- Det koker i partiet

Flere fylkesledere kritiserer ledelsen i Frp for å ha tatt for lett på Birkedalsaken, og krever at ledelsen går av.

Oslo 20110324. Geir Mo , Siv Jensen og Per Sandberg sammen om forklaringer  og tåkelegging av Birkedal saken. Foto: Jacques Hvistendahl
Oslo 20110324. Geir Mo , Siv Jensen og Per Sandberg sammen om forklaringer og tåkelegging av Birkedal saken. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flere ledere av fylkeslag i Fremskrittspartiet og ungdomsorganisasjonen Fremskrittspartiets Ungdom kritiserer ledelsens håndtering av overgrepssiktelsen mot Frp-topp Trond Birkedal.

Flere mener at generalsekretær Geir Mo og partileder Siv Jensen må gå hvis de har visst om sex-anklagene og ikke gjort noe med det.

- Grasrota er rystet - Hvis det er tilfelle at enkeltpersoner i partiet har kjent til straffbare handlinger og ikke har gjort noe med det, så er ikke partiet tjent med at de fortsetter som ansatte i partiet. Jeg mener at politikere skal være ærlige og er opptatt av partiets ve og vel. Partiet må gå foran enkeltpersoner, sier fylkesleder Lars Lindskog i Telemark Frp til Dagbladet. 

En fylkesleder forteller at nå koker det i partiet.

- Det mildt sagt koker mot partiledelsen fra grasrota i partiet. Flere mener at Geir Mo må være ferdig. Han visste om overgrep mot en mindreårig uten at han gjorde noe med det. Det ryster grasrota i partiet, sier vedkommende og fortsetter:

- Det farligste for Frp nå er ikke Birkedalsaken i seg selv, men ledelsens håndtering. Den vil skape total splittelse hvis ledelsen fortsetter den kursen de har tatt. Alle jeg har snakket med slakter ledelsen. Jeg har ikke hørt om noen som er fornøyd med håndteringen, sier vedkommende.

Overfor Dagbladet avviser Siv Jensen bestemt at Geir Mo har gjort noe som helst feil i håndteringen av denne saken.

- Nå er det mange som er opprørte og fulle av følelser. Vi leser om oss selv og synes ting er vanskelig. Jeg skjønner kjempegodt at det genererer mange slags reaksjoner. Men jeg tror tiden for å trekke konklusjoner kommer når vi har roet oss ned. Da tenker vi klarere, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Hun sier at partiledelsen ble kjent med påstandene om overgrep høsten 2009. Birkedal skal da ha blitt konfrontert med anklagene.

Men partiledelsen har nektet å gå i detalj på hva de har fått vite på hvilket tidspunkt, fordi de ikke vil kommentere enkeltsaker. De har heller ikke villet svare på hva som konkret ble gjort overfor den unge gutten, utover at han fikk tilbud om hjelp og ble oppfordret til å anmelde. De viser til at partiets etiske regelverk er blitt fulgt.  

Vil vite Både den 15 år gamle gutten som hevder seg misbrukt av Trond Birkedal, hans bistandsadvokat og Birkedals forsvarer Arvid Sjødin, hevder at partiledelsen kjente til anklagene. Birkedal skal også ha blitt konfrontert med anklagene. Men partiledelsen har nektet å si hva de har fått vite på hvilket tidspunkt, fordi de ikke vil kommentere enkeltsaker. De viser til at partiets etiske regelverk er blitt fulgt.  

Fylkesleder Jan Henrik Fredriksen i Finnmark etterlyser mer åpenhet.  

- Alle jeg har snakket med i lokallag og i fylket sier at de har et ønske om mer åpenhet om denne saken fra partiledelsen. Informasjonen vi har fått så langt er veldig ensidig. Dette sier jeg som fylkesleder og ikke som stortingsrepresentant, sier Fredriksen.

Munnkurv De fleste fylkeslederne i Frp og Fpu ønsker ikke å kommentere spørsmål om partiledelsens håndtering av Birkedal-saken. «Ingen kommentar, snakk med Geir Mo», er gjennomgangstonen.  

Dagbladet er kjent med at personer i partiledelsen skal ha ringt rundt til samtlige fylkesledere både i ungdomspartiet og i moderpartiet og gitt dem munnkurv om Birkedalsaken.

Siv Jensen viser til at ledelsen har fulgt alle partiets retningslinjer.

- Da er det i så fall et forhold vi må drøfte nærmere. De retningslinjene er altså ikke bestemt av meg. De gått opp av hele partiorganisasjonen og vedtatt i Frp's høyeste organer, sier hun.

I dagens VG setter Frp-veteran Per Ove Width spørsmålstegn ved om Jensen er kapabel til å lede partiet dersom hun ble informert om overgrepsanklagen fra 15-åringen i 2009.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer