- Det kom totalt overraskende på meg

Forsvarer Rudolf Mayers planer er plutselig blitt omveltet etter at Josef Fritzl sa seg skyldig i drap og slaveri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PÖLTEN (Dagbladet.no): Josef Fritzl overrasket alle ved å erklære seg skyldig på alle tiltalepunkter da tredje dag av rettssaken mot ham startet i morges. Tidligere har han nektet straffskyld for drap og slaveri, og bare delvis innrømmet voldtekt - men nå sier han altså at han er skyldig i alt.

- Det gikk et sus gjennom salen, sier svenske Expressens Lars Lindström, en av de 95 journalistene som får lov til å sitte inne i salen og følge rettssaken på nært hold, til Dagbladet.no.

Hadde noe på hjertet
- Like før de psykiatrisk sakkyndige skulle begynne å snakke, kunngjorde dommer Andrea Humer at den tiltalte hadde noe han ville si. Så reiste Fritzl seg og erklærte altså dette. Alle så sjokkert ut, sier Lindström.

Fritzls forsvarer Rudolf Mayer sier Fritzls snuoperasjon kom bardus også på ham.

- Jeg ble totalt overrasket, sier han til Dagbladet.no.

- Ødelegger dette det videre forsvaret ditt?

- Nei. Forsvaret mitt er todelt: For det første består det av spørsmålet om skyld eller ikke skyld; for det andre handler det om spørsmålet om straff. Den første delen er falt bort, den andre består, sier verdens mest profilerte forsvarsadvokat akkurat nå.

Det er imidlertid vanskelig å forestille seg annet enn at Mayers jobb er blitt kraftig beskåret, og at hans hovedoppgave nå er å begrense straffen for klienten.

Expressens Lindström er ikke overbevist om at Mayer virkelig ble så overrasket.

- Jeg kan ikke forestille meg at Fritzl ikke hadde informert ham om dette på forhånd, sier han.

Beveget av video
Fritzl grunnga snuoperasjonen med at han ble svært beveget da han i går og mandag fikk se datteren Elisabeths (42) elleve timer lange vitnemål på video.

Den østerrikske avisa Kurier skriver dessuten i dag at Elisabeth var hemmelig til stede i salen under visningen av sitt eget avhør i går.

- Det kan jeg verken bekrefte eller avkrefte, sier forsvarer Mayer til Dagbladet.no.

Heller ikke rettstalsmann Franz Cutka kan avkrefte eller bekrefte Elisabeths angivelige tilstedeværelse. Det spekuleres nå på om hun, i tilfelle hun faktisk var til stede, påvirket farens holdning til skyldspørsmålet.

- Jeg beklager, sa Fritzl etter at han hadde kunngjort sin skyld tildligere i dag.

Britiske Sky News melder i ettermiddag at en av deres kilder bekrefter Elisabeths tilstedeværelse i rettssalen.

Kunne få lavere straff
Helt fram til i dag har det vært en sjanse for at Fritzl kunne slippe unna med 15 års fengselsstraff for voldtekt siden han nektet straffskyld for drap og slaveri, som har henholdsvis livstid og 20 år som strafferamme. Det ville i så fall teoretisk innebære at han kunne ha sluppet ut etter halv soningstid - sju og et halvt år.

Nå ser det isteden ut til at det bærer rett mot livstidsdom for 74-åringen.

Dagen i dag, som altså går for "åpne" dører, i motsetning til mesteparten av mandagen og hele gårsdagen, er avsatt til uttalelsene fra de psykiatrisk og teknisk sakkyndige, som henholdsvis uttaler seg om Fritzls mentale helse og tilstanden nede i kjelleren.

Adelheid Kastner, som har skrevet en 130 sider lang rapport om Fritzls personlighet, anbefaler at den tiltalte legges inn til behandling for store personlighetsforstyrrelser.

- Det er fortsatt stor fare for gjentakelse, sier Kastner ifølge AFP, som er akkreditert til rettssalen.

På tross av konklusjonen om personlighetsforstyrrelse anses Fritzl som strafferettslig tilregnelig og kan dermed idømmes fengselsstraff.

Uansett utfallet av kjennelsen er det høyst sannsynlig at Fritzl i praksis blir sendt på forvaring på en psykiatrisk institusjon for resten av livet.

I morgen holder aktor Christiane Burkheiser og forsvarer Rudolf Mayer sine sluttinnlegg. Deretter trekker de tre fagdommerne og juryen på åtte personer seg tilbake, og en dom blir etter planen avsagt på ettermiddagen - en dag tidligere enn først planlagt.

Dagbladet.no følger hele rettssaken fra St. Pölten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer