om de vil ha et asylmottak som nærmeste nabo, så er jeg ganske sikker på at alle vil si nei, sier Longva til Dagbladet. 

Han rister på hodet over noen av kommentarene som har dukket opp på siden, men frykter ikke at oppfordringene kommer til å bli satt ut i live. 

- Det er ikke fremmedfrykt, eller noe brunt miljø i Kongsberg. Men det er noen som slenger med leppa, som jeg tror er et tegn på frustrasjon. Så fort man ytrer seg negativt snakkes det om fremmedfrykt, og man blir stempla som rasist, sier han og legger til:

- IKKE AGGRESSIVE: Mottaksleder ved den gamle høyskolen på Raumyr Berit Albrecht sier hun ikke opplever lokalbefolkningen som aggressive. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
- IKKE AGGRESSIVE: Mottaksleder ved den gamle høyskolen på Raumyr Berit Albrecht sier hun ikke opplever lokalbefolkningen som aggressive. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke noen som kommer til å legge opp til en konflikt, eller oppføre seg dårlig overfor flyktningene. 

- Folk har stengt lukene Dagbladet møter de to hjemme hos Sørnes, som bor sammen med mann og barn i et rekkehus på nabotomta til det nye mottaket. Hun var i utgangspunktet klar for å ønske asylsøkerne velkommen til Kongsberg, men sier hun har mistet motet etter at Fylkesmannen vedtok at det skulle åpnes opp for 1000 sengeplasser.

- Jeg og samboeren min snakket mye om det, og var enige om at vi skulle hjelpe til om det kom 300. Jeg har reist mye rundt i verden og er ikke redd for å treffe mennesker fra andre kulturer. Men når man føler seg overkjørt, mister man samtidig lysten til å bidra, forteller hun. 

- Vi kan ikke være naive Sørnes understreker at det er antallet mottaksplasser som har ført til kraftige reaksjoner i det lille lokalsamfunnet. 

- Norge har ingen tradisjon for store institusjoner. Her har man funnet ut at man skal ha et eksperiment midt i et boligstrøk i lille Kongsberg. Det ville blitt problemer om de plasserte 1000 etniske nordmenn der, sier hun.

- Mange har resignert og stengt lukene. Mange tenker nok: «vi får bare holde ut». Man er avhengig av litt «goodwill», dersom man skal få til en vellykket integrering i samfunnet. Men det ble vanskelig for lokalsamfunnet å fortsatt være positivt innstilt etter at antallet gikk fra 300 til 1000, skyter Longva inn fra siden. 

Har mener lokalbefolkningen nå bare venter på at det skal skje noe dramatisk ved mottaket.

- Det er klart det kommer til å skje noe. Vi kan ikke være naive når vi holder til i et sårbart nærområde. Vi kan ikke tro at alt skal gå greit, bare fordi det ikke finnes konkrete eksempler på det motsatte akkurat nå, sier han.

- Ubehagelig På andre siden av gata er mottaksleder Berit Albrecht fullt klar over hva slags kommentarer som har dukket opp på Facebook.

- En del av det som blir skrevet er ubehagelig, uansett hvem det gjelder. Det er ikke noe hyggelig å lese at det oppfordres til vold. Men foreløpig har vi ikke opplevd å få noen slike kommentarer direkte til oss, sier Albrecht til Dagbladet. 

- Det er en del av befolkningen som er bekymret for antallet flyktninger som kommer hit. Flere trekker fram de verste eksemplene fra andre mottak, for å vise hva som kan skje her i Kongsberg. 

- Har naboene noe å frykte?

- Frykt er subjektivt, så det er umulig for meg å si om folk har en berettiget frykt, svarer hun.

Så langt har mottaket tatt imot i overkant av 200 beboere. Albrecht kan ikke svare på om det vil komme så mange som 1000 personer til mottaket. 

- Det er opp til UDI. Vi får beskjed på daglig basis om hvor mange ankomster vi får de neste dagene. Det vil også være avhengig av hvordan flyktningsituasjonen i Europa blir til våren. 

Opplever ikke aggressivitet Hun ber alle som er bekymret over situasjonen om å ta kontakt med mottaket.

- Det hadde vært fint om folk kunne ha et åpent sinn. Jeg oppfordrer alle som har bekymringer om å henvende seg til oss. Vi åpner også for dialog med lokalbefolkningen gjennom informasjonsmøter, sier hun.

Albrecht mener det er stor aksept for situasjonen i Kongsberg, til tross for at det har kommet mange grove ytringer i sosiale medier.

- Det som skjer på en Facebook-side gjenspeiler ikke nødvendigvis lokalsamfunnet. Vi opplever ikke at det er en aggressiv holdning mot mottaket, understreker hun.

- Forventer folkeskikk Ordfører Kari Anne Sand (Sp) i Kongsberg sa hun var «skuffet og irritert over at Fylkesmannen har valgt å overstyre lokaldemokratiske prosesser», da vedtaket fra Fylkesmannen kom i januar. 

Hun er ikke selv medlem av gruppa «Nei til 1000 flyktninger på Raumyr». Ordføreren tar derfor forbehold om at ytringene Dagbladet videreformidler stemmer. 

- Både jeg og kommunen tar fullstendig avstand fra slike ytringer. Vi forventer at alle innbyggerne, både nye og gamle, viser folkeskikk. Min oppfordring er at vi skal ta imot flyktningene med åpenhet, respekt og profesjonalitet. Det gjentok jeg på et folkemøte forrige uke, hvor kanskje noen av Facebook-skriverne var til stede, sier hun. 

Hun reagerer sterkt på at folk skal ha blitt oppfordret til borgervern.

- Vi tar sterk avstand fra at folk skal ta loven i egne hender. Det er ikke sånn vi skal ha det i Kongsberg-samfunnet, sier Sand.