Det krigskulturelle viruset

Det gjer liten forskjell i Afghanistan om Norge er med i krigen der, men krigen i Afghanistan kjem til å gjera noe alvorlig med dette landet her.

NORSKE SOLDATER I AFGHANISTAN: - Få dei heim, skriv Andreas Hompland. Foto: Per Arne Juvang/Forsvaret.
NORSKE SOLDATER I AFGHANISTAN: - Få dei heim, skriv Andreas Hompland. Foto: Per Arne Juvang/Forsvaret. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Krigsropet gjallar over landet. Krigarkulturen frå Afghanistan spreier seg som eit militaristisk virus. Det offentlige Norge blir meir pompøst og løgnaktig. Såkalla ansvarlige politikarar har i det lengste latt vera å seia ting som dei er. Krigsministeren tilslører på stadig nye måtar kva som skal forsvarast. I eit foredrag presterte ho å ikkje seia krig ein einaste gong, men brukte eit dusin omskrivingar a la aksjon, misjon og kampanje. Men ho har ikkje gått så langt som Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talskvinne som fekk seg til å seia at vi gjekk til krig for frigjera dei afghanske kvinnene frå burkaen. Eller som det heiter i Forsvarets propagandashow om våre demokratiske krigarar: «Våre soldater er i Afghanistan for å sikre at Norge er et av verdens beste land å bo i».

DER ER BLITT EIT MANTRA at vi er der fordi vi er der, og at vi blir der til vi kan innbilla oss at vi har gjort ein forskjell. Vi gjekk inn med NATO og går ut med NATO fordi Washington ventar det av oss. Vi er der av tryggingspolitiske grunnar for at dei skal stilla opp for oss om det blir krevet. Leve Norge; ikkje Afghanistan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer