- Det kommer til å bli brutalt

Frykter nye sammenstøt når titusenvis skal delta i sjiamuslimsk minnemarkering for Neda (26).

SLO TIL: En politimann hever armen for å slå en tilhenger av reformkandidaten Mir Hossein Mousavi under demonstrasjonen to dager etter valget. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIX
SLO TIL: En politimann hever armen for å slå en tilhenger av reformkandidaten Mir Hossein Mousavi under demonstrasjonen to dager etter valget. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): I dag er det ventet at titusener vil delta i en markering til minne om musikkstudenten Neda Agha Soltan (27).

Hun ble skutt og drept under de store gatedemonstrasjonene i Iran etter det omstridte presidentvalget 12.juni. En 40 sekunder lang mobilvideo av en døende Neda gjorde henne øyeblikkelig til et symbol på den iranske reformbevegelsens kamp mot det iranske prestestyret.

På tross av at myndighetene har lagt ned forbud mot dagens minnemarkering, er det ventet at både opposisjonslederne og flere tusen tilhengere vil delta i seremonien til minne om Neda og de ni andre demonstrantene som ble drept lørdag 20. juni.

Ifølge sjiamuslimsk tradisjon holdes det minneseremoni 40 dager etter at en person er død.

- Vil slå hardt ned
En av opposisjonens rådgivere sier til Time Magazine at han har fått informasjon fra folk høyt oppe i den beryktede Revolusjonsgarden om at det vil bli slå hardt ned på eventuelle demonstrasjoner.

- Det kommer til å bli brutalt, sier han.

Det frykter også norsk-iraneren Mahmood Amiry-Moghaddam, Blindern-forsker og leder for Iran Human Rights.

- Det er kommet signaler fra myndighetene om enhver samling blir ansett som ulovlig og vil bli slått ned på, sier han til Dagbladet.

Menneskerettighetsforkjemperen forteller at deler av den planlagte seremonien allerede er blitt endret etter press og trusler fra myndighetene.

Nedas familie avlyser
- Egentlig skulle Nedas familie holde et arrangement først, men det ble avlyst. De fikk representanter for myndighetene på døra, som sa at dersom det ble bråk og dersom noen ble drept, ville de bli holdt ansvarlige, sier Amiry-Moghaddam.

Han forteller også at det var meningen at opposisjonskandidatene Mir Hossein Mousavi og Mehdi Karoubi skulle komme til en av de store moskeen i Teheran, for å minnes de drepte.

I stedet vil markeringen skje på Behesht-e Zahra (paradis), Teherans største gravlund.

- Det som helt sikkert skjer er at folk samler seg ved Nedas grav. Der skal folk samles klokka 13.30 og deretter gå videre til gravene til de andre.

Så langt er 70 døde identifisert etter valguroen i Iran, etter at den reformvennlige kandidaten Mousavi overraskende tapte. Men menneskerettighetsgrupper sier det trolig er over hundre drepte og kanskje tusenvis som ble arrestert i dagene som fulgte.

Frykter regimet vil markere
- Hvor viktig er dagens minnemarkering for reformbevegelsen?

- I dag er den dagen da det er en anledning. Det virker som det er samkjørt og det er kommet så mange meldinger om at det kommer til å bli demonstrasjoner, sier Amiry-Moghaddam.

Samtidig frykter han at de siste dagers tegn til oppmykning - løslatelsen av 120 fanger og stengingen av et av de beryktede fengslene - skal få regimet til å gå ekstra hardt til verks i dag.

- Vi frykter de på en eller annen måte vil kompensere for oppmykningen, bare for å markere hvem som har kontrollen.

- Er dette «siste sjanse» for reformbevegelsen, som i stor grad er blitt kneblet av regimet?

- Man snakket om at det kanskje kunne bli en revolusjon i begynnelsen. Men det man helt sikkert kan si i dag, er at det blir aldri som før valget. Da var det et nokså samlet regime. I dag er splittelsen stor, også på høyt nivå, sier Mahmood Amiry-Moghaddam.

Han mener det blir svært spennende å se hva som skjer når president Mahmoud Ahmadinejad offisielt blir innsatt for en ny periode i neste uke.

- Mye vil avhenge av hvordan verdenssamfunnet tar imot ham.

SYMBOLET: Denne mobilvideoen lagt ut på YouTube 21. juni gjorde den drepte Neda Agha Soltan (27) til et symbol på reformbevegelsens kamp for endring. Foto: AFP PHOTO/HO/YouTube/SCANPIX
SYMBOLET: Denne mobilvideoen lagt ut på YouTube 21. juni gjorde den drepte Neda Agha Soltan (27) til et symbol på reformbevegelsens kamp for endring. Foto: AFP PHOTO/HO/YouTube/SCANPIX Vis mer