VANT OVER MOBBERNE:  Sophie R. Eriksen (16) fra Sarpsborg ble mobbet på nettet i årevis - men vant over mobberne og nyter nå livet som videregående-elev og danselærer. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VANT OVER MOBBERNE: Sophie R. Eriksen (16) fra Sarpsborg ble mobbet på nettet i årevis - men vant over mobberne og nyter nå livet som videregående-elev og danselærer. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Det kom 20 meldinger om dagen som bare var dritt. Det gikk på utseendet mitt, det var dritt om vennene mine

Hver dag fikk Sophie (16) høre at hun ikke var verdt noe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SARPSBORG/OSLO (Dagbladet): - Det begynte egentlig på barneskolen, sier Sophie R. Eriksen (16) fra Sarpsborg til Dagbladet.

- Det var mye krangling blant jentene, så jeg byttet skole til en privatskole for å starte på nytt. Det var vel i 8. klasse — så begynte jeg på Krusløkka i 9. Og det var da det virkelig tok av.

Hun trekker pusten.

«Du er ikke verdt noen ting» - Brått begynte det bare å komme opp stygge kommentarer jeg ikke var forberedt på. Det kom på Instagram også, og mye via andre som hadde hørt stygge ting bli sagt om meg — men det var verst på Ask.fm. Der kom det veldig mye, for der kan folk være anonyme. Da får du som regel veldig mye dritt. Der kom det 20 spørsmål om dagen som bare var dritt — det gikk på utseendet mitt, det var dritt om vennene mine — «venninna di er veldig stygg» og sånn. Det var ikke bare mye meg, men også baksnakking av vennene mine, forteller hun.

Hvorfor akkurat hun ble et mobbeoffer har ikke Sophie noe godt svar på. Hun hadde ganske mange følgere på Instagram og mistenker at andre var sjalu — men hun vet ikke hvem det egentlig var som mobbet henne på nettet, og har derfor aldri fått noe fullgodt svar. 16-åringen har ikke noe ønske om å rippe opp i alle detaljene fra den vonde tida. Men ordlyden i noen av meldingene vil hun aldri glemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De skrev for eksempel: «Du er ikke verdt noen ting», sier Sophie.

Foreldrene hennes har godkjent at hun står fram med historien sin i Dagbladet.

Ble usikker - Først brydde jeg meg ikke så mye, men det kom så mange meldinger — fra så mange brukere — at jeg begynte å lure på om det var sant. Det var de anonyme Ask-spørsmålene som gikk mest inn på meg. Jeg tenkte at hvis det var så mange som mente det samme, og skrev det samme til meg — kanskje var det sant? Kanskje var jeg ikke verdt noen ting, spør Sophie.

- Det var sjalu mennesker som sa jeg hadde stygge øyenbryn og stygg nese, feil venner. Alt med meg var ille. Både med utseendet og personligheten.

I tillegg til de ufine meldingene som gikk rett til henne, forteller 16-åringen at det også ble satt ut en rekke falske rykter.

- De sa at jeg hadde sagt ting jeg ikke hadde sagt. Sånt blir det veldig mye krangling og baksnakking av. Jeg prøvde å ikke svare på noe av det, jeg orket ikke å krangle tilbake.

Varslet foreldrene Til slutt ble det så ille at Sophie varslet foreldrene sine. Skolen hadde også fått nyss i mobbingen, og satte opp møter om mobbingen. Men hvem som varslet dem vet ikke 16-åringen selv.

- De må ha hørt det fra et sted, men de hadde taushetsplikt om hvem som sa ifra, sier hun.

- Det var ikke så lett for foreldrene mine heller, for jeg likte ikke å snakke så mye om sånne ting som gjelder meg. Men de prøvde å støtte meg og finne den beste løsningen. De hjalp meg og ga gode råd. Så begynte jeg å danse aktivt — og det hjalp også veldig. På dansinga har jeg mange gode venner, forteller Sophie — som nå er instruktør hos Sarpsborg danseklubb.

- Folka i danseklubben har ikke så mye med Sarpsborg å gjøre. På dansinga kan jeg være meg selv. Og jeg får også ut mer følelser når jeg danser.

Til motmæle Sophie har lansert sosiale medier-kampanjen #snillsnakk for å ta et oppgjør med mobberne. Kampanjen ble lansert gjennom lokalavisa Sarpsborg Arbeiderblad, og 16-åringen sier hun har fått mange gode tilbakemeldinger.

- Jeg er fortsatt på sosiale medier, men får ikke lenger noe dritt — selv om jeg hører om andre som har vel så ille historier som meg.  Alle jeg kjenner har fått dritt på Ask.fm. Det er ingen som går hele ungdomstiden sin uten å få noe dritt, fordi folk er sjalu eller vil ødelegge for deg. #snillsnakk-kampanjen var for å oppfordre andre til å ikke slenge dritt på nettet, og for å be folk tenke seg om før de skriver noe på nettet — tenke over hvem som kan se det du skriver. Vær hyggelig — vet du om noen som ikke har det bra, så gi en fin kommentar til den personen eller gi en «like» på profilbildet. Slik kan vi forhindre mobbing, mener hun.

- Det er stort sett på nettet dritten kommer — der kan man være anonym eller lage seg falske brukerkontoer for å slenge dritt. Det er ikke mange som tør å stå foran personer og si de stygge tingene. Da er det lettere på nettet.

TAR TIL MOTMÆLE: Sophie har lansert sosiale medier-kampanjen #snillsnakk for å ta et oppgjør med mobberne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAR TIL MOTMÆLE: Sophie har lansert sosiale medier-kampanjen #snillsnakk for å ta et oppgjør med mobberne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer