- Det kom en granat som knuste hele inngangspartiet

Misjonærene Roger Hertzenberg (45) og Henning Boganes (36) søkte instiktivt tilflukt da det smalt på kjøpesenteret i Nairobi.

TERRORANGREP: Kenyanske soldater ankommer kjøpesenteret Westgate i Nairobi hvor væpnede menn i dag har drept og skadet et stort antall mennesker. Foto: EPA/STR/NTB Scanpix
TERRORANGREP: Kenyanske soldater ankommer kjøpesenteret Westgate i Nairobi hvor væpnede menn i dag har drept og skadet et stort antall mennesker. Foto: EPA/STR/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to norske misjonærene som er utsendt til Nairobi av Oslo Kristne Senter ventet på matservering på en kafe i andreetasje av det fasjonable kjøpesenteret Westgate da en granat gjorde pinneved av senterets inngangsparti.

Fra amfiområdet tittet de rett ned på der hvor angrepet skjedde i etasjen under dem.

- Vi ble ikke akkurat sittende. Instinktivt søkte vi tilflukt. Hele kjøpesenteret skjønte at her er det noe som skjer, noe mye mer enn en kinaputt som går av. Vi prøvde å komme oss bort fra den åpne plassen i midten av kjøpesenteret, sier Roger Hertzenberg til Dagbladet.

- Svært panisk Mens de beveget seg i en gang med kontorer på den ene siden og toaletter på den andre siden, hørte de stadig skudd som ble avfyrt.

- Vi kom oss inn på en herretoalett hvor vi var sammen med om lag tjue andre mennesker. En av dem var en engelsmann, resten innfødte. Mange av dem var unge mennesker mellom 18 og 25 år. Stemningen var svært panisk i starten, sier Hertzenberg.

Han forteller at skuddveksling pågikk nesten hele tida mens de satt der inne. Mellom dem og det dramatiske som skjedde utenfor var det bare ei dør inn til toalettområdet og tynne toalettdører på de fire toalettbåsene.

- Man blir jo redd, men både Henning og jeg opplevde også en veldig ro i situasjonen. Vi har jo også en trygghet i troen vår, vi stoler på Jesus, og det hjelper i så dramatiske situasjoner, sier misjonæren og legger til:

- Man får jo mange tanker underveis når det pågår så lenge. Det var mye bråk, skudd og slamring med dører. Det er jo skremmende når man ikke veit hva som skjer. Jeg tenkte på de der hjemme, sier han.

Stormet Etter et par timer ble etasjen de oppholdt seg i stormet.

- Det utbrøt panikk, og alle klemte seg inn i toalettbåsene. Så kom det menn slamrende inn med våpen. De kommanderte oss ut med hendene i været. det som var fælt var at vi ikke visste om de var de snille eller de slemme. Men de sa at «we are the good guys», sier Roger Hertzenberg.

Deretter ble de geleidet inn på en damedo hvor det befant seg ytterligere rundt tjue personer.

SØKER TILFLUKT: En kvinne søker tilflukt mens væpnede styrker jakter terroristene på Westgate i Nairobi. Foto: AP/Jonathan Kalan/NTB Scanpix
SØKER TILFLUKT: En kvinne søker tilflukt mens væpnede styrker jakter terroristene på Westgate i Nairobi. Foto: AP/Jonathan Kalan/NTB Scanpix Vis mer

- Vi fikk beskjed om at vi skulle bli der til politiet sa at det var trygt. Vi ble sittende der i tre og en halv time til. Forholdene tatt i betraktning vil jeg si at stemninga der inne var god. Men vi skjønte jo alvoret i situasjonen. Engelsmannen hadde vært på Facebook og hentet informasjon om hva som skjedde rundt oss i kjøpesenteret, sier Hertzenberg.

Da de omsider ble evakuert ut av senteret ble de ført gjennom amfisenteret.

- Vi fikk lurt oss opp ei trapp og ut ei dør. På utsiden var alt meget godt organisert med sikkerhetsstyrker og hjelpepersonell. Vi ble fraktet i ambulanser til en felles mottakshall.

- Heldige Verken Henning Boganes eller Roger Hertzenberg hadde strøm nok på mobilene sine til å ha særlig kontakt med verden utenfor mens aksjonen pågikk.

- Vi fikk sendt ei melding til dama vi bor hos i Nairobi. Først i kveld hadde jeg kontakt med min egen familie, sier Hertzenberg og legger til:

- Vi har vært heldige og priviligerte som har kommet gjennom denne dagen på begge beina.