- Det kommer til å fortsette å pøse på i 24 timer til

Ekstremværet Synne har feid inn over Agder og Rogaland med kraftig regn i natt, og vil fortsette herjingen en god stund.

BEVEGER SEG NOT NORGE: Dette vindkartet viser ekstremværet «Synne» slik det så ut klokka 06.20 lørdag morgen. Stormens øye, som her ligger sør-øst for Island, beveger seg østover. Grafikk: Meteorologisk institutt
BEVEGER SEG NOT NORGE: Dette vindkartet viser ekstremværet «Synne» slik det så ut klokka 06.20 lørdag morgen. Stormens øye, som her ligger sør-øst for Island, beveger seg østover. Grafikk: Meteorologisk instituttVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremværet «Synne» har truffet Sør-Norge for fullt natt til lørdag, og verre skal det bli.

- Akkurat nå regner det godt på hele Vestlandet, der det har kommet mellom 20 og 30 millimeter nedbør langs hele kysten, forteller vakthavende meteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt. 

Til tross for store mengder nedbør, spesielt over Agder-fylkene og Rogaland, er det så langt ikke meldt om noen store skader som følge av herjingene til ekstremværet «Synne».

- Det er alltid vanskelig å si noe på forhånd om hvor store ødeleggelsene vil være. Det har vært forholdsvis få rapporter i natt, men man vil nok se en del når det nå begynner å lysne, sier Wahl til Dagbladet.

Flomvarsel Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte før helgen ut flomvarsel for Rogaland, Hordaland og Agder-fylkene. For lørdag og søndag ligger varselet på oransje nivå, som er det tredje av fire grader. 

- Det båser kraftig langs hele vestlandskysten, fra sterk kuling til opp mot liten storm. Vinden i seg selv er ikke ekstrem, men det kommer veldig mye nedbør. Det kommer til å fortsette å pøse på med samme intensitet i 24 timer til, så det kan fort oppstå utfordringer, sier Wahl.

Allerede natt til fredag falt det på det verste 55,7 millimeter regn i Rogaland, og det kraftigste nedbøret er forventet å fortsette helt fram til søndag morgen. Det ventes sterk vind langs kysten i Finnmark og storm fra Trøndelagskysten til Skagerak, og det er ventet store nedbørsmengder.

Ferge måtte snu Det er sendt ekstremvarsel for Agder og Rogaland, mens et OBS-varsel som Meteorologisk institutt sendte ut torsdag, viser at ekstremværet vil gjøre seg gjeldende over nesten hele landet.

Det er ikke bare i Norge man kan merke ekstremværet. NTB melder at en ferje fra det estiske rederiet Tallinn fikk skader og tok inn vann da stormen Helga raste i Østersjøen sent fredag kveld.

VM-NEDTUR: Norges VM-tropp kom seg til Danmark med båt torsdag. Langt verre blir det for tilhengerne etter at en rekke avganger er kansellert på grunn av uværet. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix
VM-NEDTUR: Norges VM-tropp kom seg til Danmark med båt torsdag. Langt verre blir det for tilhengerne etter at en rekke avganger er kansellert på grunn av uværet. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix Vis mer

Ferja var på vei til Stockholm med 1.500 personer om bord, men måtte snu og seile tilbake til Tallink etter at høye bølger ødela en radarantenne og to vinduer ble knust.

- Victoria 1 har begynt å ta inn vann. Det har ikke vært noen fare for mannskap og besetning. Ferja går tilbake til Tallinn for egen maskin, sier presseansvarlig Marika Nöjd på rederiet Tallinks finlandskontor til avisen Aftonbladet.

Alle tog mellom Oslo og Stockholm er innstilt fram til klokken 14 på grunn av uværet på Helga.

Også togene mellom Göteborg og Stockholm er innstilt, melder nyhetsbyrået TT.
Skaper VM-trøbbel Uværet som herjer har også sørget for store utfordringer for norske håndballsupportere, som hadde tenkt seg til Danmark for å følge VM-innledningen.

Storm og medfølgende høye bølger har ført til at en rekke fergeavganger er innstilt lørdag. Blant annet er flere fergeanløp til Hirtshals stoppet, noe som er dårlig nytt for håndballfrelste som skal se VM-kampen mellom Norge og Russland i Frederikshavn lørdag.

NTB melder at det var booket inn et stort antall håndballinteresserte til alle avgangene som er innstilt lørdag.

- Det er i første rekke hensynet til passasjerene som gjør at vi innstiller. Skipene klarer nok å seile, men det vil være utrivelig å være om bord. I tillegg kan man få problemer med å legge til og fra havnet hvis været er for ille, sier Øyvind Næss i Color Line til Telemarksavisa

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram