Hoffets pengebruk:

- Det kongelige hoff skulle følge lov om offentlige anskaffelser i så stor grad som mulig

Tidligere statsråd Victor Norman mener departementet hadde klare føringer. Likevel har hoffet latt være å kunngjøre anskaffelser for millioner av kroner.

TIDLIGERE KONGE-STATSRÅD: Økonomiprofessor Victor Norman (H) var statsråd med ansvar for kongehuset fra 2001 til 2004. Foto: Mimsy Møller / Samfoto
TIDLIGERE KONGE-STATSRÅD: Økonomiprofessor Victor Norman (H) var statsråd med ansvar for kongehuset fra 2001 til 2004. Foto: Mimsy Møller / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I mai skrev Dagbladet at Det kongelige hoff har latt være å kunngjøre konkurranser om store innkjøp og byggeprosjekter på statlige eiendommer i henhold til kravene i lov og forskrift om offentlige anskaffelser.

Regelverket skal sikre at flere bedrifter konkurrerer om kontraktene, at fellesskapets midler brukes mest mulig effektivt og bidra til å redusere korrupsjon.

I hoffets interne retningslinjer slås det fast at «hoffet forvalter offentlige budsjettmidler», men at lov om offentlige anskaffelser bare skal følges som «hovedregel». Jusprofessorene Lasse Simonsen og Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo fastslo i mai at hoffet er et offentligrettslig organ, og dermed er forpliktet til å følge loven fullt ut.

Anskaffelseseksperter var enige, og mente hoffet har brutt loven i en årrekke. Stortingsrepresentanter mente hoffets praksis svekker kongehuset og krevde at loven ble fulgt sporenstreks.

800 millioner i innkjøp

De siste 16 årene har hoffet mottatt rundt to milliarder kroner av Stortinget til vedlikehold og renovering av statlige eiendommer, og til drift av den offisielle delen av kongehuset. Av dette har en stor andel gått til innkjøp og oppdrag for private selskaper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer