- Det kunne vært min datter

For to år siden kontaktet en mor på Østlandet politiet etter at den drapssiktede 20-åringen skulle ha hatt seksuell omgang med hennes 14 år gamle datter. Politiet kartlegger nå siktedes atferd overfor unge jenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SON/DRØBAK/MOSS (Dagbladet): Den drapssiktede 20-åringen forklarer at han var full drapsnatta og at han ikke husker om han var i boligen der 16 år gamle Dereka Maria Mikula ble drept.

Dagbladet møtte i går en mor som for to år siden anmeldte 20-åringen for seksuell omgang med hennes 14 år gamle datter. Saken ble henlagt etter et halvt år på grunn av bevisets stilling. I dag er kvinnen opprørt over at anmeldelsen ikke førte til noe.

- Det er selvsagt lett å være etterpåklok. Samtidig tenker jeg mye på hva som kunne skjedd dersom politiet hadde fortsatt etterforskningen. Det er ekkelt å tenke på at dette kunne skjedd min datter, sier tobarnsmoren til Dagbladet.

Hun ønsker å være anonym, for at belastningen skal bli mindre for datteren.

- Hardt slag

Kvinnens 14 år gamle datter var på fest i Son sommeren 2001. Den drapssiktede hadde ei tid viet kvinnens datter mye oppmerksomhet. På festen skal han ha gitt 14-åringen mye alkohol før han skal ha hatt sex med henne.

- I tida etter merket jeg at det var noe som hadde skjedd. Da jeg fikk klarhet i det, gikk vi til politiet. På bakgrunn av vår henvendelse anmeldte politiet den drapssiktede og startet etterforskning, sier kvinnen.

Hun var flere ganger i avhør med politiet. Også datteren ble avhørt. Etter henleggelsen fikk kvinnen beskjed om at dersom hun ville gå videre med saken, måtte hun reise sivilt søksmål mot mannen.

- Det var et hardt slag for oss. Jeg var veldig usikker på hva jeg skulle gjøre. Vi følte at belastningen med å gå til sak var for stor. Jeg tenkte først og fremst på min datter. På den annen side virket det som at dette var en ukultur i en guttegjeng som måtte stoppes. Det ga også politiet uttrykk for da vi først kom med saken, sier kvinnen, som ikke føler at hun har fått tilstrekkelig hjelp fra politiet eller det offentlige apparatet.

Politiet i Follo bekrefter at de kjenner til anmeldelsen, men de vil ikke kommentere saken ytterligere. Etter det Dagbladet kjenner til, kartlegger nå drapsetterforskerne 20-åringens atferd overfor unge jenter - for eventuelt å finne et motiv for drapet.

Forsvareren avviser

I Ytre Follo tingrett i går ble 20-åringen varetektsfengslet i fire uker for drapet på Dereka Maria Mikula. 20-åringen gjemte hodet under ei mørk boblejakke da han ble smuglet inn i rettslokalet. Mannen er siktet for forsettlig drap, men siktelsen kan bli utvidet til overlagt drap.

Etter det Dagbladet kjenner til, mener etterforskerne at drapet på Dereka kan ha vært seksuelt motivert - selv om det på åstedet ikke ble funnet spor som tyder på seksuell omgang.

Siktedes forsvarer, Bjørn Haugen, sier at han forholder seg til at klienten ikke er domfelt.

- Han er jo tidligere anmeldt for seksuell omgang med barn under 16 år. Er det et seksuelt motiv bak drapet?

- Jeg vil benekte at vi her snakker om et modus. Utover det vil jeg ikke kommentere anmeldelsen. Jeg avviser at det er grunnlag for å trekke konklusjoner om et motiv på bakgrunn av anmeldelsen, sier Haugen.

- Jeg var full

Verken politiet eller 20-åringens forsvarer, advokat Bjørn Haugen, vil kommentere detaljer i siktedes forklaring til politiet om drapet på Dereka. Dagbladet får imidlertid bekreftet følgende:

{#kule}20-åringen sier at han var på Café Oliven i Son sentrum natt til lørdag. Han forklarer at han drakk mye, og telefonutskrifter viser at han hadde telefonkontakt med Dereka denne kvelden, sist like etter klokka 00.30. Siktede forklarer at han ble svært full, men at han ikke kan forklare hvorfor. Han sier at han ikke hadde tatt narkotika.

Vitner forklarer at det var diskusjon om 20-åringen skulle bli med på nachspiel, men at han heller begynte å gå hjemover.

{#kule}Det er vel 200 meter fra åstedet til Café Oliven. Politiet mener at han brøt seg inn i boligen ved tretida. Siktede har tidligere forklart politiet at han gikk rett hjem for å sove. Etter å ha blitt konfrontert med DNA-bevis og fingeravtrykk, har han endret forklaring og sagt at han ikke husker om han var i boligen, fordi han var full.

Dereka og 20-åringen var venner, og siktede skal ha gjort flere tilnærmelser mot henne. Venner av siktede hevder at han var opptatt av yngre jenter, og at han var mer pågående enn sine jevnaldrende kamerater.

Sinnstilstand

Siktedes forsvarer, Bjørn Haugen, mener alkoholpåvirkning vil spille en rolle videre i saken.

- Rusvirkning av alkohol kan imidlertid være forskjellig fra person til person i forskjellige situasjoner. Dette kan selvsagt være rettslig relevant i denne saken. Her vil nok noe av uenighetene ligge. Hans sinnstilstand er relevant, bekrefter Haugen.

Advokaten understreker at det er ingen grunn til å kritisere politiets arbeid i saken, og at det er naturlig at det blir en prejudisiell observasjon av 20-åringen.

FRYKT: Den drapssiktede 20-åringen er tidligere anmeldt for seksuell omgang med en 14-åring. Dagbladet møtte i går moren til jenta. - Jeg fryktet at det kunne være mannen som ble anmeldt for seksuell omgang med min datter, sier hun.