-HAN REDDET DEM:  Det mosaiske trossamfunn i Danmark sier til Dagbladet at vaktene utenfor synagogen i natt reddet livet til de 80 gjestene på innsiden. Dan Uzan (37) sto vakt utenfor synagogen den skjebnesvangre kvelden. Foto: Det mosaiske trossamfunn og Odd Andersen / NTB Scanpix
-HAN REDDET DEM: Det mosaiske trossamfunn i Danmark sier til Dagbladet at vaktene utenfor synagogen i natt reddet livet til de 80 gjestene på innsiden. Dan Uzan (37) sto vakt utenfor synagogen den skjebnesvangre kvelden. Foto: Det mosaiske trossamfunn og Odd Andersen / NTB ScanpixVis mer

- Det kunne blitt en massakre som hadde vært betydelig verre enn Charlie Hebdo

80 mennesker var i synagogen da gjerningsmannen slo til. De to politimennene og avdøde Dan (37) hylles som helter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet): To politimenn sto sammen med Dan Uzan (37) vakt utenfor synagogen i Krystalgade da terroristen slo til. Han åpnet ild mot de tre og traff jødiske Dan i hodet. På innsiden var det konfirmasjonsfest med 80 mennesker.

- Hvis det ikke hadde vært sikkerhet der, så hadde vi fått en massakre som hadde vært betydelig verre enn Charlie Hebdo. Det var mange barn til stede, hele 80 mennesker, sier talsmann Jeppe Juhl i Det mosaiske trossamfund til Dagbladet.

TIL MINNE: Blomsternedleggelse etter skuddepisode ved den jødiske synagoge i København. En person ble drept, og to betjenter ble skadet. Gjerningsmannen tidligere på dagen et attentat mot kulturhuset Krudttønden. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
TIL MINNE: Blomsternedleggelse etter skuddepisode ved den jødiske synagoge i København. En person ble drept, og to betjenter ble skadet. Gjerningsmannen tidligere på dagen et attentat mot kulturhuset Krudttønden. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet. Vis mer

- Det er ikke en overdrivelse å si at Dan reddet livet til alle dem. Hva som kunne skjedd om han ikke hadde vært der, tør jeg ikke tenke på.

- Er ikke overrasket De hadde vært bekymret for et angrep lenge. Seinest etter angrepet mot en kosher-butikk under terrorangrepene i Paris, ble sikkerheten diskutert. At angrepet ikke kom helt uventet gjør ikke sorgen noe mindre.

- Vi er i sjokk og veldig triste. Men vi er ikke ekstremt overrasket. Hvis politiet ikke hadde vært der, så er det helt grusomt å tenke på hva som kunne skjedd. Politiet klarte ikke å redde livet til Dan, dessverre, men de klarte å redde dem på innsiden, sier Juhl til Dagbladet.

Han sier dansk politi har tatt henvendelser fra det jødiske samfunnet seriøst, da de tidligere har bedt om økt sikkerhet. Nettopp derfor sto det også to politimenn utenfor Det jødiske hus bak synagogen i natt.

- Sikkerheten for danske jøder skal nå gjennomgås, vi visste jo at vi var i fare. Vi kritiserer ikke dansk politi i det hele tatt. Det er ingenting de kunne gjort for å forhindre dette, sier Juhl til Dagbladet.  

Øker beredskapen Dan Uzan (37) hadde dansk mor og israelsk far, og hadde bodd i Danmark hele sitt liv. Han var aktiv i synagogen og sto ofte vakt utenfor. Venner av Dan forteller til Dagbladet at han var som en storebror for dem alle. Det jødiske miljøet i Danmark sørger nå over tapet, samtidig som sikkerheten er høynet.

- De jødiske institusjonene i Danmark, og i hele Vest-Europa, er nå i full beredskap. Det er politi overalt. Det er ikke en lett dag for det jødiske samfunn i Danmark, sier Juhl til Dagbladet.