SNAKKER: Politioverbetjent Eirik Jensen har nå gitt sitt første intervju. 56-åringen er siktet for grov korrupsjon, men har hele tiden nektet straffskyld. Jensen ble overraskende løslatt fredag ettermiddag etter å ha sittet varetektsfengslet siden 24. februar. Foto: Marius Gulliksrud
SNAKKER: Politioverbetjent Eirik Jensen har nå gitt sitt første intervju. 56-åringen er siktet for grov korrupsjon, men har hele tiden nektet straffskyld. Jensen ble overraskende løslatt fredag ettermiddag etter å ha sittet varetektsfengslet siden 24. februar. Foto: Marius GulliksrudVis mer

- Det kom seks polititjenestemenn jeg ikke kjenner. De bare byksa på meg

- Denne historien er ikke sann, sier Eirik Jensen om korrupsjonssiktelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg har aldri mottatt ei krone fra den mannen, sa Eirik Jensen til Dagbladet i går, via sin forsvarer.

I et stort intervju med TV 2 snakker nå den korrupsjonssiktede polititoppen ut som saken som har snudd livet hans på hodet.

Han ble pågrepet om morgenen 24. februar.

- I det jeg går ut av bilen og begynner å gå i retning utgangen, så kommer det seks polititjenestemenn jeg ikke kjenner. De bare byksa på meg, ifører meg håndjern og tar fra meg alle nøkler og mobiltelefoner. Det var en ganske surrealistisk opplevelse, sier Jensen til TV 2.

I i arresten i Asker og Bærum møtte Jensen en tjenestemann fra Spesialenheten for politisaker. Der ble han gjort kjent med at han var siktet for grov korrupsjon.

- Gjermund Cappelen har forklart at han har smuglet over 20 tonn hasj til Norge, og at du har fått 500 kroner i betaling for hver kilo, spør TV 2.

- Det vil si at jeg er mangemillionær det. Jeg har jo fra dag en sagt at dette er en historie som media har hevet seg veldig på. Den er ikke sann.

- En lettelse Jensens forsvarer sier følgende om hvorfor Jensen lar seg intervjue.

- Han og jeg er skjønt enige om at det er nødvendig at det kommer noe fra hans side, for å redusere den voldsomme jakten vi har opplevd fra mediene etter at han ble løslatt. Vi har ikke noe mål om å forhåndsprosedere saken, men det er behov for å «slippe ut litt luft av ballongen». Vi har et håp om at han nå vil kunne få litt fred, sier advokat Jens Ove Hagen til Dagbladet.

Forsvareren sier at Jensen uansett ikke kan snakke om alle sidene av saken.

- Han har et behov for å gi sin versjon. Samtidig er han vingeklippet fra å gi det totale bildet, da mye av det er taushetsbelagt, sier Hagen. 

- Hva har Jensen reagert på etter at han kom ut?

- Det var en lettelse for ham å bli løslatt. Men det er ikke lett for ham å komme til hektene. Han har reagert på den massive mediedekningen. At han ble identifisert med navn, og at det ble publisert bilder av boligen hans. Akkurat det synes han var spesielt hensynsløst. Han har på grunn av den spesielle jobben han har hatt, brukt mye tid og krefter på å bygge opp en anonym tilværelse, sier Hagen.

Løslatt 56-åringen er siktet for grov korrupsjon, men har hele tiden nektet straffskyld. Jensen ble overraskende løslatt fredag ettermiddag etter å ha sittet varetektsfengslet siden 24. februar.

Jensen tilbrakte over en måned av varetektstida i full isolasjon.

- Han reagerte med lettelse, ganske stor lettelse for å si det forsiktig, sa Jensens forsvarer, advokat Jens-Ove Hagen, på spørsmål om hvordan Jensen mottok beskjeden om løslatelsen.

- Etter min oppfatning er mistanken blitt svekket, og det ganske dramatisk i relasjon til disse beskyldningene fra Gjermund Cappelen, sier han.

Han ble etter løslatelsen brakt til et hemmelig sted, «der han vil bli skjermet», opplyste forsvareren.

Den selverklærte narkobaronen Gjermund Cappelen fra Bærum har hevdet at Jensen hjalp ham å smugle store mengder hasj til Norge, noe Jensen har avvist på det sterkeste.

Ikke A4 Politioverbetjent Eirik Jensen har lenge hatt en helt spesiell posisjon i Oslo-politiet. Han ble sett på som Oslo-politiets beste spaner.

- Det var mange politifolk som hadde kilder, men Jensen var den som hadde flest, sa tidligere politiinspektør Leif A. Lier til Dagbladet i mars.

Anerkjente Lier var sjefen til Eirik Jensen i 1995 og 1996, da Jensen var kildebehandler i kildegruppa på etterretningsseksjonen i Oslo-politiet.

- Eirik var ingen A4-politimann. Han var langt utenfor det. Han hadde blant annet nære kontakter i MC-miljøet. Men det var aldri noen mistanke om at han gikk ut over sine grenser som politimann, sa Lier.

- Eirik har gjort veldig, veldig mange gode jobber for politiet. Hvis man virkelig trengte noe kunne Eirik finne det ut. Hvordan han gjorde det er taushetsbelagt.

Kritiserte politiet Eirik Jensen har tidligere medvirket i boka «Blodig Brorskap - på innsiden av Oslos gjenger», av krimjournalist Per Asle Rustad. I boka uttrykker Jensen seg svært kritisk om den nåværende organiseringen i Oslo politidistrikt.

Dagbladet avslørte i mars spillet som har foregått i politiledelsen for å fjerne Eirik Jensen fra gata - og inn på kontor. Jensen har gjennom sin dialogmetode, der han helt bevisst har gått i dialog med eksempelvis MC-gjengene, blitt vært kontroversiell i Oslo-politiet. Han har heller ikke vært redd for å legge seg ut med ledelsen:

I boka til Per Asle Rustad sier Jensen at politiet «må være en stridsorganisasjon»:

- Dagens ledelse i politidistriktet har ikke den rette gutsen og erfaringen til å forstå dette. Vi snakker om stridserfaring. Og det har de ikke. Skal vi bekjempe gjengene, må det helt nye ledere og helt nye strategier til. Deler av dagens ledelse som har ansvaret for bekjempelse av kriminelle gjengstrukturer, bør byttes ut - med unntak av politimesteren. Han er jo ny og bør få en sjanse.

I RETTEN: Eirik Jensen tegnet under et av fengslingsmøtene i saken mot ham. Tegning: Fedor Sapegin
I RETTEN: Eirik Jensen tegnet under et av fengslingsmøtene i saken mot ham. Tegning: Fedor Sapegin Vis mer