- Det kunne like gjerne vært i Norge

Svineinfluensa påvist i Danmark. Frykter flere ble smittet på fly fra New York til København.

SMITTEN BRER SEG:  Mikrobiolog Beth Weiman underøker prøver på jakt etter H1N1-viruset, svineinfluensa. Stadig flere smittilfeller konstateres verden over, og i dag ble den først syke funnet i Norden.  Foto: SCANPIX/AP Photo/Elaine Thompson
SMITTEN BRER SEG: Mikrobiolog Beth Weiman underøker prøver på jakt etter H1N1-viruset, svineinfluensa. Stadig flere smittilfeller konstateres verden over, og i dag ble den først syke funnet i Norden. Foto: SCANPIX/AP Photo/Elaine ThompsonVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Skandinavias første tilfelle av svineinfluensa ble påvist i Danmark i dag, bekrefter Sundhedsstyrelsen til Dagbladet. Det dreier om en kvinne, melder lokale medier.

Overlege Bjørn Gunnar Iversen ved Folkehelseinstituttet er ikke overrasket, og sier det bare var et tidsspørsmål før H1N1-smitten kom nærmere Norge.

- Det kunne like gjerne vært i Norge. At det var Danmark som fikk det først er bare tilfeldig, sier Iversen til Dagbladet, og legger til:

- Om det kommer hit i morgen, overmorgen eller to uker er umulig å si, sier Iversen. Dette øker ikke beredskapsnivået i Norge, som han opplyser «allerede er høyt».

Frykter flere syke på fly
Den syke dansken ble smittet i New York, og ankom Danmarks lufthavn Kastrup med Continentals direktefly CO122N 29. april. Senere på kvelden oppsøkte vedkomne sykehus, med vond hals, hoste og muskelsmerter. Hun isoleres fram til 6. mai.

Myndighetene frykter at flere passasjerer om bord det samme flyet kan være smittet.

Var du om bord Continental-flyet fra Newark som landet på Kastrup 07.35 29. april? Kontakt oss på sms 2400, telefon 24 00 00 00 eller epost 2400@db.no.

Danske helsemyndigheter skal nå få utlevert passasjerlister, og ta kontakt med personer som var om bord. De som satt to rader foran og bak den diagnostiserte syke vil motta forebyggende behandlig.

331 er nå bekreftet smittet globalt, ifølge dagens tall fra WHO.

- I ferd med å bli pandemi
Overlege Iversen sier norske myndigheter ikke vil undersøke om det var nordmenn om bord flyet.

- Det gjør danske myndigheter. Dersom det var nordmenn om bord så vil de ta kontakt med oss. Vi har gode rutiner på det, og får raskt vite, sier Iversen. Han opplyser at dette dreier seg om «importsmitte», og at det ikke har gått mellom mennesker i Danmark.

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet sier vi må snart må regne med smitte i Norge.

- Hendelsen er i ferd med å bli en pandemi. Slik vi tolker situasjonen nå ser det ut til å bli en mild, langvarig pandemi med lav dødelighet. Mange kan bli syke, og de aller fleste vil bli friske av seg selv, sier Larsen i en uttalelse om dagens tilfelle i Danmark.

- Vi må regne med bekreftede tilfeller etter hvert i Norge, hos folk som har vært i berørte områder, sier Larsen.

Isolert danske
Under pressekonferansen i dag opplyste den danske Sundhedsstyrelsen at vedkomne er fra Sjælland, og hun ble betegnet som en «yngre voksen». Personen er symptomfri, men isoleres på grunn av fortsatt smittefare.

Tidligere i dag ble det kjent at en norsk student i New York undersøkes for svineinfluensa. 132 personer har fått bekreftet smitten i USA, mens myndighetene mistenker at tallet er 245.

I Norge har et titalls personer blitt undersøkt, men ingen har så langt testet positivt for viruset. Mexico er landet som så langt er verst rammet, med nesten 2500 mistenkte tilfeller.

Onsdag økte Verdens helseorganisasjon alarmnivået til fem av seks mulige på pandemiskalaen.

De sa at det trolig bare er et spørsmål om tid før verden står overfor en verdensomspennende epidemi, og ba alle lands myndigheter om å umiddelbart iverksette kriseplaner.

Fra før er det påvist 24 tilfeller av svineinfluensa i Europa. 13 personer har pådratt seg sykdommen i Spania, fem i Storbritannia, tre i Tyskland og én i Sveits, Østerrike og Nederland, melder NTB.

-KOMMER TIL NORGE: Overlege Bjørn Gunnar Iversen (t.v.) ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt og helsedirektør Bjørn-Inge Larsen tror begge det bare er et spørsmål om tid før smitten kommer her til lands. Foto: SCANPIX
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
-KOMMER TIL NORGE: Overlege Bjørn Gunnar Iversen (t.v.) ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt og helsedirektør Bjørn-Inge Larsen tror begge det bare er et spørsmål om tid før smitten kommer her til lands. Foto: SCANPIX Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer