Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det kom drapstrusler mot familien og meg

Hatsk stemning mot romfolket og deres hjelpere.

FLYTTET: Romfoket har nå flyttet fra Sofienberg kirke og opp til Årvoll. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FLYTTET: Romfoket har nå flyttet fra Sofienberg kirke og opp til Årvoll. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Romfolket og deres hjelpere er blitt møtt med drapstrusler og vold de siste dagene. Bjønnulv Evenrud i foreningen Folk er folk mottok selv gjentatte drapstrusler sent lørdag kveld.

- Det kom drapstrusler mot meg og min familie gjentatte ganger. Jeg tok selv kontakt med innringeren søndag morgen, og han la seg flat og ba om unnskyldning, sier Bjønnulv Evenrud, sekretær i Folk er folk, til NTB.

Evenrud sier at han ikke kommer til å politianmelde episoden.

- Romfolket opplever trusler som dette som en del av hverdagen. Det er en hatsk stemning mot dem akkurat nå, sier han.

Natt til søndag ble det også skutt med fyrverkeri mot den midlertidige romleiren på Årvoll.

- Det ser ut som om hele situasjonen har toppet seg. Dette er den andre episoden på kort tid. Det var også et angrep torsdag på en ung mann som bodde i romfolkets leir i Sofienbergparken. Han ble slått med stålbatong og måtte til legevakten med en skade i ansiktet, sier Evenrud.

Fire pågrepet Fire menn ble pågrepet natt til søndag etter å ha skutt fyrverkeri mot romfolket, som har fått lov til å slå seg ned på en privat anleggstomt på Årvoll i Oslo. Mennene som er pågrepet, er mellom 39 og 48 år og er kjenninger av politiet.

Operasjonsleder Martin Todnem i Oslo politidistrikt sier til NRK søndag formiddag at avhørene av de pågrepne vil bli foretatt ved Stovner politistasjon.

Politiet hadde en patrulje på stedet da fyrverkeriet ble skutt opp. Én ble pågrepet umiddelbart, mens de tre andre ble stoppet kort tid etter da de forsøkte å stikke fra stedet.

Vold mot politiet Alle fire vil bli siktet for skremmende og plagsom atferd, mens en av dem også siktes for vold mot politiet .

- Sjåføren av bilen prøvde å presse en politimann med kjøretøyet sitt, fortalte operasjonsleder i Oslo-politiet, Ola Krokan natt til søndag.

Politipatruljene ved leiren meldte fra om oppskytingen klokken 2.07. Alle de pågrepne er norske statsborgere.

Advarer mot hatretorikk Utskjellingen av romfolk i kommentarfelt på nettet minner om retorikk som er brukt under folkemord, mener forskere.

- Dette er folkemordsretorikk. Vi må kalle en spade for en spade. Det er retorikk som avhumaniserer en hel gruppe mennesker, sa Claudia Lenz ved forskningsinstitusjonen Wergelandssenteret i Oslo til Dagsavisen lørdag.

Kommentarene hun sikter til, er lagt ut på sosiale nettsteder og nettavisenes kommentarfelter etter at romfolk slo leir ved Sofienberg kirke. Flere har oppfordret romfolk til å ta sine egne liv, og én har sammenlignet dem med brunsnegler.

- Avhumanisering av mennesker flytter grenser, advarer forsker Ana Perona-Fjeldstad, som også jobber ved Wergelandssenteret.

Omstridt byggeplass Tomten som romfolket lørdag flyttet til, er samme sted som et omstridt ridesenter skulle bygges. I dag er tomten en byggeplass. Det er ikke tilgjengelig vann eller toaletter på tomten.

Den 26 mål store tomta romfolket har fått låne på Årvoll er eid av entreprenør Albert Hæhre.

Naboer i området har reagert svært negativt på at romfolket får slå seg ned. De truet lørdag med å lenke seg fast for å hindre at leiren ble satt opp.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media