Per (27) i et terror- og coronarammet Frankrike:

- Det koker utenfor

Etter terrorangrepet mot Notre-Dame-kirken i Nice torsdag, skildrer Per Søreide Senstad (27) et Frankrike der terror er blitt mer normalisert. Han stålsetter seg for en ny coronanedstenging.

I PARIS: - Det jo trist at terrorangrep på en eller annen måte har blitt vanlig, noe man ikke reagerer noe særlig på, sier norske Per Søreide Senstad, som befinner seg i Paris. Foto: Privat
I PARIS: - Det jo trist at terrorangrep på en eller annen måte har blitt vanlig, noe man ikke reagerer noe særlig på, sier norske Per Søreide Senstad, som befinner seg i Paris. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

27 år gamle Per Søreide Senstad studerer internasjonale relasjoner og journalistikk ved det samfunnsvitenskapelige universitetet Sciences Po i Paris i Frankrike. Han forteller at nyheten om torsdagens terrorangrep i Nice, der tre personer ble knivdrept i Notre-Dame-kirken i byen, kom med blandede følelser.

- Stemningen er, hva skal man si, det er mye som skjer på en gang. Det er bare to uker siden en historielærer ble halshogget, og så skjer et angrep til etter samme mønster nå. Det hele har også en internasjonal dimensjon hvor Frankrike forsvarer sin sekulære samfunnsform og opplysningsverdier i møte med Erdogan og andre mørkemenn. Jeg tror mange franskmenn opplever situasjonen som veldig voldsom, sier han til Dagbladet.

Historielæreren Samuel Paty, som Senstad sikter til, fikk hodet skåret av etter å ha vist fram Muhammed-karikaturer mens han underviste om ytringsfrihet – et drap som sendte sjokk bølger gjennom Frankrike. Flere statsledere rykket i etterkant ut og fordømte handlingen, blant dem Erna Solberg (H).

- Vi må stå sammen mot angrep på tankefrihet og opplysninger, sa hun.

TERROR: Torsdag 29. oktober var en mørk dag for Frankrike. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Mer normalisert

Det kan klart sies at Frankrike står i stormens øye i konfrontasjonen mellom de sekulære samfunnene og islamistisk terrorisme. Landet har ofte en aktiv rolle internasjonalt, og har våget å innta en posisjon.

Senstad forteller at torsdagens hendelse ikke oppleves som en enkelthendelse, men heller som nok et kapittel i en lang rekke av angrep de siste åra.

- Terror har blitt mer normalisert her enn i Norge, på godt og vondt.

Senstad forklarer videre:

- Det offentlige rom er delvis militarisert, antiterrorstyrker patruljerer gatene året rundt og synagoger bevoktes med tunge våpen. Samtidig er kafeene fulle, og folk sitter ute og koser seg til langt på kveld selv om det har vært flere angrep tidligere i dag. Det er flott at folk ikke lar seg skremme, samtidig er det jo trist at terrorangrep på en eller annen måte har blitt vanlig, noe man ikke reagerer noe særlig på.

Torsdagens kirkeangrep har fått Frankrike til å heve beredskapen til høyeste nivå. Fra før er spenningsnivået høyt i kjølvannet av den pågående karikaturstriden, der regjeringen i sterke ordelag har forsvart retten til å trykke karikaturer av den muslimske profeten Muhammed – etter drapet på historielæreren Paty.

Stenges ned

Men terror er ikke det eneste som preger Frankrike om dagen. Etter at Frankrikes president Emmanuel Macron onsdag varslet en ny, nasjonal nedstenging, kom statsminister Jean Castex torsdag med ytterligere innstramminger:

Fra og med fredag er det ulovlig å besøke venner og familie. Skal man bevege seg utendørs, må man vise fram gyldig dokumentasjon. Reise innenlands blir forbudt, blant annet.

- Hvordan oppleves smittesituasjonene der nede?

- Det har allerede vært portforbud etter klokka 21.00 i Paris i en ukes tid, men jeg har inntrykk av at de færreste så for seg en ny «lockdown» allerede nå. «Lockdownen» som trer i kraft i morgen setter hele landet i husarrest. Når du går ut av leiligheten din må du fylle ut et lite skjema hvor du oppgir hvor du skal, for eksempel til butikken eller legen. Det hele oppleves litt klaustrofobisk. Det kommer til å bli noen krevende uker framover, spesielt for alle som bor trangt. Terroren og de inngripende smitteverntiltakene blir til sammen mye på en gang, det føles som om verden trenger seg inn i ditt private liv.

«LOCKDOWN»: Frankrike innfører ny «lockdown» som følge av coronaviruset. Video: Dagbladet Vis mer

Likevel kan det virke som at franskmenn håndterer situasjonen de er i – i hvert fall til en viss grad, forteller Senstad. Han skildrer noen kulturelle forskjeller:

- Jeg er ikke noe særlig imponert over franskmenns vilje til å etterleve enkle smitteverntiltak som å holde avstand, ikke klemme og så videre. Samtidig tolererer folk flest at myndighetene setter dem i husarrest i ukevis i strekk, for å få ned smitten. Det er interessant å sammenlikne med Norge, hvor det virker som om mange følger de generelle smittevernrådene i hverdagen, mens hytteforbudet nærmest utløste statskupp og borgerkrig.

- Hva blir planene videre?

- Det kan bli intenst å sitte her inne i en liten leilighet når landet stenger ned. Som mange andre vurderer kjæresten min og jeg å dra fra Paris.

Franskmennene får fra og med fredag bare tillatelse til å være ute én time daglig, for å trene, lufte kjæledyr eller trekke frisk luft, men får ikke bevege seg mer enn en kilometer hjemmefra.

Senstad avslutter:

- Akkurat nå sitter vi og jobber febrilsk med et intenst studieløp, mens det føles som om det koker utenfor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer