110 MILLIONER: Mette Hanekamhaug (Frp) mener 126 nyutdannede politistudenter bør settes i jobb for å få hovedstaden trygg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
110 MILLIONER: Mette Hanekamhaug (Frp) mener 126 nyutdannede politistudenter bør settes i jobb for å få hovedstaden trygg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

- Det koster 110 millioner å gjøre det tryggere i Oslo

Mette Hanekamhaug (Frp) mener regjeringen må komme med penger på bordet for å gi 126 nyutdannede politifolk jobb for å sikre Oslo-natta etter voldtektsbølgen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frps Mette Hanekamhaug (Frp) mener det er en enkel tilnærming til den dramatiske voldtektsbølgen i Oslo.

- Vi har 126 nyutdannede politistudenter uten jobb. Det koster 110 millioner å få dem inn. Det vil føre til mer politi tilstede i gatene og innen etterforskningsbiten, og jeg forventer at hvis regjeringen mener alvor, så stemmer de for Frps forslag. Det vil fungere nå, sa Hanekamhaug under «Debatten» på NRK 1.

- Det koster 110 millioner kroner å gjøre det tryggere i Oslo akkurat nå, sier hun.

- Vi må gjøre noe Statssekretær Astrid Aas-Hansen påpekte flere ganger at hun mente panelet stort sett var enige.

- Vi har budsjettert opp til flere stillinger til neste år, og hele panelet er enige: Vi må gjøre noe. Til tross for at det er gjort mye både av denne og foregående regjeringer, er det er altfor mye som gjenstår for å få stopp på voldtekter, sa hun.

Hun påpekte også at forskning og kunnskap er svært viktig i denne saken.

- Vi har ikke nok kunnskap om gjerningspersonene, og vi har satt i gang et forskningspanel som skal finne ut av mer om nettopp dette. Det er basert på kunnskap vi kan jobbe mer forebyggende, sa Aas-Hansen.

- Voldtekt er ikke prioritert Poltitiet fikk hard kritikk fra den kjente bistandsadvokaten Trine Rjukan:

- Blant annet har ikke politiet tid til å avhøre fornærmede i en grov overfallsvoldtekt der jeg er bistandsadvokat. De har ikke prioritert voldtektssaker, og ressursene har ikke blitt brukt på det, sa hun.

Politimester Anstein Gjengedal svarte kort og kontant:

- Det er feil, dette er noe som vi prioriterer.

- Må jobbe med holdninger Martine Aurdal, som leder Dagbladets sammfunnsavdeling, sa under debatten at man må jobbe mer med holdninger.

- Det hjelper ikke å bare diskutere politiressurser og bure inn asylsøkere som ikke har gjort noen ting galt, men diskutere mer holdninger. Det virker mer langsiktig, sa hun.

Hun mener man bør gå i gang med holdningskampanjer, som tidligere prosjekter om grensesetting.

- Det burde ikke skje en voldtektsbølge for at det skal skje, mener Aurdal.