SPESIELL DAG: Erlend Klarholm Nilsen (tv) og Stein Johan "Steinjo" Grieg Halvorsen. Her fra fjorårets premiere på humorserien "Påpp & Råkk" som gikk på NRK. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIX
SPESIELL DAG: Erlend Klarholm Nilsen (tv) og Stein Johan "Steinjo" Grieg Halvorsen. Her fra fjorårets premiere på humorserien "Påpp & Råkk" som gikk på NRK. Foto: Stian Lysberg Solum/SCANPIXVis mer

- Det kommer til å gå noen tanker gjennom hodet i dag

11. september for ti år siden var Erlend og Steinjo vettskremte i New York.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi våknet opp, skrudde på tv-en, der så vi reprise av et fly som moste inn i det ene tårnet. Det var som å se en actionfilm-innspilling finne sted rett nede i gata.

Erlend Klarholm Nilsen (33), kjent som den ene halvdelen av komikerduoen Erlend og Steinjo, bråvåket til terrorangrepet mot World Trade Center for ti år siden.

Sammen med Steinjo stormet han ut av hotellet på Manhattan, de ble stående i 13. street. Derfra så de begge tårna falle.

- Det er helt sprøtt å tenke på, jeg følte meg ganske liten da røykskyene veltet fram, sier Stein Johan «Steinjo» Grieg Halvorsen (35).

Svovel og aske To dager tidligere sto de på toppen av det ene tårnet. Der planla de hvordan de skulle bruke NRKs penger. Erlend og Steinjo hadde overbevist de rette folka på Marienlyst om å sponse New York-turen. Der skulle de få med seg Michael Jaksons gjenforeningskonsert med brødrene i Jackson 5.

Deretter skulle de spille inn musikkvideo på toppen av World Trade Center.

Låta, som skulle være med i første sesong av NRK-serien «Slå på ring», hadde navnet Twin Tower.

- Vi var der oppe for å sjekke hvor vi kunne filme. Planen var å være der så tidlig som mulig på morgenen den 11. september, for å slippe unna alle turistene, sier Steinjo.

Istedet dro nachspielet etter Jackson-konserten kvelden i forveien ut i de små timer, og vekkerklokka ringte for døve ører morgenen etter.

Så dundret det på døra.

- Jeg fikk skikkelig angst, jeg ble rett og slett dritredd. Vi løp ut av hotellet og så det ene tårnet falle. Jeg husker frykten jeg så i øynene på folk, asken som falt og svovellukta i lufta. Og en skikkelig guffen følelse, sier Erlend.

Droppa Twin Tower-låt Tilbake på hotellet ble de sendt ned i en kjeller sammen med 50 andre gjester. Hele byen fryktet flere angrep. Steinjo sier han ikke husker så mye fra tiden de satt der, men én tanke gikk igjen: «Er dette tredje verdenskrig?»

Erlend og Steinjo måtte bli i New York en uke lenger enn planlagt. Og det ble video, selv om begge beskriver den som fryktelig dårlig.

- Det føltes ikke akkurat riktig å stå på Times Square to dager etter terrorangrepene og danse rundt i teite outfits. Videoen ble dårlig, og vi droppa den opprinnelig låta til fordel for en annen, sier Steinjo.

Dagen i dag kommer til å bli spesiell for de to.

Setter mer pris på livet - Det er helt utrolig at det er ti år siden, det føles som det har gått mye kortere tid. Det var helt vanvittig å være der, vi var der for å ha det gøy, se Michael Jackson og lage video, og nå er ikke tårna der lenger, sier Steinjo.

- Det er en spesiell følelse å ha vært der, det kommer til å gå noen tanker gjennom hodet i dag. Verden ble forandret, og blitt mer utrygg, etter terrorangrepet i 2001, det har årene etter vist, sier Erlend.

Han sier at opplevelsen fikk ham til å sette mer pris på livet.

- Det er ikke sånn at jeg forsøker å fortrenger det, men jeg prøver å ikke tenke så mye på det. Alle har et forhold til terrorangrepet 11. september, og når det kommer opp, er det naturlig for meg å si at jeg var der, sier Erlend.

- Det har blitt en historie. Det er en av de sykeste tingene vi har vært med på, sier Steinjo.