VARME: Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn har fått varme støtterklæringer fra hele landet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
VARME: Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn har fått varme støtterklæringer fra hele landet. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

«Det koster enormt»

Men Libe Rieber-Mohn er overveldet over de gode reaksjonene etter at hun fortalte om overgrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Libe Rieber-Mohn er overveldet over varmen hun omsluttes av etter at hun fortalte om sin vonde oppvekst i TV2-programmet «Vårt lille land» søndag kveld.

- Jeg blir rørt over støtten og alle de positive reaksjonene. Men jeg håper at andre overgrepsutsatte kan kjenne på den samme varmen, for støtten er til oss alle, sier Libe Rieber-Mohn til Dagbladet.

Modning Oslos varaordfører forteller at hun har vært gjennom en lang modningsprosess før hun nå valgte å være offentlig om stefarens seksuelle krenkelser i barndommen.

- Jeg er i en posisjon der jeg blir lyttet til.  Derfor synes jeg det at det er meningsfullt å bruke min stemme til å si noe jeg tror er viktig for mange.

- Det koster enormt. Jeg skal ikke legger skjul på det, sier hun.

Ord på taushet Libe Rieber-Mohn forteller at hun har fått ufattelig mange reaksjoner de siste dagene.

- Det som gleder meg aller mest er mailer og sms'er fra utsatte som kjenner seg igjen i min historie og mener at jeg har satt ord på deres taushet.

Jeg er også glad for at det inspirerer andre til å bryte tausheten, at de uttrykker håp om at det går an å komme seg videre i livet, sier Ap-politikeren.

Egen heling
- For meg er det et viktig poeng at du som utsatt for overgrep er et offer, men at du kan velge om du vil forbli i offerrollen eller å bryte lenkene og tre ut av den.

Jeg håper at dette kan hjelpe andre utsatte til å ta grep om egen heling, sier hun.

Søk hjelp Rieber-Mohns råd er å ta kontakt med Støttesenteret mot Incest.

- Det er det aller beste stedet å oppsøke. Der får du hjelp til selvhjelp.

Du møter jenter og gutter som har opplevd det samme som deg. Du tar ansvar selv, i fellesskap med andre, å bearbeide overgrepene. Det har jeg veldig stor tro på, sier hun.

Nødvendig Libe Rieber-Mohn var selv med å etablere landets første støttesenter,  i Oslo i 1986.

- Jeg hadde selv stor nytte av senteret. Det var veldig bra for meg — helt nødvendig, vil jeg si.

LES HELE INTERVJUET PÅ DAGBLADET PLUSS (krever innlogging)