Det kommer en halvmeter flere steder i Sør-Norge

Vestfold-politiet: - Fremdeles kaos på veiene. Oslo-bussene: - Stopp med helårsdekk, kjetting hjelper ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Vestfold har fått mest snø i morgentimene, og flere steder langs hele kysten fra Agder-fylkene til Østfold vil komme opp i en halv meter snø i løpet av ettermiddag, sier vakthavende meteorolog Aurora Stenmark ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

- Fremdeles råder det kaos på veiene. Bergingsbilene jobber så fort de kan, det samme gjør politimannskapene med manuell dirigering, meldte Vestfold politidistrikt på Twitter ved 09.30-tiden.

 LYST PÅ JOBB ?  Ja, til å sette på kjetting. Her må et vogntog fra matvaregrossisten ASKO ha hjelp i Lilleakerveien i Oslo. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
LYST PÅ JOBB ? Ja, til å sette på kjetting. Her må et vogntog fra matvaregrossisten ASKO ha hjelp i Lilleakerveien i Oslo. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET. Vis mer

Samtidig rapporterte Romerike politidistrikt:  - Mange vogntog som står fast/spinner på div. veger i distriktet. Vi prioriterer E6 og riksveger. Bilbergere jobber på spreng. Bilister som kommer over personbiler som sitter fast i snøen oppfordres til å hjelpe til. Alle bilbergere jobber på spreng.

Rett utenfor statsmeteorolog Aurora Stenmarks kontorvindu på Blindern i Oslo står det minus 1,6 grader klokka 10.

<strong> NORDPOLEN:</strong> Ingen spøk, Nordpolen er det gamle og ekte kvartalsnavnet på Sandaker der en hundeeier er ute og lufter sin firbeinte venn i formiddag. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET.
NORDPOLEN: Ingen spøk, Nordpolen er det gamle og ekte kvartalsnavnet på Sandaker der en hundeeier er ute og lufter sin firbeinte venn i formiddag. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Det har vært kuldegrader og ned mot null over hele snøbeltet i natt, og det var registert 20 centimeter snø mange steder allerede klokka 07. I formiddag har nedbøren allerede begynt å trekke nordover og innover i landet fra Agder-fylkene, og slik vil utviklingen også bli lenger østover, sier Stenmark.

I formiddag snør det opp til Lillehammer i innlandet.

<strong> FRA GATEFEIING TIL SNØRYDDING:</strong>  Gunnar fra Vaktmesterkompaniet har vært i gang i Oslos gater med snøryddeutstyr i Oslo-gatene  siden klokka 06 i morges. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET.
FRA GATEFEIING TIL SNØRYDDING: Gunnar fra Vaktmesterkompaniet har vært i gang i Oslos gater med snøryddeutstyr i Oslo-gatene siden klokka 06 i morges. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET. Vis mer

Her kan du sjekke været slik det er og blir.

- I Oslo vil snøværet holde seg som nå fram til 12-13-tiden. Nedbøren vil avta i ettermiddag, men fortsetter fram mot kvelden. Fredag ser det ut til å bli opphold og høyere temperatur. Men det tegner til minus og null-grader over store deler av dagens nedbørsområder kommende natt, og sånn sett smelter ikke all snøen i en blunk, sier statsmeteorolog Aurora Stenmark.

<strong> FLYFORSINKELSER:</strong>  Gardermoen meldte om 20 minutters forsinkelser. Klokka 11.25 kommer  beskjed om at hele flyplassen er stengt. Foto: Svend Aage Madsen.
FLYFORSINKELSER: Gardermoen meldte om 20 minutters forsinkelser. Klokka 11.25 kommer beskjed om at hele flyplassen er stengt. Foto: Svend Aage Madsen. Vis mer

Oslo og omegns kollektivgigant Ruter måtte gå til det høyst uvanlige tiltaket å innstille alle busser rett før klokka 08 i morges.

Ved 10.30-tiden har ruter kommet med denne situasjonsrapporten:

<strong> MÅTTE GI OPP - MED HELÅRSDEKK:</strong>  Ruter har innstilt all busstrafikk i Oslo i dag. Har har selv en av de store motorene i Oslos kollektivtrafikk - 37-bussen - meldt pass på Harald Hårdrådes i Gamlebyen ved 08.15-tiden. FOTO: KRISTOFFER EKEBERG/DAGBLADET.
MÅTTE GI OPP - MED HELÅRSDEKK: Ruter har innstilt all busstrafikk i Oslo i dag. Har har selv en av de store motorene i Oslos kollektivtrafikk - 37-bussen - meldt pass på Harald Hårdrådes i Gamlebyen ved 08.15-tiden. FOTO: KRISTOFFER EKEBERG/DAGBLADET. Vis mer

- Det er store forsinkelser i kollektivtrafikken i Oslo og Akershus torsdag 26. mars på grunn av usedvanlig kraftig snøvær, ekstremt glatte veier og dårlig sikt.

Det er av busselskapene blitt vurdert som uforsvarlig å kjøre buss i Oslo, og politiet stanser også stadig mer av trafikken flere steder i Akershus. Trafikksikkerheten kommer først, og det vurderes fortløpende om forholdene er forsvarlige til å kunne kjøre buss. Skinnegående trafikk kjører, men også der er det forsinkelser.  

Helårsdekk
Det er bussoperatørene og til sist den enkelte sjåfør som har det avgjørende sikkerhetsansvaret for å vurdere om det er forsvarlig å kjøre. 

<strong> DÅRLIG DAG FOR BUSS:</strong>  Ruters busser har parket på rekke i Strømsveien i Oslio. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
DÅRLIG DAG FOR BUSS: Ruters busser har parket på rekke i Strømsveien i Oslio. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET. Vis mer

Bussene kjører på helårsdekk og har sjelden framkommelighetsproblemer utenom i bakker eller på is. De fleste bussene har kjetting som de kan sette på drivhjulene, men dette er ofte veldig tidkrevende og det gir ikke full effekt på for eksempel en leddbuss.

Enkelte steder i Akershus har også politiet pålagt bussene å kjøre med kjetting. Det er derimot andre faktorer som også gjør at det er uforsvarlig å kjøre, som mulige ulykker med andre kjøretøy som sklir i motbakker, og passasjerer på holdeplassene hvor det ikke er måkt snø.    

- Det jobbes nå på spreng i hele Oslo og Akershus for å få trafikken i gang igjen, skriver Ruter i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer