- Det kunne gått mye verre

Passasjerene i ulykkestoget forteller om blod, kaos og panikk.

FRAKTES TIL ULLEVÅL: Totalt er 37 mennesker fraktet til sykehus. Minst to alvorlig. Foto: Espen Røst/Dagbladet
FRAKTES TIL ULLEVÅL: Totalt er 37 mennesker fraktet til sykehus. Minst to alvorlig. Foto: Espen Røst/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| SKOTTERUD (Dagbladet): Passasjerene ombord forteller om akutt panikk. Omkring 270 mennesker var om bord - ingen kunne kontrollere hva som skjedde. Både en gutt (6) og en kvinne (35) er alvorlig skadd, totalt er 37 mennesker fraktet til sykehus.

- Folk og bagasje begynte å falle mot meg. Det var panikk, folk skrek. Det lå skadde rundt omkring, forteller Roman Reznik (30).

Musikeren i Oslo-filharmonien klarte å redde både seg selv og fagotten sin uten alvorlige skader. Men panikken var overalt, konstaterer han.

Kastet mot veggen - Jeg ble plutselig kastet mot veggen på den andre siden av vogna. Jeg klarte ikke å tenke, sier en passasjer.         

- Folk ble kastet gjennom vinduene, sier en annen.

HJALP TIL MED REDNINGSARBEIDET: Dina Nilsen. Foto: Arnhild Aass Kristiansen
HJALP TIL MED REDNINGSARBEIDET: Dina Nilsen. Foto: Arnhild Aass Kristiansen Vis mer

- Jeg så et lite barn som blødde fra munnen, og en mann som hadde fått øret revet av. Jeg måtte klatre over flere dører for å komme meg ut. Men dette kunne gått mye verre, forteller passasjeren.

Hun tenker på hva som kunne skjedd om toget hadde holdt høyere fart, og hvis flere vogner hadde veltet. Begge var de fortsatt sterkt rystet over det de måtte oppleve.

- Dårlige skinner Ingrid Lund Thjømøe (26) forteller at passasjerene gikk for å se om toget hadde kollidert med en bil eller noe annet.

- Vi sjekket om vi kjørte på noe, men det var ikke tilfelle. SJ-personalet opplyste over høyttaleranlegget at toget sporet av grunnet dårlige togskinner, sier Thjømøe til Dagbladet.

Meldinga bekreftes av flere andre passasjerer. Lynet, fant Thjømøe ut, kom av at vognene var blitt slept langs sporet og at strømlinjene ved siden av toget begynte å gnistre.

AV SPORET: Det var rundt 270 personer om bord i toget fra Oslo til Stockholm, som sporet av ved Skotterud stasjon. Foto: EVEN STRØMMAN  / Dagbladet
AV SPORET: Det var rundt 270 personer om bord i toget fra Oslo til Stockholm, som sporet av ved Skotterud stasjon. Foto: EVEN STRØMMAN / Dagbladet Vis mer

Sabina Beetz (21), Alexander Öhr (21), Sara Jagneby (21), Camilla Winther (24) forteller om panikk i midtgangen da toget begynte å bevege seg.

Reddet - Folk skrek og virret rundt, sier Jaggneby.

Passasjerene sto selv for en solid redningsinnsats etter ulykka. Om man ikke var alvorlig skadd selv, gjaldt det å hjelpe andre. Dina Liberg (30) satt i vogna bak de to som veltet.

- Jeg fikk naboen til å legge hodet mellom knærne da toget begynte å bremse opp. Så forsøkte jeg å hjelpe passasjerer som var skadd og i panikk. Men tross alt har vi vært veldige heldige, sier Liberg til Dagbladet.

Det var i går kveld ikke kommet meldinger om dødsfall etter ulykka.

MIDT I DRAMAET: - Folk og bagasje begynte å falle mot meg. Det var panikk, folk skrek. Det lå skadde rundt omkring, forteller Roman Reznik (30). Foto: Espen Røst/Dagbladet
MIDT I DRAMAET: - Folk og bagasje begynte å falle mot meg. Det var panikk, folk skrek. Det lå skadde rundt omkring, forteller Roman Reznik (30). Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer
ANTE IKKE: Ingrid Lund Thjømøe (26) forteller at passasjerene gikk for å se om toget hadde kollidert med en bil eller noe annet. Bildet er fra en annen anledning. Foto: Privat
ANTE IKKE: Ingrid Lund Thjømøe (26) forteller at passasjerene gikk for å se om toget hadde kollidert med en bil eller noe annet. Bildet er fra en annen anledning. Foto: Privat Vis mer