- Det kommer veldig tett på når man ser hvem de savna er

Savnede Victor Sneberg (56) er tidligere kollega av Sandnes-ordfører Stanley Wirak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statoil-sjef Helge Lund offentliggjorde sent søndagkveld navnene på de fem nordmennene som fortsatt er savnet etter den brutale gisselaksjonen i In Aménas.

En av dem er Victor Sneberg på 56 år bosatt i Sandnes i Rogaland. Han har vært Statoils landsjef i Algerie siden 2010. Utdannelsen sin har Sneberg fra Universitetet i Tromsø og han begynte å jobbe i Statoil sommeren 1985.

Gamle kollegaer Ordfører i Sandens kommune Stanley Wirak kjenner selv Sneberg fra da han jobbet i Statoil. Noe han har gjort i 27 år. Han synes det er utrolig trist at Sandnesmannen ikke har kommet til rette etter gisseldrama i  Algerie.

- Det er klart at dette kommer veldig tett på. Ikke bare er han fra Sandnes men det er også en gammel kollega. Det kommer spesielt tett på når man ser hvem dette er, sier Wirak til Dagbladet.

Han har ikke mistet håpet selv om det kan se mørkt ut.

- Det er jo bare forferdelig alt. Men vi må huske at Statoil har fortsatt leter med full trøkk, sier Wirak.

Vil planlegge beredskap Wirak understreker at det er Statoil som i første omgang tar ansvar for beredskap knyttet til Snebergs familie.

- Mandag tar vi og diskuterer hva vi i kommunen bør gjør nå videre, legger han til.

Også en en mann på 57 år fra Sandnes ble ramma av gisselaksjonen, men er nå i sikkerhet i Norge. Han har vært vedlikholdssjef for Statoil i In Amenas. Han var blant de fire første som ble angrepet av terroristene da de var på vei til flyplassen i en buss.

- God samtalepartner
 Sneberg hadde en rekke lederjobber i Statoil i Norge, blant annet som personaldirektør for sokkelvirksomheten i Norge. Før han fikk jobben i Algerie, jobbet Sneberg som produksjonsdirektør på Heidrun-feltet.

SAVNET: Victor Sneberg (56), Sandnes.
SAVNET: Victor Sneberg (56), Sandnes. Vis mer

 - Som kollega var han rett frem, reflektert og spørrende, og åpen og tillitsfull. Når du ville reflektere over et spørsmål, var han en god samtalepartner, sier Bjørn Vidar Lerøen, som tidligere jobbet i kommunikasjonsledelsen i Statoil og nå jobber i bransjeforeningen Norsk olje og gass.

Han hadde mye kontakt med Sneberg gjennom hans karriere, og fortsatte den også etter han selv sluttet i Statoil. Han beskriver Algerie som et krevende land å drive oljevirksomhet, men sier at Sneberg kunne industrien godt.

-Det er klart at de er de beste man sender ut på slike jobber. Victor hadde god evne til å orientere seg. Han visste hva han drev med, og ikke redd for å gå inn i det kompliserte og vanskelige. Han var spesielt flink til å lytte, sier den tidligere kollegaen.

- FORFERDELIG: Ordfører i Sandnes Stanley Wirak synes det er forferdelig at Victor Sneberg ikke har kommet til rette etter gisselaksjonen i Algerie.
- FORFERDELIG: Ordfører i Sandnes Stanley Wirak synes det er forferdelig at Victor Sneberg ikke har kommet til rette etter gisselaksjonen i Algerie. Vis mer