- Det kom som et sjokk på oss at noe slikt kunne skje

SALTDAL/OSLO (Dagbladet): Lokalsamfunnet i Rognan er i sjokk etter overgrepet mot 15-åringen. I bygda, der alle kjenner alle, framstår ugjerningene som helt uforståelige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungdommene i Rognan kan ikke skjønne hva som fikk jentegjengen til å begå de grusomme overgrepene mot sin egen venninne og selge henne som prostituert. Hele bygda er preget av den tragiske hendelsen.

- Stemningen er veldig trasig. Folk er irritert og lei seg for det som har skjedd. Det er jo helt sykt, sier Silje Helen Gusjås (16). Hun går i 10. klasse på Rognan ungdomsskole. Jenta som ble utsatt for overgrepene går i parallellklassen.

- Det kom som et stort sjokk på oss at noe slikt kunne skje her på Rognan. Vi har et godt ungdomsmiljø hvor alle prater med alle. Nå blir det veldig spesielt, sier hun.

Venninnen Catherine Olsen (15) forteller at hendelsen er det store samtaleemnet i bygda.

Var bestevenner

- Det har gått veldig inn på oss. Ungdommen her er ikke sånn. Jentene som står bak dette var jo bestevenninner med offeret og hang sammen hele tida, sier hun.

Jentene beskriver Rognan som en bra plass å vokse opp selv om det er få ungdomstilbud.

- Det er ikke mange tilbud for ungdom utenom idrett og ungdomsklubben. Det blir ofte til at vi henger utenfor gatekjøkkenet eller drar på fest, sier Olsen.

Skuret hvor den 15 år gamle jenta skal ha blitt voldtatt er et velkjent tilholdssted for enkelte ungdommer.

- Jeg har hørt at mange bruker skuret for å røyke, sniffe butangass, eller drikke, sier hun.

Selv foretrekker hun ungdomsklubben eller gatekjøkkenet som samlingssted med vennene.

Kjente til problemer

Ordføreren i Saltdal, Kjell Magne Johansen, sier at skolen og helsetjenesten var bekymret for jentegjengen før hendelsen mandag.

- Gruppen vi snakker om, må ha falt utenom. Vi var klar over bekymringsfulle tendenser, derfor ble de meldt inn til Barn i krise (BIK) like før dette skjedde, sier Johansen, som mener kommunen har et godt oppvekst- og ungdomsmiljø med mange tilbud i lokalmiljøet.

- Ingen kunne forutse dette. Ingen skjønner hvordan jentene kunne ha gjort dette. Det er en tragedie for bygda, sier han.

SJOKKERT: - Jentene som sto bak dette var jo bestevenninner med offeret og hang sammen hele tida, sier Cathrine Olsen (t.v). På bildet er hun sammen med (fra venstre) Sara Lundbakk, Anette Jansen, og Silje Helen Gusjås, på stedet der ovegrepene fant sted.