- Det kommer trolig et ras av sexavsløringer

Valgforskerne Anders Todal Jenssen tror at mange politikere har hemmeligheter som nå vil komme fram i lyset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Valgforsker, og professor i statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jenssen kan ikke huske at noen har presentert påstander lik de May Valle i dag la fram på kommunestyremøter og fylkesting før.

- Det er verdt å merke seg hva hun sier, her kan det komme mer, sier Todal Jenssen til Dagbladet.

May Valle (V) anklaget fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) for å ha skrytt i festlig lag om at han har hatt sex med samtlige kvinner i fylkestinget.

- De er lei Han tror at Valle nå sier dette på grunn av Ingebrigsten-saken.

- Sextrakassering er slikt som kan skje på mange arenaer, men kvinnelige politikere er nå så lei at de sier ifra, de ser at det er mulig å ta opp slike saker. Jeg tror det er mange som har slike historier, sier Todal Jenssen.

Han tror at noen vil gi blaffen i hva som blir konsekvensene for sin egen karriere.

- De som er så sinte, og kanskje hevngjerrige, bryr seg ikke lengre, sier han.

Smitteeffekt Valgforskeren tror at slike saker har en smitteeffekt.

- Mange har antakelig båret på tunge ting alene, og når saker kommer opp, så blir gamle sår åpnet igjen, og sinnet kommer tilbake, sier Todal Jenssen.

Han tror at det kan bli store og lange oppvaskrunder i politikken.

- Det vil være slik helt til at politikerne skjønner at faren for å bli eksponert i slike saker er så stor at de som ikke har rent mel i posen vil holde seg unna visse possisjoner, sier han.

- Ikke riktig sted Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk, mener det er tidlig å si hvordan saken vil utvikle seg, men synes foreløpig påstandene til Valle er relativt vage.

<strong>VALGFORSKER:</strong> Anders Todal Jenssen tror at påstandene fra May Valle kommer av all oppmerksomheten rundt Ingebrigtsen-saken. 
Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
VALGFORSKER: Anders Todal Jenssen tror at påstandene fra May Valle kommer av all oppmerksomheten rundt Ingebrigtsen-saken. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer

- Jeg synes ikke talerstolen er det riktige stedet å ta opp slike ting, med mindre hun har forsøkt å varsle på en annen måte først og ikke blitt hørt. Hvis hun ikke har gjort det, er dette insinuasjoner fra talerstolen, og hun bør komme med en unnskyldning.

Han sier at man bør være veldig oppmerksomme på seksuelle overgrep, men ikke la det bli en døråpner til snerpethet.

- Spørsmålet er om ikke dette er å strekke grensene litt for langt. Jeg begynner faktisk å bli litt bekymret for at vi nærmer oss amerikanske tilstander. Hvis det ikke er noe i slike beskyldinger kan vi risikere at kvinner som utsettes for seksuelle overgrep blir latterliggjort senere.

- Kan komme flere Anniken Huitfeldt, som er leder for Ap's kvinnenettverk sa tidligere i dag at hun ikke utelukker flere avsløringer.

- Det kan hende det kommer. Det kan bli meldt til meg eller andre, men det er ikke sikkert at jeg kommer til å gå videre til pressen dersom jeg får konkrete varsler. Jeg kommer selvfølgelig til å håndtere det på en ryddig måte og gå videre med det, enten det er tillitsbrudd - altså brudd på partiets retningslinjer - eller lovbrudd, sa Huitfeldt.

<strong>- MÅ ROE NED:</strong> Valgforsker Frank Aarebrot sier at man bør være veldig oppmerksomme på seksuelle overgrep, men ikke la det bli en døråpner til snerpethet. 

Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet
- MÅ ROE NED: Valgforsker Frank Aarebrot sier at man bør være veldig oppmerksomme på seksuelle overgrep, men ikke la det bli en døråpner til snerpethet. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer