Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det kommer flere terrorangrep i Europa

Forskere advarer.

FLERE ANGREP: Forskere tror at Europa vil oppleve flere terrorangrep i tiden som kommer. FOTO: AFP PHOTO / Belga / YORICK JANSENS / NTB scanpix
FLERE ANGREP: Forskere tror at Europa vil oppleve flere terrorangrep i tiden som kommer. FOTO: AFP PHOTO / Belga / YORICK JANSENS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 95 prosent av de 4600 selvmordsangrepene som har funnet sted siden 1980 er motivert av militær intervensjon og okkupasjon.

Det fastslår Robert Pape, forsker ved Universitetet i Chicago, i et intervju fra desember, gjengitt i The Nation. Han har sammen med sine kolleger har gått gjennom samtlige av de 4600 selvmordsaksjonene.

«Fra Libanon og Vestbredden på 80- og 90-tallet, til Irak og Afghanistan og helt frem til Paris-angrepene, så er det militær intervensjon, og spesielt i de tilfeller der det innebefatter okkupasjon av et terrotorie, som fremprovoserer selvmordsangrep mer enn noe annet», sa Pape under intervjuet.

- Vekke de muslimske massene Som eksempel trekker Pape frem Osama bin Laden. Ifølge forskeren hadde al Qaida-lederen et ønske om at USA skulle sende store styrker inn i Afghanistan i kjølvannet av terroraksjonen 11.september 2001, men, påpeker Pape, amerikanerne nøyde seg med begrenset militær makt.

Det bin Laden ikke hadde regnet med var at USA sendte store styrker til Irak for å ta Saddam Hussein, noe som har vist seg å være det mest potente rekrutteringsgrunnlaget for anti-amerikanske terrorister noensinne.

Professor Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen påpeker at IS har «arvet» dette fra al Qaida.

- Hele poenget med alle aksjonene, både 11.september og alt som fulgte, er å få vekket de muslimske massene til kampen mot USA. De vil provosere fram en reaksjon. Når de ekte muslimene blir undertrykt, så skal de som er svake i troen reise seg. Det er bakgrunnen for disse aksjonene, sier Vikør til Dagbladet.

- Angriper der det smerter I en fersk kronikk i Boston Globe påpeker Pape at angrep mot vestlige land har to formål: Tvinge landene til å trekke seg fra koallisjonen, eller presse dem til å overreagere. Begge måtene å agere på vil gi IS pusterom og vil bidra til å styrke rekrutteringen.

«IS har vist at de kan angripe koallisjonsmedlemmene der det virkelig smerter, men Brussel og Paris er også tegn på desperasjon. Vi må forberede oss på flere angrep, men vi må ikke la trusselen tvinge oss til dårlige politiske beslutninger. Svaret er ikke å storme inn i Syria og gjenta feilene fra Irak-invasjonen i 2003», skriver Pape, og konkluderer:

«Det er ingen grunn til å tro at det ikke kommer mer».

Trøbbel på hjemmebane Anne Stenersen, forsker ved Forsvarets forskningsintitutt, tror ikke IS har noe ønske om å fremprovosere en overreaksjon fra de allierte.

- Jeg ser ingen grunn til at IS skal ønske å trekke utenlandske styrker, som er militært overlegne, til sitt område. Hele målet med IS er å holde på sitt territorie, og innføre sine tolkninger av islamske lover der. De vil neppe risikere å miste territoriet på den måten. Dette er et forsøk på å skremme vestlige, altså USA og deres allierte, fra å fortsette bombekampanjen sin, sier Stenersen.

Stenersen sier at Europa-fokuset til IS er et resultat av at de har trøbbel på hjemmebane, men at terroraksjonene først og fremst er et umiddelbart svar på de militære angrepene mot dem.

- Konsekvensene av at IS svekkes i Irak blir nok en fortsettelse av disse angrepene, både i Europa og i Midtøsten. IS har nok kapasitet til å fortsette aksjonene, rett og slett fordi det er så mange som har dratt til Syria og Irak som fremmedkrigere, og de har mange potensielle selvmordsbombere å ta av, påpeker Stenersen.

- Ikke et rush av aksjoner Vikør mener at man, med kunnskapen vi har i dag, ikke kan si sikkert at det vil komme mange flere angrep.

- Det er åpenbart et ønske fra de som er i Europa. Men om de har kapasitet til mange store angrep, det er en annen sak. Det krever ressurser, trening og noen som er villige til å drepe. Jeg vil ikke forvente at det kommer et rush av aksjoner, men det kan komme flere, sier Vikør.

Hele Norges coronakart